Τρίτη 11/5/2021

Bloomberg: Η οικονομία της Τουρκίας από τις πλέον πληγείσες λόγω covid-19

Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια η οικονομία της Τουρκίας κινείται σε τεντωμένο σχοινί. Η απομόνωσή της αλλά και οι επενδύσεις εντυπωσιασμού από τον Ερντογάν, έχουν φέρει τη χώρα την «πόρτα» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Και σαν να μην έφτανε αυτό η πανδημία έδωσε στους γείτονές μας το τελειωτικό χτύπημα.

Σύμφωνα λοιπόν, με ειδικούς αναλυτές του πρακτορείου Bloomberg η οικονομία της Τουρκίας είναι από τις πλέον πληγείσες εξαιτίας του covid-19 και φυσικά στο «χείλος του γκρεμού».

Δεν αρκεί η άρση του lockdown

Μετά την άφιξη του κορωνοϊού στην Τουρκία οι τουρκικές αρχές αποφάσισαν στα μέσα Μαρτίου να θέσουν την χώρα σε καθεστώς lockdown. Έτσι όπως και σε πολλές άλλες χώρες κατάφεραν να μειώσουν την διασπορά του ιού και μια δραματική αύξηση των θανάτων, με αντάλλαγμα όμως της οικονομική δραστηριότητα της εγχώριας οικονομίας. Η άρση των περιορισμών βέβαια κατά τα τέλη Μαΐου από μόνη της δεν έφτασε για να επαναφέρει την οικονομική δραστηριότητα της Τουρκίας σε προ covid επίπεδα, ενώ ταυτόχρονα έχει αρχίσει ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων στη γείτονα χώρα.

Με την «πλάτη στον τοίχο» ο υπ. Οικονομικών

Οι οικονομικοί δείκτες τις τελευταίες εβδομάδες δείχνουν εξαιρετικά απογοητευτικά αποτελέσματα για την κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, βάζοντας σε δύσκολη θέση τον υπουργό οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ ο οποίος είχε υποσχεθεί άμεση και αποφασιστική μείωση της ανεργίας και αντίστοιχη οικονομική ανάπτυξη. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις του Τούρκου υπουργού, το Bloomberg Terminal παρουσιάζει ύφεση της Τουρκικής οικονομίας στην τάξη του 4% ακόμη και αν οι τουρκικές τράπεζες δανείζουν όλο και πιο πολλά χρήματα με όλο και πιο χαμηλά επιτόκια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μείωση αγορών με πιστωτικές κάρτες στην Τουρκία σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Ενώ η ταυτόχρονη πολιτική των απολύσεων και των αδειών άνευ αποδοχών βάζουν σε δύσκολη θέση τα τουρκικά νοικοκυριά.

Μείωση 40% στην ενεργειακή κατανάλωση

Η τουρκική βιομηχανία επίσης βρίσκεται υπό απειλή εξαιτίας της αποτελμάτωσης που βιώνει ο τομέας ενέργειας στην Τουρκία. Στο διάστημα Μαρτίου-Μαϊου η ενεργειακή κατανάλωση στην Τουρκία έχει μειωθεί ως μέσος όρος κατά 40%. Η τωρινή κατάσταση της ενεργειακής και πετρελαϊκής αγοράς ταυτοχρόνως πλήττει τις μονάδες παραγωγής ενέργειας της Τουρκίας που αναγκάζονται να υπολειτουργούν έτσι ώστε να μειώσουν τις απώλειες τους και όλους τους τομείς εκείνους της βιομηχανίας που εξαρτώνται απο την τιμή ρεύματος.

Μία τελευταία πληγή για την οικονομία αποτελεί η αύξηση των κρουσμάτων κατά 3.000 άτομα το Σαββατοκύριακο, η οποία αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση για πάνω από έναν μήνα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ