Δευτέρα 21/6/2021

Ο γενετιστής Εμ. Δερμιτζάκης προβλέπει: «Από τον Μάιο η χαλάρωση των μέτρων και από τον Ιούλιο τα μπάνια»

Απάντηση στο κρίσιμο ερώτημα «γιατί κάποιοι ασθενείς που έχουν προβληθεί από κορωνοϊό αρρωσταίνουν πιο βαριά από κάποιους άλλους;» έδωσε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης και διευθυντής στο Κέντρο Γονιδιωματικής Health 2030 Εμμανουήλ Δερμιτζάκης.

Σύμφωνα με τον έγκριτο επιστήμονα, για τις τεράστιες διαφορές που παρατηρούνται στα κλινικά συμπτώματα από άνθρωπο σε άνθρωπο ευθύνεται σε ένα μεγάλο ποσοστό το γενετικό προφίλ του ασθενούς σε συνδυασμό με το γονιδιωματικό προφίλ του κορωνοϊού:

«Αυτό δεν το λέμε τυχαία, καθώς είναι γνωστό ως φαινόμενο από τις ηπατίτιδες, το AIDS και πολλά άλλα λοιμώδη νοσήματα. Είμαι πεπεισμένος ότι το ίδιο θα δούμε και με τον Covid-19» δήλωσε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, ο οποίος τόνισε ότι είναι σημαντικό να γίνουν σύντομα γενετικές μελέτες, ώστε οι επιστήμονες να βρουν τις γενετικά ευπαθείς ομάδες που παρουσιάζουν αρνητική εξέλιξη της νόσου, παρ’ όλο που δεν έχουν υποκείμενα νοσήματα:

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες διαφορετικότητας μεταξύ των ασθενών, όπως, για παράδειγμα, το αρχικό ιικό φορτίο που καθορίζει τον χρόνο που έχει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να αντιδράσει μέχρι να εξελιχθούν πλήρως τα συμπτώματα» ανέφερε ο κ. Δερμιτζάκης στο ΑΠE. Αναφορικά με την πορεία της νόσου στη χώρα μας επισήμανε ότι μέχρι στιγμής η Ελλάδα τα έχει πάει πολύ καλά, αν και είναι δύσκολο να προβλέψει κάποιος το μέλλον.

Δείτε επίσης: Ποια μέτρα και ποιος κορωνοϊός; «Τίγκα» το Εφετείο στη δίκη για την εγκληματική οργάνωση των Ρομά!

«Εφόσον υπάρξει σοβαρή μείωση κρουσμάτων και θανάτων, τότε θα συζητήσουμε για χαλάρωση των μέτρων. Από τον Μάιο πιστεύω ότι θα αρχίσουν να χαλαρώνουν τα μέτρα, αλλά σταδιακά και με μία στρατηγική προτεραιότητας» εκτίμησε ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Τεχνολογίας και Καινοτομίας, εκφράζοντας και την πεποίθηση ότι «τον Ιούλιο θα μπορέσει ο κόσμος πιο άνετα να πάει στις θάλασσες και ίσως και να ταξιδέψει στα νησιά, αν η εξέλιξη είναι αυτή που βλέπουμε σήμερα»!

ΔΕΡΜΙΤΖΑΚΗΣ

Σύμφωνα με τον Εμμανουήλ Δερμιτζάκη, η επάρκεια των πιο γρήγορων τεστ είναι ένα μεγάλο ερώτημα, γιατί υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός παγκοσμίως και πολύ μικρή διαθεσιμότητα. «Αλλά σε μία πολύ δύσκολη κατάσταση, όπου δεν έχουμε διαθεσιμότητα γρήγορων τεστ, υπάρχουν η τεχνογνωσία και οι υποδομές στην Ελλάδα, τόσο στα διαγνωστικά όσο και στα ερευνητικά εργαστήρια, για να μπορέσουν να καλύψουν αυτή την ανάγκη» τόνισε.

Τέλος, εξήγησε ότι είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουν οι επιστήμονες για το θέμα της ανοσίας. «Θα είναι ένα σημαντικό μέρος των ερευνών τους επόμενους μήνες, γιατί τα επίπεδα ανοσίας σε ατομικό επίπεδο, αλλά και στον πληθυσμό θα καθορίσουν τη στρατηγική αντιμετώπισης του ιού έως ότου βρεθεί κάποιο φάρμακο ή εμβόλιο» κατέληξε.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ