Ρεκόρ 13 ετών στις εξαγορές επιχειρήσεων

Pharmathen και Chipita ήταν τα μεγαλύτερα deals, με τίμημα 1,6 δισ. ευρώ η καθεμία

Must Read

Το 2021 αναδείχτηκε στην πιο «παραγωγική» χρονιά από πλευράς εξαγορών ελληνικών επιχειρήσεων μετά τη δεκαετή κρίση και την πανδημία, καθώς τα ξένα funds πρόσφεραν σχεδόν 7 δισ. ευρώ και απέκτησαν την αφρόκρεμα των ελληνικών εταιριών με διεθνές αποτύπωμα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πιο «γεμάτη» χρονιά από το 2000 έως σήμερα ήταν το 2008, δηλαδή λίγο προτού ξεσπάσει η χρηματοπιστωτική κρίση του 2009-10, οπότε το συνολικό ύψος των εξαγορών είχε φτάσει τα 8,7 δισ. ευρώ.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν στόχευσαν σε κλάδους που έχουν μεγάλο δείκτη απόσβεσης αυτών των επενδύσεων, όπως  είναι οι κλάδοι τροφίμων (Chipita, Vivartia), ο φαρμακευτικός κλάδος (Pharmathen), η κινητή τηλεφωνία (Wind Ελλάς) και ο ασφαλιστικός κλάδος (Metlife, Εθνική Ασφαλιστική).

Οι μεγαλύτερες ιδιωτικές εξαγορές ή συγχωνεύσεις ήταν αυτές της Chipita (με τίμημα 1,64 δισ. ευρώ), της Wind (980 δισ. ευρώ), της Pharmathen (1,6 δισ. ευρώ), της Vivartia (600.000.000 ευρώ) και του Ελληνικού (915.000.000 ευρώ), ενώ ακολούθησαν αρκετές ακόμα με μικρότερα, αλλά καθόλου ευκαταφρόνητα ποσά.

Όπως αυτή της MetLife, που απέκτησε η NN Group σε Ελλάδα και Πολωνία αντί 548.000.000 ευρώ και της Εθνικής Ασφαλιστικής, που απέκτησε η CVC Capital Partners (όπως και τη Vivartia) αντί 505.000.000 ευρώ.

Εδώ αξίζει να αναφέρουμε ότι πολλές από τις εξαγορές είχαν «κλείσει» από το 2020 ή και νωρίτερα, αλλά το 2021 ολοκληρώθηκε η συναλλαγή.

* Mondelez – Chipita. Έτοιμη από καιρό ήταν η αγορά να ακούσει την πλήρη επιβεβαίωση του deal της εξαγοράς της Chipita από την πολυεθνική Mondelez, διαδικασία διαπραγματεύσεων που έγινε γνωστή από το 2018, επανήλθε πριν από μερικούς μήνες και έγινε τελικά επίσημη πριν από τον Μάιο του 2021, μετά την οριστική συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

* Pharmaten – Partners Group. Ένα επίσης μεγάλο deal ήρθε τον Ιούλιο, στον φαρμακευτικό κλάδο αυτήν τη φορά, καθώς έξι χρόνια μετά την εξαγορά της από το fund BC Partners η κορυφαία ελληνική φαρμακοβιομηχανία Pharmathen πωλήθηκε πάλι, με τίμημα περίπου 240% υψηλότερο.

* SwitzGroup – Κουλουράδες. Ο Όμιλος SwitzGroup του Ινδού δισεκατομμυριούχου επενδυτή Taizoon Khorakiwala, ο οποίος έχει προχωρήσει στην εξαγορά των Κρητών Άρτος, Olympic Food και CSM Hellas, απέκτησε το 70% της αλυσίδας Κουλουράδες. Στο πλαίσιο της εξαγοράς έγινε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 5.000.000  ευρώ, με στόχο τη δημιουργία καταστήματος σε κάθε μεγάλη πόλη της Ελλάδας μέσα στην επόμενη τριετία (αυτήν τη στιγμή τα 100 από τα 147 σημεία είναι στην Αττική).

* Premia – Fastighets AB Balder. Ένας μεγάλος παίκτης του real estate στη Σουηδία, η εταιρία Fastighets AB Balder, απέκτησε το 17,22% των μετοχών της εταιρίας Premia Properties. Η είσοδος έγινε μέσω της αύξησης κεφαλαίου που πραγματοποίησε η ελληνική εταιρία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, η οποία αναπτύσσεται ταχύτατα. Πρόκειται για σουηδικό κολοσσό του real estate, που κάνει δυναμική είσοδο πρώτη φορά στην αγορά της Ελλάδας, αναλαμβάνοντας τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή στην Premia Properties.

* United Group – Wind. Στις τηλεπικοινωνίες μεγάλος πρωταγωνιστής αναδείχτηκε η United Group. Μετά την εξαγορά της Forthnet, το 2020, η United Group συμφώνησε να εξαγοράσει τη Wind από τη μητρική της εταιρία Crystal Almond Holdings Limited. Η United Group ελέγχεται από την εταιρία ιδιωτικών κεφαλαίων BC Partners και κάνει επέκταση στα Βαλκάνια στους κλάδους των τηλεπικοινωνιών και των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Αποκρατικοποιήσεις

* Macquarie – ΔΕΔΔΗΕ. Εκτός από τις εξαγορές επιχειρήσεων που ανήκαν στον ιδιωτικό τομέα, το 2021 υλοποιήθηκαν αρκετές αποκρατικοποιήσεις. Η μεγαλύτερη ήταν η πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ στην εταιρία διαχείρισης κεφαλαίων Macquarie. Στον διαγωνισμό είχαν εκφράσει ενδιαφέρον και άλλα μεγάλα funds, όπως η CVC Capital, η KKR και η First Sentier.

* CVC – ΔΕΗ. Αμέσως μετά την πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ από τη ΔΕΗ, ακολούθησε η αύξηση κεφαλαίου της ίδιας της ΔΕΗ, μέσω της οποίας μειώθηκε η συμμετοχή του Δημοσίου από το 51% στο 34,12%.

* ΔΕΠΑ Υποδομών – Italgas. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2021 υπεγράφη η σύμβαση πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών από το ΤΑΙΠΕΔ και τα Ελληνικά Πετρέλαια στην Italgas SpA αντί συνολικού τιμήματος 733.000.000 ευρώ. Η ΔΕΠΑ Υποδομών συστάθηκε τον Απρίλιο του 2020, σε συνέχεια της μερικής διάσπασης του κλάδου υποδομών της Δημόσιας Επιχείρησης Αερίου Α.Ε. (ΔΕΠΑ).

* CRIF – ICAP. Στο τέλος του 2021 η CRIF, με έδρα το Δουβλίνο (Ιρλανδία), ηγέτιδα παγκόσμια εταιρία που εξειδικεύεται σε credit bureau και επιχειρηματική πληροφόρηση, καθώς και σε προηγμένες ψηφιακές λύσεις για την επιχειρηματική ανάπτυξη και την ανοιχτή τραπεζική, ανακοίνωσε την εξαγορά της ICAP (του μεγαλύτερου ομίλου B2B υπηρεσιών στην Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία και σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Κύπρο).

Σε ελληνικά χέρια τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου πλειοδότησε στους δύο διαγωνισμούς που έγιναν για το στρατιωτικό σκέλος των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (ΕΝΑΕ) και την εξαγορά των ακινήτων της ΕΤΑΔ, προσφέροντας συνολικό τίμημα άνω των 62.200.000 ευρώ. Ο εφοπλιστής πρόσφερε για τα Ελληνικά Ναυπηγεία Α.Ε. το ποσό των 25.000.000 ευρώ, ενώ για τα ακίνητα της ΕΤΑΔ η προσφορά του ήταν 37.200.000 ευρώ, αντί των 30.000.000 ευρώ που ήταν η τιμή εκκίνησης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This