Πώς οι ξένοι αρπάζουν τις ελληνικές επιχειρήσεις – Ο αφελληνισμός του εγχωρίου επιχειρείν

Ποιες είναι οι αιτίες της κορύφωσης των εξαγορών

Must Read

Στα χέρια ξένων επιχειρηματικών ομίλων και επενδυτικών funds περνούν οι ελληνικές επιχειρήσεις, με τα deals να έχουν πυκνώσει κατά την περασμένη διετία και να κορυφώνονται το τελευταίο διάστημα.

Οι ξένοι εκτός από τις τοποθετήσεις τους σε ελληνικές μετοχές, απ’ ευθείας μέσω του Χρηματιστηρίου εξαγοράζουν επιχειρήσεις, σε βαθμό που κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο για κίνδυνο αφελληνισμού του εγχώριου επιχειρείν.

Και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις η βασική αιτία να είναι η έλλειψη ρευστότητας και κατά συνέπεια θέμα βιωσιμότητας από ελληνικής πλευράς, σε άλλες περιπτώσεις να αποτελούν αποφάσεις των τραπεζών λόγω του βάρους των «κόκκινων» δανείων και σε άλλες απλά επιχειρηματικές επιλογές καθώς η έλλειψη τραπεζικής χρηματοδότησης, τα τελευταία χρόνια, οδήγησε πολλούς επιχειρηματίες να αναζητήσουν κεφάλαια παραχωρώντας σημαντικό ποσοστό από το μετοχικό κεφάλαιο των επιχειρήσεών τους σε ξένες εταιρείες.

H εξαγορά της μοναδικής ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας καταναλωτικών προϊόντων Chipita από τον κολοσσό της Mondelez έναντι 2 δις, της εταιρείας Cardlink του ομίλου Quest του Θεόδωρου Φέσσα που κατέχει ηγετική θέση στην ελληνική αγορά υπηρεσιών ηλεκτρονικών συναλλαγών από τον γαλλικό όμιλο Worldline αλλά και της Καλλιμάνης από την τουρκική Dardanel, αποτελούν τα πιο πρόσφατα κεφάλαια στο γαϊτανάκι των ελληνικών εταιρειών που αλλάζουν χέρια.

Είχε προηγηθεί η πώληση της μεγαλύτερης ελληνικής ασφαλιστικής εταιρείας, της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό fund CVC Capital με αποτέλεσμα να δραστηριοποιείται μόνο μία ελληνική εταιρεία αυτή την στιγμή στον χώρο της ιδιωτικής ασφάλισης. Το αμερικανικό fund σαρώνει την ελληνική αγορά αφού έχει ήδη επενδύσει πάνω από 1,5 δις ευρώ στην Ελλάδα από το 2017 και μετά.

Συγκεκριμένα στον συμπληρωματικό κλάδο με τον ασφαλιστικό, αυτόν της υγείας (Metropolitan, ΥΓΕΙΑ/ΜΗΤΕΡΑ, κ.α) αλλά και σε άλλους (Skroutz, e-Travel, D-Marin, Vivartia) ενώ πρόσφατα απέκτησε πλειοψηφικό πακέτο στην γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι βρίσκεται πολύ κοντά σε συμφωνία για την εξαγορά άλλης μίας ασφαλιστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην ελληνική αγορά.

Ο ολλανδικός όμιλος Reggeborgh αποτελεί το νέο μεγάλο αφεντικό της Eλλάκτωρ ενώ έχει σημαντική παρουσία και στην ΤΕΡΝΑ και το fund Oaktree Capital πήρε το Iασώ και ξενοδοχειακές μονάδες σε όλη την χώρα.

Δυναμική είσοδο στην ελληνική αγορά έχει πραγματοποιήσει τα τελευταία χρόνια ο Ινδός επιχειρηματίας Taizoon Khorakiwala του Ομίλου της Switz Group. Απόκτημα του Ομίλου είναι η Κρητών Άρτος στην οποία πλέον ο ινδικός Όμιλος κατέχει το 80,37% των μετοχών.

Η Νορβηγική εισηγμένη Orkla εξαγόρασε την Κανάκης ενώ στον έλεγχο του βελγικού ομίλου χημικών και πλαστικών Ravago πέρασε η εταιρεία ΔΕΛΗΣ Α.Ε., που δραστηριοποιείται στον τομέα της διανομής χημικών και ημιέτοιμων πλαστικών προϊόντων. Ο ρωσσικός όμιλος, συμφερόντων Dmitry Ananyev έχει εξαγοράσει το 51% της Vitro Hellas Α.Ε. στην Ημαθία

Στον κλάδο των καλλυντικών, η εταιρεία Apivita εξαγοράστηκε από την ισπανική εταιρεία Puig, έναντι 40 εκατ. ευρώ ενώ η Korres εξαγοράστηκε από τη Morgan Stanley και την Profex, εταιρεία διανομής δερμοκαλλυντικών προϊόντων στην Κίνα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This