ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΤραμπ για Ιράν: «Ή θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά»

Τραμπ για Ιράν: «Ή θα καταλήξουμε σε συμφωνία ή θα ολοκληρώσουμε τη δουλειά»

Καμία άρση κυρώσεων στο Ιράν με αντάλλαγμα το ουράνιο

  • Ανταπόκριση από τις ΗΠΑ για το Newsbreak

Ο Τραμπ δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα λάβει ελάφρυνση των κυρώσεων με αντάλλαγμα την παραίτηση από το ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού εν μέσω των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

«Όχι, όχι, καθόλου. Όχι ελάφρυνση των κυρώσεων, όχι», δήλωσε ο Τραμπ στο PBS News και πρόσθεσε: «Θα παραιτηθούν από το ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού τους όχι για την ελάφρυνση των κυρώσεων. Όχι, όχι, καθόλου».

Αυτή τη στιγμή ο Τραμπ έχει συγκαλέσει υπουργικό συμβούλιο, ενώ στις δηλώσεις του
μπέρδεψε το Ιράν με τη Βενεζουέλα, λέγοντας ότι οι ηγέτες της Βενεζουέλας έχουν εξαφανιστεί.

Επιπλέον δήλωσε ότι «το Ιράν δεν μπορεί να έχει πυρηνικά όπλα. Το κάνω αυτό για το κόσμο. Το Ιράν διαπραγματεύεται ενώ είναι σε διάλυση».

Παράλληλα ανέφερε ότι το Ιράν θέλει να κάνει μια συμφωνία, αλλά οι ΗΠΑ δεν είναι ικανοποιημένες. Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ είτε θα καταλήξουν σε μια συμφωνία είτε «θα ολοκληρώσουν τη δουλειά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Ο Υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγκεθ λατρεύει τον πόλεμο», συμπλήρωσε με νόημα, και συνέχισε: «Τα πάμε πολύ καλά με το Ιράν, αλλά ο κόσμος δεν θέλει να γράφει γι’ αυτό.
Το ναυτικό τους έχει εξαφανιστεί, η αεροπορία τους έχει εξαφανιστεί, τα πάντα έχουν εξαφανιστεί».

«Φαίνεται ότι το Ιράν θέλει απλώς να κάνει μια συμφωνία. Η οικονομία τους βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Έχουν πληθωρισμό 250%. Τα χρήματά τους δεν έχουν καμία αξία. Ολόκληρο το οικονομικό τους σύστημα είναι διαλυμένο», κατέληξε.

Τέλος ανέφερε: «Δεν χρειαζόμαστε πετρέλαιο. Δεν χρειαζόμαστε τα στενά. Δεν χρειαζόμαστε τίποτα». 

Το Υπουργικό Συμβούλιο ήταν να γίνει στο Καπ Ντέιβιντ αλλά ακυρώθηκε λόγο καιρού οπότε διεξάγεται στον Λευκό Οίκο.

Ο υπουργός Πολέμου Πιτ Χέγσεθ αναφερόμενος στο Ιράν είπε:
«Μπορεί να έχουν πυραύλους, αλλά δεν μπορούν να κατασκευάσουν περισσότερους αυτή τη στιγμή. Δεν μπορούν να κατασκευάσουν περισσότερα drones. Δεν μπορούν να κατασκευάσουν περισσότερα πλοία».

Παράλληλα, ο Ντόναλντ Τραμπ επαίνεσε τον Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο για την «φανταστική δουλειά» που έκανε μέχρι στιγμής. Σχετικά με το Ιράν, ο Ρούμπιο είπε ότι η κυβέρνηση Τραμπ εξακολουθεί να προτιμά τη διπλωματία, αλλά τόνισε ότι η χώρα «δεν μπορεί ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα», προσθέτοντας ότι ο Τραμπ έχει «άλλες διαθέσιμες επιλογές». 

Σε ερώτηση δημοσιογράφου, «θα σας βόλευε η Ρωσία ή η Κίνα να παραλάβει το εμπλουτισμένο ουράνιο του Ιράν;», ο Τραμπ απάντησε ξεκάθαρα «Όχι».

Στη συνέχεια ανέφερε: «Αρχίζουν να μας δίνουν αυτά που έχουν να μας δώσουν. Αν το κάνουν, είναι υπέροχο. Αν δεν το κάνουν, τότε ο Χέγκεθ θα τους αποτελειώσει».

Είπε ότι έδωσε στο Ιράν μια ευκαιρία κατόπιν αιτήματος «κάποιου που σεβόμαστε ιδιαίτερα από το Πακιστάν, του Στρατάρχη».

Επιπλέον ανέφερε ότι θέλει η Σαουδική Αραβία, τα ΗΑΕ, το Κατάρ και οι άλλοι να συμμετάσχουν στις Συμφωνίες του Αβραάμ. «Μας το οφείλουν», τόνισε.

Δήλωσε ότι οι ΗΠΑ «παράγουν αυτή τη στιγμή περισσότερο πετρέλαιο, διπλάσιο από ό,τι η Ρωσία και η Σαουδική Αραβία μαζί».

Κατέληξε λέγοντας ότι «δεν είναι σίγουρος» αν πρέπει να καταλήξουν σε συμφωνία με το Ιράν εάν τα κράτη του Κόλπου δεν προσχωρήσουν στις Συμφωνίες του Αβραάμ. «Μπορούμε να κάνουμε μια καλή συμφωνία αυτή τη στιγμή, αλλά ίσως όχι και σπουδαία συμφωνία — και αν δεν είναι σπουδαία συμφωνία, δεν θα την κάνουμε».

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης