Τετάρτη 23/6/2021

Το πειραματικό φάρμακο που δίνει ελπίδα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού

Μια χαραμάδα αισιοδοξίας αφήνει ένα πειραματικό φάρμακο, που χορηγείται και σε Έλληνες ασθενείς, όπως αποκάλυψε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νίκος Σύψας.

Πρόκειται για το πειραματικό φάρμακο Remdesivir, που ήδη χορηγείται σε ασθενείς στο Νοσοκομείο του Ρίου στην Πάτρα και στο Νοσοκομείο Σωτηρία στην Αθήνα. Δυστυχώς, όμως, η δημιουργία εμβολίου κατά του κορωνοϊού αργεί πολύ ακόμα:

«Η ελπίδα για τη θεραπεία του κορωνοϊού είναι μόνο το εμβόλιο. Αλλά αυτό αργεί ακόμα πολύ. Άρα τι κάνουμε μέχρι τότε;» είπε σε συνέντευξή του στον Σκάι ο κ. Σύψας.

Δείτε επίσης: Αυτός είναι χάρτης του κορωνοϊού στην Ελλάδα – Δείτε σε ποιους νομούς δεν υπάρχει ακόμα κρούσμα

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, σήμερα δεν υπάρχει κανένα εγκεκριμένο φάρμακο για τον κορωνοϊό. Από τα υπάρχοντα φάρμακα κανένα δεν φαίνεται να είναι δραστικό. Ωστόσο, ένα από αυτά που δοκιμάζονται στις κλινικές μελέτες στην Κίνα και στις ΗΠΑ και βρίσκεται στη φάση 3, φαίνεται, έχει κάποια δραστικότητα κατά του κορωνοϊού:

«Το φάρμακο αυτό είναι το Remdesivir και τυχαίνει να γνωρίζω ότι τα πρώτα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες είναι θετικά. Γύρω στο τέλος του Απριλίου, που θα ολοκληρωθούν οι μελέτες για το Remdesivir, ίσως να έχουμε ένα εγκεκριμένο φάρμακο το οποίο θα παρασκευαστεί από τα εργοστάσια της εταιρίας που το παράγει. Αυτό φαντάζομαι ότι θα γίνει ως το τέλος του καλοκαιριού» είπε.

Σύμφωνα με τον λοιμωξιολόγο, ο ΕΟΦ έχει κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες που χρειάζονται για να εισαγάγει το φάρμακο. Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Σύψας τόνισε ότι είναι ακόμη πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε συμπεράσματα, καθώς αφενός χρειάζεται να γίνουν επιπρόσθετες μελέτες και αφετέρου το φάρμακο να ληφθεί από περισσότερους ασθενείς.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ