Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Αποσυμφόρηση φυλακών! «Εξιτήριο» σε δεκάδες κρατουμένους για το φόβο του κορωνοϊού!

Στο «άδειασμα» των φυλακών προχωράει η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να περιορίσει τυχόν διασπορά των κρουσμάτων κορωνοϊού μεταξύ των κρατουμένων

Oπως αποκάλυψε το dikastiko.gr κυβέρνηση, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που συντάσσει ήδη η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής, προχωρά στην αποσυμφόρηση των φυλακών για «ελαφροποινίτες», υπερήλικες αλλά και όσους έχουν λίγο χρόνο (12 μήνες) για την αποφυλάκισή τους, προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των κρατουμένων, που αυτή τη στιγμή αγγίζει τις 12.500.

Βασική αιτία, φυσικά, αποτελούν οι νέες συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, εξαιτίας του φόβου εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Σύμφωνα με τη Γ.Γ. Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, οι κρατούμενοι που αποφυλακίζονται είναι ως εξής:

  • Όλοι οι κρατούμενοι που έχουν υπόλοιπο 12 μηνών (ανεξαρτήτως ύψους ποινής) στον πραγματικό χρόνο έκτισης της συνολικής ποινής τους
  • Όσοι κρατούμενοι έχουν καταδικαστεί σε φυλάκιση έως 5 έτη και κάθειρξη 5 έτη (δηλαδή και για κακούργημα με αυτή την ποινή) εφόσον έχουν εκτίσει το 1/20 της ποινής για σχεδόν όλα τα αδικήματα: π.χ οικονομικά φορολογικά, κλοπές, ελαφρά ναρκωτικά, κλπ.
  • Όλοι οι κρατούμενοι άνω των 65 ετών για ανάλογα αδικήματα και ποινές, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/30 της ποινής τους

Επί της ουσίας, δηλαδή, οι λεγόμενοι «ελαφροποινίτες» αποφυλακίζονται σχεδόν όλοι, ενώ στις εξαιρέσεις συναντάμε όσους έχουν καταδικαστεί για τα λεγόμενα ειδεχθή εγκλήματα, όπως, π.χ., εγκλήματα κατά του πολιτεύματος, υποθέσεις τρομοκρατίας, ανθρωποκτονίες, βιασμoί, κλπ.

Τα μέτρα θα νομοθετηθούν με ΠΝΠ η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ώρες ή μέρες και θα έχουν ισχύ για 3 μήνες, ενώ, για να μη χρειαστεί η σύγκληση δικαστικών συμβουλίων λόγω των μέτρων αναστολής στα δικαστήρια, θα προβλέπεται πως η αποφυλάκιση θα γίνει με διάταξη του αρμόδιου εισαγγελέα.

Η Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου

Τη λήψη άμεσων μέτρων ζήτησε με επιστολή της προς τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου. Η οργάνωση υπενθυμίζει ότι εδώ και δεκαετίες στις φυλακές επικρατούν συνωστισμός, ελλιπέστατη ή αποσπασματική πρόσβαση στην υγεία, έλλειψη χώρου μέσα στα κελιά, εξαιρετικά προβληματική υγιεινή και καθαριότητα.

Μεταξύ άλλων προτείνει να απολυθούν υπό όρο  άμεσα, με νομοθετική διάταξη, οι κρατούμενοι οι οποίοι θα συμπλήρωναν τον χρόνο έκτισης ποινής τους τους επόμενους τρεις μήνες, ενώ στα αδικήματα που δεν σχετίζονται με βία να αντικατασταθεί η κράτηση με κατ΄ οίκον περιορισμό ή/και ηλεκτρονική επιτήρηση.

Επίσης, ζητάει για όσο διάστημα διαρκεί η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όλοι οι κρατούμενοι και κρατούμενες ηλικίας 65 ετών και άνω ή που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, για τους οποίους δεν συντρέχουν στοιχεία ιδιαίτερης επικινδυνότητας, να εκτίουν την ποινή τους στην κατοικία τους.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ