ΑΡΧΙΚΗΚΟΣΜΟΣΙράν: Αναχαίτιση αμερικανικού drone, πυρά στο Ορμούζ και ένας ορεξάτος Τραμπ

Ιράν: Αναχαίτιση αμερικανικού drone, πυρά στο Ορμούζ και ένας ορεξάτος Τραμπ

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επαινεί τους διαπραγματευτές του Ιράν - Νέες κυρώσεις κατά της Τεχεράνης με στόχο τα «παράνομα έσοδα από πετρέλαιο»

Σύμφωνα με το πρακτορείο Tasnim, η αεράμυνα του Ιράν αναχαίτισε και κατέστρεψε ένα «εχθρικό αεροσκάφος» κοντά στο Μπουσέρ, με τις πληροφορίες να κάνουν λόγο για ένα αμερικανικό drone.

«Το περιστατικό που συνέβη απόψε σχετιζόταν με την καταστροφή ενός εχθρικού αεροσκάφους», δήλωσε ο κυβερνήτης της κομητείας Τζαμ, Μασούντ Τανγκεστάνι, τον οποίο επικαλούνται ιρανικά ΜΜΕ. «Η πόλη βρίσκεται πλέον σε φυσιολογική κατάσταση», σχολίασε.

«Προειδοποιητικές βολές» κατά πλοίων κοντά στα Στενά του Ορμούζ

Από την πλευρά του, το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr μετέδωσε ότι οι ιρανικές ένοπλες δυνάμεις έριξαν προειδοποιητικές βολές σε τέσσερα πλοία κοντά στα Στενα του Ορμούζ.

Τα πλοία «προσπαθούσαν να περάσουν από το στενό χωρίς συντονισμό», ανέφερε επίσης το Mehr στο Telegram και συμπλήρωσε:

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν έχουν επανειλημμένα τονίσει ότι οποιαδήποτε κυκλοφορία στα Στενά του Ορμούζ πρέπει να διεξάγεται σε πλήρη συντονισμό με το Ιράν και ότι οποιαδήποτε επικίνδυνη ή περιπετειώδης ενέργεια θα αντιμετωπίζεται νόμιμα, αποφασιστικά και αποτρεπτικά».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ο Τραμπ επαινεί τους διαπραγματευτές του Ιράν

Παράλληλα, στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε στο FoxNews για τους Ιρανούς: «Είναι πολύ καλοί διαπραγματευτές -είναι πονηροί- αλλά τελικά, εμείς κρατάμε όλα τα χαρτιά στα χέρια μας, επειδή τους έχουμε νικήσει στρατιωτικά».

Νέες κυρώσεις που στοχεύουν τα «παράνομα έσοδα από πετρέλαιο» του Ιράν

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ακόμη ένα κύμα κυρώσεων που στοχεύουν στις ροές εσόδων του Ιράν, αυτή τη φορά στοχοποιώντας το στρατιωτικό εμπόριο πετρελαίου.

Οκτώ πλοία που κατηγορούνται για εμπλοκή στη μεταφορά ιρανικού αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου στις παγκόσμιες αγορές έχουν «μαρκαριστεί», συμπεριλαμβανομένου του πετρελαιοφόρου Flora υπό σημαία Νήσων Μάρσαλ (κινεζικών συμφερόντων), του πετρελαιοφόρου Hauncayo (συμφερόντων ΗΑΕ) υπό σημαία Κομορών και του πετρελαιοφόρου Ill Gap υπό σημαία Παναμά.

Περισσότερες από 15 άλλες οντότητες, συμπεριλαμβανομένων των Worth Seen Energy Limited στο Χονγκ Κονγκ, Symphony Shipping and Maritime Management Inc στο Ντουμπάι και Mehdiyev Trading Co με έδρα το Χονγκ Κονγκ, τίθεται επίσης υπό καθεστώς κυρώσεων, ανέφερε το αμερικανικό Υπουργείο Οικονομικών.

Από την πλευρά του, ο Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ δήλωσε σε ενημέρωση του Λευκού Οίκου ότι η άρση των κυρώσεων κατά του Ιράν «δεν είναι στο τραπέζι, μέχρι να δούμε τα Στενά του Ορμούζ ανοιχτά και οι Ιρανοί να συμφωνήσουν ότι πρέπει να παραδώσουν το ουράνιο υψηλού εμπλουτισμού».

Προειδοποίησε μάλιστα ότι η υπομονή του Τραμπ εξαντλείται: «Κάνουμε υπομονή. Δεν έχουμε απεριόριστη υπομονή. Ο Πρόεδρος προτιμά πάντα μια ειρηνευτική συμφωνία. Έτσι, όλα όσα έχουμε κάνει μέχρι στιγμής ήταν αμυντικά… Αλλά αν ο Πρόεδρος Τραμπ δεν πιστεύει ότι μπορεί να πετύχει μια ειρηνευτική συμφωνία, τότε η επιθετική κινητική επιστρέφει».

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Διαβάστε ακόμα

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ
ΕΓΚΥΡΑ ΚΑΙ
ΕΓΚΑΙΡΑ
Εγγράψου στα κανάλια
ενημέρωσης του Newsbreak

Διαβάστε επίσης