Πέμπτη 17/6/2021

Καθηγητή Γενετικής Κώστας Τριανταφυλλίδης: «Τον Ιούνιο το χάπι για τον κορωνοϊό»

Άγνωστο παραμένει ποιος μπορεί να προσβληθεί από τον κορωνοϊό, καθώς αυτό καθορίζεται από το DNA του καθενός, σύμφωνα με τον ομότιμο καθηγητή Γενετικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Κώστα Τριανταφυλλίδη, ο οποίος εκτίμησε ότι τον Ιούνιο θα έχουμε ένα αποτελεσματικό φάρμακο σε μορφή δισκίου.

«Το DNA μας παίζει ρόλο στο αν θα προσβληθούμε από τον κορωνοϊό και πόσο βαριά θα είναι τα συμπτώματα, είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες» είπε ο καθηγητής και εκτίμησε ότι οι δοκιμές που γίνονται σε 1.000 άτομα θα είναι σε θέση τον Ιούνιο, ύστερα από αξιολογήσεις, να δώσουν το πρώτο αποτελεσματικό φάρμακο, σε μορφή χαπιού, ενώ για το εμβόλιο θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά περισσότερο, καθώς απαιτούνται ακόμα από εννέα μήνες έως ένας χρόνος.

Δείτε επίσης: Καθηγητής Xαρ. Γώγος: «Αν χαλαρώσουμε μπορεί να έρθει δεύτερο κύμα»

Ο Κώστας Τριανταφυλλίδης εξήγησε αναλυτικά πώς είναι ο ιός και πώς λειτουργεί: «Γνωρίζουμε όλη τη μορφή του ιού, είναι σαν στέμμα με ακτίνες. Η πρωτεΐνη του ιού πηγαίνει στον υποδοχέα της μεμβράνης των κυττάρων μας και οι δύο πρωτεΐνες έχουν μεγάλο βαθμό συγγένειας. Το γονίδιο έχει βρεθεί ότι εκφράζεται σε καρδιά, νεφρά, πνεύμονες και αρτηρίες. Το συγκεκριμένο γονίδιο είναι πολυμορφικό, θα πρέπει άρα να είναι μια πιθανή εξήγηση γιατί υπάρχουν παράξενα αποτελέσματα, δηλαδή υγιή άτομα να προσβάλλονται. Με το AIDS, αν έχεις μια συγκεκριμένη γενετική σύσταση δεν προσβάλλεσαι καθόλου από τον ιό ή, αν προσβάλλεσαι, δεν έχεις τόσο σοβαρά συμπτώματα. Μήπως γίνεται το ίδιο με τον κορωνοϊό;» αναρωτήθηκε ο κ. Τριανταφυλλίδης στον Focus FM 103,6.

Το ανησυχητικό είναι, σύμφωνα με τον καθηγητή Γενετικής, ότι ενδεχομένως τον Σεπτέμβριο να υπάρξει και δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Γι’ αυτό όλοι ελπίζουν η επιστήμη να δράσει ταχύτατα και να μας δώσει τις απαραίτητες ασπίδες προστασίας. Για την ώρα, ο κ. Τριανταφυλλίδης επανέλαβε αυτό που συστήνουν όλοι οι ειδικοί παγκοσμίως ως τη μόνη ατομική λύση. Να μένουμε στο σπίτι, αν βγούμε να τηρούμε μεταξύ μας απόσταση τουλάχιστον δύο μέτρων, όταν είμαστε κοντά σε ανθρώπους να φοράμε μάσκα και να μην ανταλλάσσουμε χειραψίες. Φυσικά, με την επιστροφή μας στο σπίτι η πρώτη κίνηση πρέπει να είναι το πλύσιμο των χεριών προτού αγγίξουμε οτιδήποτε.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ