Πέμπτη 13/5/2021

Συμμετοχή Σκοπιανών σε ενεργειακά έργα στην Αλεξανδρούπολη

Συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ δύο κρατικών επιχειρήσεων των Σκοπίων με τις ελληνικές εταιρείες Gastrade και DAMCO

Δύο μνημόνια συνεργασίας για ενδεχόμενη συμμετοχή των Σκοπίων σε ενεργειακά έργα στην Αλεξανδρούπολη υπογράφηκαν σήμερα στην πρωτεύουσα της γειτονικής χώρας.

Πρόκειται για συμφωνίες συνεργασίας μεταξύ δύο κρατικών επιχειρήσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με τις ελληνικές εταιρείες Gastrade και DAMCO που αναπτύσσουν τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) Αλεξανδρούπολης και την μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη, αντίστοιχα.

Η πρώτη συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή της «Βόρειας Μακεδονίας« με ποσοστό 10% στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εταιρείας Gastrade, της εταιρείας που αναπτύσσει τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου LNG στην Αλεξανδρούπολη. Η συμφωνία αυτή υπεγράφη μεταξύ εκπροσώπων της κρατικής Eταιρείας Aξιοποίησης Eνεργειακών Πόρων της «Βόρειας Μακεδονίας» (NER) και της Gastrade.

Παράλληλα υπεγράφη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της κρατικής εταιρείας μονάδων ηλεκτροπαραγωγής των Σκοπίων (ESM) και της Gastrade για τη μίσθωση, από την πρώτη, χωρητικότητας στον τερματικό σταθμό LNG Αλεξανδρούπολης για περίοδο 15 ετών.

Η δεύτερη συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή της «Βόρειας Μακεδονίας» στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη. Η συμφωνία υπεγράφη μεταξύ εκπροσώπων της ESM και της DAMCO (Όμιλος Κοπελούζου). Με τη συμφωνία, η ESM θα συμμετάσχει με ποσοστό 25% στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας «Παραγωγή Ηλεκτρισμού Αλεξανδρούπολης Α.Ε.», εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) η οποία θα χρηματοδοτήσει, θα κατασκευάσει και θα λειτουργήσει μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης, που σήμερα ανήκει πλήρως στην DAMCO .

Οι συμφωνίες υπεγράφησαν παρουσία του πρωθυπουργού της χώρας, Ζόραν Ζάεφ, υπουργών της κυβέρνησης, του πρέσβη της Ελλάδας στα Σκόπια, Ρούσσου Κούνδουρου και του επιτετραμμένου της πρεσβείας των ΗΠΑ στη χώρα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ