11-7-2020

Χειμερινές εκπτώσεις: Πτώση στις πωλήσεις για επτά στις δέκα επιχειρήσεις

Απογοητευτικά είναι τα αποτελέσματα των χειμερινών εκπτώσεων για τον εμπορικό κόσμο της χώρας. Σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου της ΕΣΕΕ (ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ) για τις επτά στις 10 επιχειρήσεις οι πωλήσεις ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019, ενώ για το 24% των επιχειρήσεων παρέμειναν σταθερές και μόνο για το 7% κινήθηκαν σε καλύτερα επίπεδα.

Δείτε επίσης: Επενδύσεις σε βάθος πενταετίας για την LPC του ομίλου Motor Oil

Οι πωλήσεις κατά τις χειμερινές εκπτώσεις το 2020 δεν ήταν ενθαρρυντικές συγκριτικά τόσο με εκείνες των χειμερινών του 2019 όσο και με τις αντίστοιχες των θερινών του ίδιου έτους. Ο λόγος εντοπίζεται στο γεγονός πως το ποσοστό των επιχειρήσεων που εμφάνισαν πτώση των πωλήσεων ενισχύθηκε οριακά, εις βάρος όσων επιχειρήσεων εμφάνισαν ενίσχυση ή σταθερότητα των πωλήσεων.

Συρρίκνωση του κύκλου εργασιών

Από τις επιχειρήσεις που παρουσίασαν πτώση του τζίρου, 4 στις 10 (39%) κατέγραψαν μείωση έως 20%, ενώ συρρίκνωση του κύκλου εργασιών από 21% έως 40% παρουσίασε το 40% των επιχειρήσεων. Ιδιαίτερα αρνητικές επιδόσεις, κατέγραψαν τα καταστήματα στον κλάδο της ένδυσης-υπόδησης, καθώς το 75% δήλωσε ότι οι πωλήσεις τους ήταν χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι, παρά το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των συγκεκριμένων επιχειρήσεων προχώρησαν σε εκπτώσεις μεγαλύτερες του 40%. Από την έρευνα προκύπτει επίσης πως οι επιχειρήσεις με σχετικά μεγαλύτερο κύκλο εργασιών εμφάνισαν καλύτερες επιδόσεις σε σύγκριση με τις μικρότερες επιχειρήσεις, χωρίς ωστόσο εντυπωσιακές διαφοροποιήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ