«Πόντιος Πιλάτος» για τη ΔΕΗ η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

«Θα συγκεντρωθούν στοιχεία και θα επιβληθούν κυρώσεις» τονίζει σε ανακοίνωσή της

Must Read

Ακούστε το άρθρο

Δεν είδε, δεν ακούει, δεν μιλάει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για το σορτάρισμα στη μετοχή της ΔΕΗ, αφού με μια άνοστη και άχρωμη ανακοίνωση το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου, σημείωσε ότι «αναφορικά με τα πρόσφατα γεγονότα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επισημαίνει ότι ενεργεί πάντοτε εντός των προβλεπόμενων διαδικασιών και πλαισίων που καθορίζει η νομοθεσία και οι κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Αρχής Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA).

Οι υπηρεσίες της εποπτεύουν και παρακολουθούν όλα τα θέματα που εμπίπτουν στο εύρος των αρμοδιοτήτων της, και ιδιαιτέρως τις χρηματιστηριακές συναλλαγές, όταν συντρέχουν σημαντικά εταιρικά γεγονότα. Τα στοιχεία που συγκεντρώνονται, σε συνεργασία και με άλλες εποπτικές Αρχές, εφόσον αυτό κριθεί αναγκαίο, αξιολογούνται, ερευνώνται διεξοδικά και, εφόσον διαπιστωθούν τυχόν παραβάσεις, επιβάλλονται οι δέουσες από τη νομοθεσία κυρώσεις».

Δηλαδή, η Βασιλική Λαζαράκου, η οποία, αφού απέτυχε να εκλεγεί ευρωβουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2019, ανέλαβε την εποπτεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών, θέλει να μας πει ότι, όταν βρει κάτι, θα μας ενημερώσει.

Κάτι αντίστοιχο έκανε και η προηγούμενη διοίκηση, επί προεδρίας Γκότση, που, αν και βούιζε ο τόπος για το σκάνδαλο της Folli Follie, άφησε εβδομάδες ολόκληρες τη μετοχή να διαπραγματεύεται, και φτάσαμε να έχουμε το μεγαλύτερο οικονομικό σκάνδαλο στο Χρηματιστήριο.

Την ίδια ώρα, πληθαίνουν τα ερωτήματα για το επίπεδο εταιρικής διακυβέρνησης, τον τρόπο διαχείρισης από τη ΔΕΗ και τους συμβούλους των εμπιστευτικών εταιρικών πληροφοριών και την ποιότητα ενημέρωσης προς το επενδυτικό κοινό.

Η συναλλακτική «έκρηξη», που σημειώθηκε στη μετοχή της ΔΕΗ τον περασμένο Αύγουστο, σε αντίθεση με τη γενική υποχώρηση της αγοράς, δημιούργησε μεγάλη αναστάτωση. Όπως προκύπτει από τα ημερήσια στοιχεία, η μέση αξία των συναλλαγών μετοχών της ΔΕΗ αυξήθηκε κατά 73%, ενώ το ίδιο διάστημα η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα για το σύνολο του Χρηματιστηρίου Αθηνών υποχώρησε κατά 34%.

Σημειώνεται ότι τον Ιούλιο οι συναλλαγές στο Χ.Α. σημείωσαν μεγάλη άνοδο λόγω της εισόδου στην αγορά των νέων μετοχών της Alpha Bank, ενώ, αν αφαιρεθούν οι πρόσθετες συναλλαγές λόγω Alpha, η μείωση των συναλλαγών στο Χ.Α. περιορίζεται στο 15%.

Τα περίεργα πάνω-κάτω της μετοχής

Η προσφορά της αυστραλέζικης Macquarie για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ ανακοινώθηκε αργά το απόγευμα της Παρασκευής 10 Σεπτεμβρίου, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, είδηση που τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου οδήγησε τη μετοχή της ΔΕΗ στα 10,5 ευρώ, σημειώνοντας μεγάλη άνοδο με κέρδη 6,06%.

Οι συναλλαγές ανήλθαν στα 10.780.000 ευρώ, επίπεδο που αποτελεί την τρίτη υψηλότερη συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής (4η μετά το ρεκόρ της περασμένης Παρασκευής, με συναλλαγές 29.160.000 ευρώ) την τελευταία 5ετία.

Η συνεδρίαση της 13ης/09 αποδείχθηκε «παγίδα» για τους αγοραστές, καθώς ακολούθησαν 9 διαδοχικές συνεδριάσεις πτώσης, με τη μετοχή να κλείνει την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στα 7,98 ευρώ, καταγράφοντας απώλειες 24%. Η πτώση της μετοχής μετά την εξαιρετικά θετική έκβαση της πώλησης του ΔΕΔΔΗΕ θεωρήθηκε ανεξήγητη, μέχρι την ανακοίνωση της μεγάλης αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This