Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Καθηγητής Νίκος Σύψας: «Τα δύσκολα είναι μπροστά μας και το μόνο μας όπλο είναι η καραντίνα»

Για τη δύσκολη μάχη που δίνει ολόκληρη η ανθρωπότητα με τον κορωνοϊό μίλησε το πρωί στην εκπομπή του ANT1 «Καλημέρα Ελλάδα» ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Νίκος Σύψας. Για μια ακόμη φορά ο κ. Σύψας αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η παραμονή μας στο σπίτι, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είναι το μοναδικό μας όπλο για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία.

«Δεν έχουμε αντισώματα, δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια. Το μόνο όπλο μας είναι η καραντίνα. Είναι το τελευταίο χαρτί, να το παίξουμε καλά και να το χρησιμοποιήσουμε σωστά αλλιώς μας περιμένει καταστροφή», είπε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, υποστηρίζοντας πως ακόμα δεν έχουμε δει τίποτε και τις επόμενες μέρες τα πράγματα θα χειροτερέψουν.

«Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Δεν μας εφησυχάζουν τα χαμηλά νούμερα, γιατί ξέρουμε ότι τις επόμενες μέρες η επιδημία θα ανέβει και θα δείξει τα “δόντια” της. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι και να είμαστε σπίτια μας. Να τηρήσουμε τα μέτρα με ιδιαίτερη αυστηρότητα. Εδώ θα παιχτεί το παιχνίδι. Όσο καθυστερούμε τον ιό τόσο μικρότερο θα είναι το χτύπημα που θα έχουμε», δήλωσε ο κ. Σύψας που συνέχισε λέγοντας πως πρέπει να γίνουμε… Κίνα:

 «Να δείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή συμμόρφωση. Να βγαίνουμε από το σπίτι μας μόνο για σημαντικούς λόγους. Να κρυφτούμε από τον ιό. Να μη μας βρει, για να περάσουμε τον Απρίλιο με όσο το δυνατό λιγότερες ζημιές. Έχουμε νέο ιό, δεν έχουμε αντισώματα, δεν έχουμε φάρμακα και εμβόλια. Το μόνο όπλο μας είναι η καραντίνα. Είναι το τελευταίο χαρτί, να το παίξουμε καλά και να το χρησιμοποιήσουμε σωστά αλλιώς μας περιμένει καταστροφή. Αν βασιστούμε στο παράδειγμα της Κίνας και τηρήσουμε τα αυστηρά μέτρα, η καθοδική καμπύλη του ιού στη χώρα μας θα αρχίσει σε περίπου 8 εβδομάδες».

Για το θέμα που συζητείται τελευταία και αφορά τις τις ηλικίες των νοσούντων ο καθηγητής υποστήριξε: «Στην Ιταλία το 10% των διασωληνομένων είναι 20-40 ετών. Κανείς δεν είναι προστατευμένος. Ο κορωνοϊός είναι αμείλικτος και είμαστε όλοι ευάλωτοι. Παίζει ρόλο η υγρασία και η θερμοκρασία. Να μην περιμένουμε, όμως, από τον καιρό να μας σώσει, αλλά από τον εαυτό μας».

Νικος Συψας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ