Δευτέρα 17/5/2021

Ελληνικές ματιές στον αλβανικό διαγωνισμό για τα διόδια του «Μπλε Διαδρόμου»

Πόλεμος μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει στην Αλβανία με αφορμή το σχέδιο του πρωθυπουργού Εντι Ράμα να κατασκευαστεί με σύμβαση παραχώρησης και με διόδια το μεγαλύτερο τμήμα του κάθετου άξονα που διασχίζει τη χώρα.

Πριν από λίγες ημέρες παρουσιάστηκε το σχέδιο για την κατασκευή και λειτουργία του κάθετου οδικού άξονα Μίλοτ – Φιέρι με σύμβαση παραχώρησης. Το οδικό έργο αποτελεί τμήμα του «Μπλε Διαδρόμου» που συνδέει την Κροατία, το Μαυροβούνιο, την Αλβανία και την Ελλάδα και αναμένεται να κοστίσει γύρω στο 1,2 δισ. ευρώ.

Το έργο, μήκους 115 χιλιομέτρων, παρουσιάστηκε προ ημερών από τον ίδιο τον Εντι Ράμα. Ομως, στη γειτονική χώρα υπάρχουν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση για το κόστος των διοδίων, με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι φτάνουν τα 0,075 ευρώ ανά χιλιόμετρο. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει πως αν θες να πας από το Φιέρι στο Μίλοτ και να γυρίσεις θα πρέπει να πληρώσεις διόδια περίπου 17 ευρώ!

Τον διαγωνισμό παρακολουθούν και οι ελληνικές κατασκευαστικές εταιρίες, χωρίς να είναι γνωστό εάν θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον. Οι προσφορές αναμένεται να κατατεθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου, αλλά μάλλον θα υπάρξει παράταση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ