Τρίτη 27/7/2021

Απόλυτος κυρίαρχος στον ΟΛΘ ο Σαββίδης

Η εταιρεία Beltera, που κατέχει το 67% των μετοχών, υπέβαλε δημόσια πρόταση και για το 33%

Απόλυτος κυρίαρχος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης είναι ο επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης, ιδιοκτήτης και του ΠΑΟΚ, του OPΕN TV, του «Πόρτο Καρράς», του ξενοδοχείου «Μακεδονία Παλάς» και άλλων επιχειρήσεων στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο Ιβάν Σαββίδης είναι πλέον το «αφεντικό» στον ΟΛΘ, έχοντας συγκεντρώσει το 67% των μετοχών του, γεγονός που τον υποχρεώνει να καταθέσει δημόσια πρόταση για την εξαγορά και του υπόλοιπου 33%, από το οποίο ελέγχει ήδη ένα σημαντικό κομμάτι, μέσω συνεργαζόμενων εταιριών.

Η εταιρία Beltera του Ιβάν Σαββίδη, που κατέχει από τις 4 Ιουνίου και τυπικά το 67% των μετοχών του ΟΛΘ, ανακοίνωσε χθες (Πέμπτη 1/7) ότι υπέβαλε δημόσια πρόταση για τις υπόλοιπες 3.326.400 μετοχές (33%), προσφέροντας τίμημα 26,50 ευρώ ανά μετοχή.

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι δεν σκοπεύει να αποσύρει την εταιρία από το Χρηματιστήριο. Αυτό σημαίνει ότι, εάν συγκεντρώσει πάνω από το 90% των μετοχών, θα διαθέσει μελλοντικά κάποιες μετοχές στην αγορά ή σε τρίτους επενδυτές, ώστε να περιορίσει αισθητά το ποσοστό του.

Στην ανακοίνωση της εταιρίας του Ιβάν Σαββίδη αναφέρεται ότι, εάν συγκεντρώσει πάνω από το 90%, δεν θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out) που της δίνει ο νόμος, ενώ υποχρεούται να αποκτά χρηματιστηριακά όλες τις μετοχές που θα προσφερθούν εντός περιόδου τριών μηνών από τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων της δημόσιας πρότασης

Σχετικά με το προσφερόμενο τίμημα στη δημόσια πρόταση σημειώνονται τα εξής:

  • Η μέση σταθμισμένη τιμή της μετοχής του ΟΛΘ κατά τους τελευταίους έξι μήνες ανέρχεται σε 25,71 ευρώ
  • Ούτε η Beltera ούτε οποιοδήποτε πρόσωπο που ενεργεί συντονισμένα απέκτησαν μετοχές ΟΛΘ κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες
  • Από την αποτίμηση της εταιρίας προέκυψε τιμή 26,26 ευρώ

Η δημόσια πρόταση εξαγοράς όλων των μετοχών του ΟΛΘ είναι το επιστέγασμα μιας πολυετούς προσπάθειας για τον έλεγχο της πρώην κρατικής εταιρίας, που θεωρείται από Αμερικανούς, Ρώσους και Ευρωπαϊκή Ένωση ως στρατηγικής σημασίας για τις διεθνείς εμπορευματικές μεταφορές.

Κατά την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ, ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ κατάφερε να αποκτήσει συμμετοχή, συμμαχώντας με γερμανικό όμιλο διαχείρισης επενδυτικών κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων.

Πήρε το 13,4% του ΟΛΘ μέσω της εταιρίας Beltera και απέκτησε επίσης 30% στην εταιρία Helanor, η οποία μέσω αλυσίδας θυγατρικών οffshore κατέληγε να ελέγχει το 67% του ΟΛΘ.

Το υπόλοιπο 70% της Helanor κατείχε η Deutsch Invest Equity Partners και ο όμιλος Σαββίδη συμφώνησε να εξαγοράσει αρχικά το ποσοστό των Γερμανών στη Helanor. Έτσι, θα εξασφάλιζε τελικά τον έλεγχο της κυπριακής εταιρίας SEGT, που κατείχε το 67% του ΟΛΘ.

Έμμεσος μέτοχος του ΟΛΘ (μέσω της κυπριακής SEGT) παρέμεινε η γαλλική Terminal Link, η οποία ως εταίρος των Γερμανών κατείχε το 33,3% της SEGT

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ