154 εισηγμένες, 13.000 άνεργοι…  

4.289 θέσεις χάθηκαν από τις 24 εταιρίες υψηλής κεφαλαιοποίησης

Must Read

Σχεδόν 13.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις 154 εισηγμένες του Χρηματιστηρίου Αθηνών την τελευταία διετία (Ιούνιος 2019 – Ιούνιος 2021). Πρόκειται για την περίοδο που περιλαμβάνει και τα δύο lockdown της ελληνικής οικονομίας, λόγω της πανδημίας που άρχισε τον Φεβρουάριο του 2020 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «κυριακάτικης δημοκρατίας», οι 154 εισηγμένες του Χρηματιστηρίου το πρώτο εξάμηνο του 2021 απασχόλησαν 156.770 εργαζομένους από 164.474 εργαζομένους το πρώτο εξάμηνο του 2020 και 169.589 εργαζομένους που απασχολούνταν στις 30 Ιουνίου 2019.

Βασικός παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση των αποχωρήσεων και στην ταυτόχρονη μείωση των προσλήψεων ήταν η πανδημία του κορωνοϊού. Οι εταιρίες περιόρισαν τις δραστηριότητές τους, πολλές επιχειρήσεις μάλιστα αναγκάστηκαν να τις αναστείλουν κατά τη διάρκεια των lockdowns, ενώ «αγκάθι» αποτέλεσαν τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου των περισσότερων συστημικών τραπεζών, αλλά και ορισμένων εταιριών της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Ζημιογόνα τρίμηνα

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι εταιρίες βρήκαν αφορμή να μειώσουν το απασχολούμενο προσωπικό, αφού είχαν μείωση τζίρου αλλά και επιστροφή σε ζημιογόνα τρίμηνα, καθώς η παγκόσμια οικονομία τράβηξε χειρόφρενο. Έτσι οι περισσότερες επιχειρήσεις προχώρησαν σε απολύσεις, αφού μέχρι και σήμερα έχει υποστεί καθίζηση η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών, που έχουν μοναδική προτεραιότητα τις πληρωμές των ανελαστικών δαπανών (ρεύμα, νερό, καταναλωτικά, στεγαστικά δάνεια) και τις δαπάνες για το σούπερ μάρκετ.

Ειδικότερα, οι 24 εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης (με αξία άνω των 300.000.000 ευρώ) μείωσαν το προσωπικό τους το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σύγκριση με τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Ειδικότερα, το πρώτο ήμισυ του 2021 χάθηκαν 4.289 θέσεις θέσεις εργασίας, που αποτελεί τη χειρότερη επίδοση τα τελευταία χρόνια.

Το πρώτο εξάμηνο του 2021 οι 24 εισηγμένες της υψηλής κεφαλαιοποίησης απασχόλησαν 150.805 εργαζομένους έναντι 155.094 που είχαν απασχολήσει στη λήξη της προηγούμενης χρονιάς. Μάλιστα, αν συγκρίνουμε τη φετινή επίδοση του πρώτου εξαμήνου με τις 31 Δεκεμβρίου 2019, τότε που οι εισηγμένες απασχόλησαν 162.492 εργαζομένους, έχουμε μείωση 11.687 θέσεων εργασίας το τελευταίο 18μηνο (31/12/2019 έως 30/6/2021).

Η εικόνα στις τράπεζες

Τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου ήταν αυτά που διαμόρφωσαν το εργασιακό τοπίο στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, οι οποίες επηρεάστηκαν προφανώς και από την πανδημία. Η Πειραιώς Financial Holdings υλοποίησε τον Νοέμβριο του 2020 το δικό της πρόγραμμα οικειοθελούς αποχώρησης προσωπικού.

Η μείωση του αριθμού προσωπικού οφείλεται κυρίως σε αυτό το πρόγραμμα, με βάση το οποίο 865 εργαζόμενοι υπέβαλαν αίτηση και αποχώρησαν κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Το κόστος που σχετίζεται με την πλήρη εφαρμογή του προγράμματος ανήλθε σε 147.000.000 ευρώ, ενώ ακόμη ανακοινώθηκε η ταυτόχρονη παράταση της εφαρμογής του έως το 2021.

Παράλληλα, η μείωση στον αριθμό του προσωπικού της Εθνικής Τράπεζας το 2020 σε σύγκριση με το 2019 οφείλεται στο πρόγραμμα εθελούσιας αποχώρησης, στο οποίο συμμετείχαν 863 και 840 εργαζόμενοι του ομίλου και της τράπεζας αντίστοιχα.

Όπως επισημαίνει η τράπεζα στην οικονομική της έκθεση, η εν λόγω μείωση οφείλεται στο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου του 2019, το οποίο έληξε τον Φεβρουάριο του 2020, αλλά και στο νέο πρόγραμμα που ενεργοποίησε η τράπεζα τον Νοέμβριο του 2020. Ωστόσο, το πρώτο εξάμηνο του 2021 η Εθνική Τράπεζα εμφανίζει αύξηση των εργαζομένων, γεγονός που οφείλεται και σε θέσεις εργασίας στο εξωτερικό, αλλά και προσλήψεις νέων εργαζομένων στην Ελλάδα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τη Eurobank, τον Σεπτέμβριο 2020 άρχισε το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου (Voluntary Exit Schemes – VES) για συγκεκριμένες μονάδες στην Ελλάδα, το οποίο προτάθηκε σε υπαλλήλους που υπερέβαιναν ένα συγκεκριμένο ηλικιακό όριο. Το νέο VES εφαρμόστηκε είτε με εφάπαξ αποζημιώσεις είτε με χορήγηση αδειών μεγάλης διάρκειας, όπου οι υπάλληλοι λαμβάνουν ένα ποσοστό του μηνιαίου μισθού, ή με συνδυασμό των προαναφερθέντων, και το κόστος αφορά σχεδόν στην ολότητά του την Eurobank S.A. και τις θυγατρικές της.

ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ

Πολλές ήταν οι αποχωρήσεις εργαζομένων για τον ΟΤΕ και τη ΔΕΗ, λόγω των προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου που υλοποίησαν την περασμένη χρονιά. Μείωση εργαζομένων εμφάνισαν το πρώτο εξάμηνο του 2021 και οι εξής εισηγμένες: ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΕΥΔΑΠ (υπήρξε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου), Σαράντης (επηρεάστηκε από την πτώση εργασιών στην ανατολική Ευρώπη λόγω lockdown), Aegean Airlines, ΕΛ.ΠΕ., Ελλάκτωρ.

Προσλήψεις σε Lamda, Motor Oil, Mytilineos

Σε αντίθεση με τις εταιρίες που μείωσαν το προσωπικό τους, η Lamda Development ενίσχυσε σημαντικά το ανθρώπινο δυναμικό της. Η θετική αυτή εξέλιξη οφείλεται στις προσλήψεις προσωπικού από την εταιρία σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου στο Ελληνικό.

Σε προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού στις παραγωγικές της μονάδες προχώρησε επίσης η Motor Oil, με στόχο, όπως επισημαίνει η εταιρία, την «ενθάρρυνση υποβολής προτάσεων ενεργειακής αναβάθμισης». Αξιοσημείωτη ήταν και η αύξηση του αριθμού των εργαζομένων της Mytilineos, η οποία οφείλεται στην επέκταση των εργασιών της σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This