Πρίνος: Δάνειο στην Energean, «οξυγόνο» για τους εργαζομένους

Must Read

«Οξυγόνο» για εκατοντάδες εργαζομένους στα κοιτάσματα πετρελαίου του Πρίνου Καβάλας και «σωσίβιο» για την επιχείρηση και την εταιρία (Energean) που εκμεταλλεύονται τα κοιτάσματα αποτελεί η απόφαση για ρύθμιση δανειακής μορφής στις υποχρεώσεις της.

Η εξέλιξη αυτή δίνει ανάσα στους περίπου 300 εργαζομένους της Energean στην περιοχή, οι οποίοι θα διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους, αλλά και στην κοινωνία της Καβάλας, αφού το οικονομικό αποτύπωμα της εταιρίας αγγίζει τα 140.000.000 ευρώ. Σύμφωνα με στελέχη της εταιρίας, η ρύθμιση για την ενίσχυση του Πρίνου, η οποία μετά την έγκριση της Κομισιόν θα έρθει στην ελληνική Βουλή για ψήφιση, θα έχει μια σειρά από σημαντικές διασφαλίσεις για το Ελληνικό Δημόσιο.

Η βασική φιλοσοφία της ρύθμισης έγκειται στο γεγονός ότι το σύνολο της ενίσχυσης θα έχει δανειακή μορφή, δηλαδή θα επιστραφεί εντόκως στο Ελληνικό Δημόσιο από την ελληνική θυγατρική της Energean. Δεν πρόκειται, δηλαδή, για ενίσχυση που θα δοθεί δωρεάν με σκοπό τη διάσωση της μοναδικής εταιρίας παραγωγής υδρογονανθράκων στη χώρα.

Δημόσια εγγύηση

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η χρηματοδότηση θα λάβει τη μορφή δημόσιας εγγύησης για εμπορικό δάνειο ύψους 90.500.000 ευρώ, που θα συνάψει η Energean, καθώς και δανείου μειωμένης εξασφάλισης, ύψους 9.500.000 ευρώ, από το ελληνικό κράτος. Η στήριξη θα χορηγηθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των αναγκών της Energean σε επενδύσεις και κεφάλαια κίνησης κατά τους επόμενους 12 μήνες και θα έχει μέγιστη διάρκεια οκτώ ετών.

Η Κομισιόν έκρινε ότι η εγχώρια δραστηριότητα της Energean παράγει το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων της από την πώληση αργού πετρελαίου και έχει υποστεί σοβαρές ζημίες λόγω της κατάρρευσης των τιμών του πετρελαίου κατόπιν της έξαρσης του κορωνοϊού, αντιμετωπίζοντας δυσκολίες πρόσβασης σε χρηματοδότηση από την αγορά.

Σύμφωνα με πηγές της εταιρίας, κατά το διάστημα 2019-2020 η δραστηριότητα του Πρίνου έχει καταγράψει ζημίες της τάξης των 120.000.000 ευρώ. Παρά τη βελτίωση της τιμής του πετρελαίου, η αδυναμία πραγματοποίησης επενδύσεων λόγω έλλειψης χρηματοδότησης έχει οδηγήσει σε περαιτέρω μείωση της παραγωγής, με συνέπεια και η τρέχουσα χρονιά να αναμένεται ζημιογόνος κατά περίπου 40.000.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση εξασφαλίζει την ολοκλήρωση της ανάπτυξης του κοιτάσματος Εψιλον, την οποία η Energean θεωρεί μονόδρομο για τη διασφάλιση της λειτουργίας του Πρίνου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This