Σε ιταλικά χέρια η ΔΕΠΑ! Αύριο «κλειδώνει» και για την ΔΕΔΔΗΕ

Must Read

Σε ιταλικά χέρια περνάει η ΔΕΠΑ Υποδομών. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ θα ανακοινώσει την Italgas ως πλειοδότρια εταιρία στον διαγωνισμό για την εξαγορά του 49% της ΔΕΠΑ.

Το οικονομικό τίμημα που θα καταβάλλουν οι Ιταλοί κυμαίνεται μεταξύ 700.000.000 και 800.000.000 ευρώ. Στην περίπτωση της ΔΕΠΑ, η διαφορά του τιμήματος της Italgas με εκείνου της τσέχικης EP Investment Advisors θυγατρικής της EPH του Τσέχου μεγιστάνα Νταν Κρεντίνσκι ήταν τόσο μεγάλη, ώστε δεν άφησε περιθώρια στο ΤΑΙΠΕΔ.

Το Ταμείο ζήτησε την προηγούμενη Πέμπτη βελτιωμένη προσφορά μόνο από τους Ιταλούς. Τα περίπου 700.000.000 ευρώ που προσέφεραν αντανακλούν, φυσικά, τις προοπτικές που βλέπουν στην ελληνική αγορά και τις τρεις θυγατρικές της ΔΕΠΑ Υποδομών, ΕΔΑ Αττικής, ΕΔΑ ΘΕΣΣ και ΔΕΔΑ.

Αποδόσεις από τις υψηλότερες στην Ευρώπη (8,18% το WACC για το 2019, 7,45% για το 2020, 7,03% για το 2021 και 7,03% για το 2022), κι όλ’ αυτά σε μία χώρα, όπως η Ελλάδα, με ελλιπές δίκτυο φυσικού αερίου και πλειάδα έργων μπροστά. Τελευταίο βήμα του διαγωνισμού για να ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση είναι η σύναψη της σύμβασης αγοραπωλησίας, που θα σταλεί για έλεγχο στο Ελεγκτικό Συνέδριο, ενώ θα χρειαστεί και η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Italgas είναι ο μεγαλύτερος διανομέας φυσικού αερίου στην Ιταλία, με μερίδιο αγοράς 34% και είναι ο τρίτος μεγαλύτερος διαχειριστής δικτύων στην Ευρώπη, μετά την απόσχισή της από τη Snam το 2016. Διαχειρίζεται 70.000 χιλιόμετρα δικτύων, εξυπηρετώντας περισσότερους από 1.800 δήμους.

Ο ΔΕΔΔΗΕ

Σήμερα εκπνέει η προθεσμία από ΤΑΙΠΕΔ και ΕΛΠΕ για βελτίωση της προσφοράς της πώλησης του 100% του ΔΕΔΔΗΕ. Αύριο αποσφραγίζονται δεσμευτικές προσφορές, που έχουν καταθέσει τέσσερα παγκόσμιου βεληνεκούς funds, τα CVC Capital, KKR, Macquarie και First Sentier. Η μάχη των τεσσάρων γιγάντων είναι ικανή να απογειώσει το τίμημα. Εφόσον επαληθευτούν οι εκτιμήσεις τραπεζικών και χρηματιστηριακών πηγών, τότε μπορεί αύριο να δούμε τιμήματα ακόμη και πάνω από 1,5 δισ., ίσως ακόμη και άνω των 1,7 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This