17/5/2022

Ρεκόρ 13 ετών στις εξαγορές επιχειρήσεων

Συντάκτης: Newsroom

Δημοσίευση:

Pharmathen και Chipita ήταν τα μεγαλύτερα deals, με τίμημα 1,6 δισ. ευρώ η καθεμία

Το 2021 αναδείχτηκε στην πιο «παραγωγική» χρονιά από πλευράς εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων μετά τη δεκαετή κρίση και την πανδημία, καθώς τα ξένα funds πρόσφεραν σχεδόν 7 δισ. ευρώ και απέκτησαν την αφρόκρεμα των ελληνικών εταιριών με διεθνές αποτύπωμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο «γεμάτη» χρονιά από το 2000 έως σήμερα ήταν το 2008, δηλαδή λίγο προτού ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση του 2009-10, οπότε το συνολικό ύψος των εξαγορών είχε φτάσει τα 8,7 δισ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν στόχευσαν σε κλάδους που έχουν μεγάλο δείκτη απόσβεσης αυτών των επενδύσεων, όπως  είναι οι κλάδοι τροφίμων (Chipita, Vivartia), ο φαρμακευτικός κλάδος (Pharmathen), η κινητή τηλεφωνία (Wind Ελλάς) και ο ασφαλιστικός κλάδος (Metlife, Εθνική Ασφαλιστική).

Οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εξαγορές ή συγχωνεύσεις ήταν αυτές της Chipita (με τίμημα 1,64 δισ. ευρώ), της Wind (980 δισ. ευρώ), της Pharmathen (1,6 δισ. ευρώ), της Vivartia (600.000.000 ευρώ) και του Ελληνικού (915.000.000 ευρώ), ενώ ακολούθησαν αρκετές ακόμα με μικρότερα, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Όπως αυτή της MetLife, που απέκτησε η NN Group σε Ελλάδα και Πολωνία αντί 548.000.000 ευρώ και της Εθνικής Ασφαλιστικής, που απέκτησε η CVC Capital Partners (όπως και τη Vivartia) αντί 505.000.000 ευρώ.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές από τις εξαγορές είχαν «κλείσει» από το 2020 ή και νωρίτερα, αλλά το 2021 ολοκληρώθηκε η συναλλαγή.

* Mondelez – Chipita. Έτοιμη από καιρό ήταν η αγορά να ακούσει την πλήρη επιβεβαίωση του deal της εξαγοράς της Chipita από την πολυεθνική Mondelez, διαδικασία διαπραγματεύσεων που έγινε γνωστή από το 2018, επανήλθε πριν από μερικούς μήνες και έγινε τελικά επίσημη πριν από τον Μάιο του 2021, μετά την οριστική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

* Pharmaten – Partners Group. Ένα επίσης μεγάλο deal ήρθε τον Ιούλιο, στον φαρμακευτικό κλάδο αυτήν τη φορά, καθώς έξι χρόνια μετά την εξαγορά της από το fund BC Partners η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen πωλήθηκε πάλι, με τίμημα περίπου 240% υψηλότερο.

* SwitzGroup – Κουλουράδες. Ο Όμιλος SwitzGroup του Ινδού δισεκατομμυριούχου επενδυτή Taizoon Khorakiwala, ο οποίος έχει προχωρήσει στην εξαγορά των Κρητών Άρτος, Olympic Food και CSM Hellas, απέκτησε το 70% της αλυσίδας Κουλουράδες. Στο πλαίσιο της εξαγοράς έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5.000.000  ευρώ, με στόχο τη δημιουργία καταστήματος σε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας μέσα στην επόμενη τριετία (αυτήν τη στιγμή τα 100 από τα 147 σημεία είναι στην Αττική).

* Premia – Fastighets AB Balder. Ένας μεγάλος παίκτης του real estate στη Σουηδία, η εταιρία Fastighets AB Balder, απέκτησε το 17,22% των μετοχών της εταιρίας Premia Properties. Η είσοδος έγινε μέσω της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποίησε η ελληνική εταιρία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα. Πρόκειται για σουηδικό κολοσσό του real estate, που κάνει δυναμική είσοδο πρώτη φορά στην αγορά της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στην Premia Properties.

* United Group – Wind. Στις τηλεπικοινωνίες μεγάλος πρωταγωνιστής αναδείχτηκε η United Group. Μετά την εξαγορά της Forthnet, το 2020, η United Group συμφώνησε να εξαγοράσει τη Wind από τη μητρική της εταιρία Crystal Almond Holdings Limited. Η United Group ελέγχεται από την εταιρία ιδιωτικών κεφαλαίων BC Partners και κάνει επέκταση στα Βαλκάνια στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αποκρατικοποιήσεις

* Macquarie – ΔΕΔΔΗΕ. Εκτός από τις εξαγορές επιχειρήσεων που ανήκαν στον ιδιωτικό τομέα, το 2021 υλοποιήθηκαν αρκετές αποκρατικοποιήσεις. Η μεγαλύτερη ήταν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ στην εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Macquarie. Στον διαγωνισμό είχαν εκφράσει ενδιαφέρον και άλλα μεγάλα funds, όπως η CVC Capital, η KKR και η First Sentier.

* CVC – ΔΕΗ. Αμέσως μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ, ακολούθησε η αύξηση κεφαλαίου της ίδιας της ΔΕΗ, μέσω της οποίας μειώθηκε η συμμετοχή του Δημοσίου από το 51% στο 34,12%.

* ΔΕΠΑ Υποδομών – Italgas. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 υπεγράφη η σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια στην Italgas SpA αντί συνολικού τιμήματος 733.000.000 ευρώ. Η ΔΕΠΑ Υποδομών συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020, σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ).

* CRIF – ICAP. Στο τέλος του 2021 η CRIF, με έδρα το Δουβλίνο (Ιρλανδία), ηγέτιδα παγκόσμια εταιρία που εξειδικεύεται σε credit bureau και επιχειρηματική πληροφόρηση, καθώς και σε προηγμένες ψηφιακές λύσεις για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την ανοιχτή τραπεζική, ανακοίνωσε την εξαγορά της ICAP (του μεγαλύτερου ομίλου B2B υπηρεσιών στην Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία και σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο).

Σε ελληνικά χέρια τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου πλειοδότησε στους δύο διαγωνισμούς που έγιναν για το στρατιωτικό σκέλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και την εξαγορά των ακινήτων της ΕΤΑΔ, προσφέροντας συνολικό τίμημα άνω των 62.200.000 ευρώ. Ο εφοπλιστής πρόσφερε για τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. το ποσό των 25.000.000 ευρώ, ενώ για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ η προσφορά του ήταν 37.200.000 ευρώ, αντί των 30.000.000 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

Μάθε πώς κερδίζεις πληρώνοντας το λογαριασμό ρεύματος ή φυσικού αερίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η πρωτοβουλία ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ γιόρτασε τα 10 χρόνια της!

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 10 Μαΐου 2022 η 10ετής επετειακή εκδήλωση από...

Περιπλέκεται η κατάσταση γύρω από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

Επιβραδύνονται οι εξελίξεις και περιπλέκεται η κατάσταση γύρω από την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της...

Εγκαινιάστηκε το πρότυπο Κατάστημα της Παγκρήτιας Τράπεζας στο Ηράκλειο

Τα εγκαίνια του νέου πρότυπου καταστήματος της Τράπεζας πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπίσκοπος Κρήτης...

Δημοσίευμα-«φωτιά»: Οι 8 Έλληνες εφοπλιστές που έκαναν «χρυσές» δουλειές με ρωσικό πετρέλαιο τον Απρίλιο

«Η Ελλάδα τριπλασίασε τον όγκο μεταφοράς ρωσικού πετρελαίου σε σχέση με το προηγούμενο έτος»

Οδυσσέας Αθανασίου: Ο άνθρωπος που γελοιοποίησε την Lamda και το project του Ελληνικού

Είναι το πιο διαφημισμένο project των τελευταίων δεκαετιών. Από έναν μεγάλο όμιλο και την...

Σοκ για τις επιχειρήσεις! Δεν θα λάβουν αναδρομική επιστροφή της ρήτρας – Ποιοι μένουν εκτός επιδόματος

«Άνθρακας» οι υποσχέσεις Μητσοτάκη - Το ποσό της επιδότησης ξεκινάει από 18 ευρώ και δεν θα είναι για όλους

Εγκρίθηκε η Aύξηση Mετοχικού Κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας...

Intrakat: Υπογραφή της σύμβασης του έργου ηλεκτροκίνησης της σιδηροδρομικής γραμμής Λάρισας-Βόλου

Υπεγράφη μεταξύ της Intrakat και της ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ η σύμβαση του έργου «Κατασκευή ηλεκτροκίνησης,...

Παγκρήτια Τράπεζα: Εγκρίθηκε η αύξηση Mετοχικού Κεφαλαίου

Σε πολύ θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Παγκρήτιας Τράπεζας...

Πώς οι εταιρείες Endless και Vitex έκαναν άλματα προόδου εν μέσω πανδημίας

Η πολύτιμη βοήθεια του προγράμματος σε δεκάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις Επιτυχημένη πορεία και μάλιστα εν μέσω...

Σχολιαστε το αρθρο

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Eurovision: Η Ευρώπη στήριξε τους Ουκρανούς, ενώ το 1976 έστησε στον τοίχο τη Μαρίζα Κωχ για την τουρκική εισβολή

Eurovision με επιλεκτική... αμνησία, γεωπολιτικά παιχνίδια, ισπανικό οφθαλμόλουτρο και...

Απογειώθηκε η οικονομία της Ρωσίας, βουλιάζει αυτή της Ευρώπης!

Ρεκόρ επταετίας στις εξαγωγές πετρελαίου τον Απρίλιο, πλεόνασμα πάνω από 11 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό το α’' τετράμηνο και ανεπαίσθητη ακρίβεια

Φωτογραφία που δημοσίευσε η NASA από τον Άρη δίνει τροφή σε νέες θεωρίες…

Σάλο προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η φωτογραφία που...

Έχασε τα λόγια του ο Μητσοτάκης με την ερώτηση του Αμερικανού δημοσιογράφου

Κρύος ιδρώτας έλουσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη μετά  την ερώτηση...

Πάγωσε το πανελλήνιο με την πρώτη συνέντευξη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC φιλοξενήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην...

Η αντίδραση της μάνας της Καρολάιν για την καταδίκη του Μπάμπη Αναγνωστόπουλου

Ομόφωνα ένοχος κρίθηκε από το ΜΟΔ ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος...

Άγριο bullying στον Μάκη λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή του – Τι αποκαλύπτουν συμμαθητές του

«Του πετούσαν νεράντζια, τον έφτυναν, του πετούσαν νερό και του έλεγαν ''θα σε μαχαιρώσω''» - Τα δύο σενάρια που εξετάζουν οι Αρχές

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ