Με Αλεξανδρούπολη, Ηγουμενίτσα και Καβάλα ξεκινά το… κύμα ιδιωτικοποιήσεων των περιφερειακών λιμανιών

Must Read

Στην προκήρυξη των τριών διαγωνισμών για την πώληση των Οργανισμών Λιμένων Αλεξανδρούπολης (ΟΛΑ) και Ηγουμενίτσας (ΟΛΗΓ), καθώς και για την 40ετή παραχώρηση του εμπορευματικού προβλήτα του λιμανιού της Καβάλας προχώρησε το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Οι υποψήφιοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον στις 2 Οκτωβρίου. Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος δήλωσε πως πρόκειται για το πρώτο κύμα πωλήσεων ή παραχωρήσεων περιφερειακών λιμένων και θα ακολουθήσει στις αρχές του 2021 το δεύτερο, με τα λιμάνια Ηρακλείου και Βόλου.

Ο επενδυτής που θα αποκτήσει τουλάχιστον το 67% του ΟΛΗΓ θα αναλάβει τη διαχείριση του λιμανιού της Ηγουμενίτσας και των καταφυγίων Σαγιάδας και Πλαταριάς, καθώς και του καταφυγίου τουριστικών σκαφών στα Σύβοτα. Η σύμβαση παραχώρησης των συγκεκριμένων εγκαταστάσεων λήγει στις 3 Φεβρουαρίου του 2062.

Εκτός από τον ιταλικό όμιλο Grimaldi, στον οποίον ανήκει η Minoan Lines, ενδιαφέρον για το λιμάνι Ηγουμενίτσας δείχνει ο γερμανικός όμιλος θαλασσίων μεταφορών Förde Reederei Seetouristik (FRS). Οι Γερμανοί θέλουν να διευρύνουν την παρουσία τους στη Μεσόγειο, καθώς είναι ήδη από τους κυρίαρχους ομίλους σε Βόρεια Ευρώπη και την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Η FRS διακινεί ετησίως περισσότερους από 7,6 εκατ. επιβάτες και 2,1 εκατ. οχήματα.

Ο διαγωνισμός τόσο για τον Οργανισμό Λιμένος της Ηγουμενίτσας όσο και για της Αλεξανδρούπολης, αλλά και την παραχώρηση του εμπορευματικού προβλήτα της Καβάλας θα διεξαχθεί σε δύο στάδια. Στο πρώτο θα κληθούν να εκδηλώσουν ενδιαφέρον οι υποψήφιοι επενδυτές και όσοι καλύπτουν τα κριτήρια θα προσκληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές σε δεύτερο χρόνο. Προωθούνται ταυτόχρονα, καθώς δίνεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους επενδυτές να υποβάλλουν προσφορές και για τα τρία.

Όπως είναι γνωστό, υπάρχει σοβαρό ενδιαφέρον για την Αλεξανδρούπολη και την Καβάλα από αμερικανικούς ομίλους και ήδη κυκλοφορούν φήμες περί υποβολής προσφοράς από την ONEX, η οποία διαχειρίζεται ήδη τα Ναυπηγεία Νεωρίου Σύρου και ετοιμάζεται να αναλάβει και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας. Ενδιαφέρον έχουν δείξει και άλλοι αμερικανικοί όμιλοι, σε συνεργασία με ελληνικές εταιρίες ή αυτόνομα, όπως η Black Summit Financial Group.

Τα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, μαζί με αυτό της Θεσσαλονίκης, έχουν ενταχθεί στον ευρύτερο σχεδιασμό ανάπτυξης της σιδηροδρομικής Εγνατίας, έργο που θα προκηρυχθεί προς το τέλος του χρόνου. Προωθείται, έστω και με πολύ αργά βήματα, το σχέδιο διασύνδεσης των τριών λιμανιών με τρία αντίστοιχα της Βουλγαρίας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This