Προς κατάργηση βαίνει η αναχρονιστική κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου διάταξη του Ελληνικού Αστικού Κώδικα, περί κωλύματος σύναψης γάμου μεταξύ συγγενών πλάγιας αγχιστείας, μετά τη λύση του γάμου.
Συγκεκριμένα, όπως αποκαλύπτει το dikastiko.gr, η ομάδα εργασίας που συγκροτήθηκε προς τούτο στο Υπουργείο Δικαιοσύνης με πρόεδρο τον Γ.Γ. Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Πάνο Αλεξανδρή, αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες της, προτείνει την κατάργησή της στην περίπτωση της πλάγιας αγχιστείας, αφού, κατά την άποψή της, αυτό αντικατοπτρίζει παλαιότερες κοινωνικές αντιλήψεις και ήδη εδώ και δεκαετίες θεωρείται αναχρονιστικό και αδικαιολόγητο, λαμβανομένου υπόψη ότι στην αγχιστεία -αντίθετα προς την εξ αίματος συγγένεια- δεν συντρέχουν εκτιμήσεις βιολογικής φύσεως.
«Στόχος μας είναι η εναρμόνιση με τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ που αφορούν ανθρώπινα δικαιώματα», σημειώνει στο dikastiko.gr ο κ.Αλεξανδρής.
Μάλιστα, η χώρα μας καταδικάστηκε λόγω της διατήρησης του εν λόγω κωλύματος από το ΕΔΔΑ τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά την προσφυγή δύο πολιτών (άλλοτε κουνιάδων) των οποίων ακυρώθηκε οριστικά ο γάμος τους μετά από 10 χρόνια κοινής ζωής. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, το κώλυμα γάμου στην περίπτωση συγγενών εξ αγχιστείας σε πλάγια γραμμή παραβιάζει το δικαίωμα σύναψης γάμου, όπως αυτό κατοχυρώνεται με το άρθρο 12 της ΕΣΔΑ.
Επιπλέον, υπάρχει συναίνεση (consensus) για το εν λόγω ζήτημα, αφού από τα σαράντα δύο κράτη-μέλη του, εκτός από την Ελλάδα, μόνο η Ιταλία και ο Άγιος Μαρίνος διατηρούν στα δίκαιά τους το κώλυμα γάμου για αγχιστεία σε πλάγια γραμμή και μάλιστα με δυνατότητα παροχής άδειας για τέλεση του γάμου παρά το κατ’ αρχήν κώλυμα.