Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝ.ΑΛ. κύρωσαν στη Βουλή τις συμφωνίες για τον αγωγό IGB και το EASTMED Forum

Η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από οπουδήποτε στον κόσμο

Με τις ψήφους της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ. κυρώθηκαν από τη Βουλή οι δύο διακρατικές συμφωνίες για τον αγωγό IGB και το φόρουμ φυσικού αερίου ανατολικής Μεσογείου (EMGF).

Ο αγωγός φυσικού αερίου ΕλλάδαςΒουλγαρίας προβλέπεται, υπό τις υφιστάμενες συνθήκες, να έχει ολοκληρωθεί ως το τέλος του 2021. Θα συνδέει την Κομοτηνή με τη Stara Zagora της Βουλγαρίας. Το μήκος του αγωγού υπολογίζεται στα 182 χλμ., εκ των οποίων τα 151 χλμ. είναι στη Βουλγαρία και τα υπόλοιπα 31 χλμ. στην Ελλάδα.

Το έργο της μελέτης, κατασκευής και λειτουργίας έχει αναλάβει η κοινοπραξία ICGB AD. Μέτοχοι της εταιρίας είναι κατά 50% η ελληνική εταιρία ΥΑΦΑ ΠΟΣΕΙΔΩΝ, στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ και η ιταλική EDISON, και κατά το υπόλοιπο 50% η βουλγαρική κρατική εταιρία Bulgarian Energy Holding.

Το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 52%

Όπως επισήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 52%, με το 40% του αγωγού να έχει ήδη υπογειοποιηθεί. Ο ΙGB θα μπορεί να μεταφέρει και αέριο που θα υγροποιείται στην πλωτή δεξαμενή στον τερματικό σταθμό της Αλεξανδρούπολης.

Αυτό σημαίνει ότι πράγματι η Ελλάδα γίνεται ενεργειακός κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου και ότι μέσα από αυτήν θα περνάει φυσικό αέριο που δεν θα προέρχεται μόνο από την Κασπία, αλλά από οπουδήποτε στον κόσμο, με πλοία που θα μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο.

*φωτό αρχείου

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ