Ο πόλεμος των σοκολατένιων αβγών

Το πρόβλημα της Ferrero Rocher με τα κρούσματα σαλμονέλας στην Ευρώπη και οι ανταγωνιστές που «τρίβουν τα χέρια τους»

Must Read

Τα πρόσφατα βαριά κρούσματα σαλμονέλας στα προϊόντα Kinder αποκάλυψαν δύο πράγματα. Αφενός, τη διστακτική αντίδραση της εταιρίας στην Ελλάδα, ανακαλώντας
αρχικά μόνο εν μέρει τα προϊόντα της και, αφετέρου, τον πόλεμο που γίνεται
παρασκηνιακά στον γλυκό χώρο της σοκολατοβιομηχανίας για το ποιος θα πάρει
μεγαλύτερο μερίδιο.

Αυτό που δεν έκανε η εταιρία Ferrero Rocher, να ανακαλέσει άμεσα όλα τα προϊόντα της στην Ελλάδα ώστε να δράσει προληπτικά όταν προέκυψε το πρόβλημα στο εργοστάσιο σοκολάτας Kinder στο Αρλόν του Βελγίου, το έκανε ο ΕΦΕΤ. Η εταιρία λειτούργησε εν μέρει προληπτικά. Παρότι είχαν εμφανιστεί από το συγκεκριμένο εργοστάσιο -από το οποίο προϊόντα διατέθηκαν και στην ελληνική αγορά- περισσότερα από 100 κρούσματα σαλμονέλας σε οκτώ χώρες της Ε.Ε., απέσυρε συγκεκριμένα προϊόντα (Kinder Schokobons και Kinder Surprise maxi 100gr) και όχι τα υπόλοιπα προϊόντα Kinder, μεταξύ των οποίων και τα Πασχαλινά Αβγά Kinder, όπως ανακοίνωσε η εταιρία παραγωγής σοκολάτας Ferrero Rocher.

Η εταιρία Ferrero εξέδωσε την πρώτη ειδοποίηση το Σάββατο 2 Απριλίου, ωστόσο
δεν συνέδεσε ρητά την ανάκληση με τα κρούσματα σαλμονέλας. Αυτό το έκανε η
βελγική υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων AFSCA-FAVV, ανακοινώνοντας πως διερευνά
δεκάδες ύποπτες περιπτώσεις σαλμονέλας που συνδέονται με την κατανάλωση Kinder σε τουλάχιστον εννέα χώρες, κυρίως μεταξύ παιδιών ηλικίας κάτω των 10 ετών. Μάλιστα, έδωσε την εντολή να σταματήσει η παραγωγή του εργοστασίου σοκολάτας Kinder στο Αρλόν.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) και την Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) καταγράφηκαν 105 επιβεβαιωμένα κρούσματα μονοφασικής σαλμονέλας Typhimurium και άλλα 29 πιθανά κυρίως μεταξύ νεότερων ατόμων, με τις δύο υπηρεσίες να σημειώνουν την «ασυνήθιστα υψηλή» αναλογία παιδιών που νοσηλεύονται σε νοσοκομεία με σοβαρά συμπτώματα, όπως αιματηρή διάρροια.

Μετά την είδηση για τα κρούσματα σαλμονέλας από κατανάλωση Kinder, η Ferrero ανακοίνωσε την ανάκληση συγκεκριμένων προϊόντων της. Αργότερα, όμως, ο ΕΦΕΤ
προχώρησε σε ένα ανακοίνωση, ανακαλώντας όλα τα προϊόντα της Kinder, ανεξαρτήτως παρτίδας.

Η πεντάδα

Τις ημέρες του Πάσχα η κατανάλωση της σοκολάτας, ειδικά των σοκολατένιων αβγών, εκτοξεύεται στα ύψη. Η αγορά της σοκολάτας αγγίζει σχεδόν τα 200.000.000 ευρώ και είναι μια αγορά όπου δεν υπάρχει το περιθώριο να μπουν «μικροί». Υπολογίζεται πως τα personal labels δεν ξεπερνούν συνολικά σε μερίδιο το 20% της αγοράς, αφού οι Ελληνες προτιμούν «επώνυμη» σοκολάτα.

Η ζημιά που έχει υποστεί η Ferrero από τα περιστατικά σαλμονέλας είναι προφανής. Η
εταιρία που έχει ταυτιστεί όσο καμία άλλη με τα σοκολατένια αβγά αντιμετωπίζει το
μεγαλύτερο πρόβλημα από την ημέρα της ίδρυσής της. Φυσικά, ο κανόνας που θέλει «το πρόβλημα του αντιπάλου ως προτέρημα για τον άλλο» ισχύει και για τον γλυκό κόσμο της σοκολάτας.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρίας Nielsen, ο ετήσιος τζίρος ξεπερνά τα 193.000.000 ευρώ και στην αγορά κατά 80% κυριαρχούν πέντε εταιρίες. Η ΙΟΝ, η Mondelez International, η Ferrero International Greece, η Ε.Ι. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε. και η Mars Hellas. Η χρυσή πεντάδα της σοκολάτας που, εκ των πραγμάτων, όταν η μία αντιμετωπίζει πρόβλημα το μερίδιό της που μειώνεται, κατανέμεται στους υπόλοιπους τέσσερις, αναμένεται σκληρή.

Τις τελευταίες, μάλιστα, εβδομάδες οι ανακατατάξεις στην εγχώρια αγορά δημιουργούν τεράστιο ανταγωνισμό και προβλέπεται μέχρι τέλος του έτους αυτά τα ποσοστά να αναδιαμορφωθούν κατά πολύ. Για κάποιους προς το καλύτερο, και για άλλους προς το πολύ δυσμενέστερο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This