Κομισιόν και Κρεμλίνο παίρνουν θέση για το ζήτημα της Αγίας Σοφίας, μέσω της… διπλωματικής οδού

Must Read

Με την επικείμενη «μουσουλμανοποίηση» της Αγίας Σοφίας να αποτελεί μείζον ζήτημα των ημερών, δεν είναι και λίγοι οι υψηλά ιστάμενοι που αποφασίζουν να πάρουν θέση, τηρώντας, ωστόσο, μια καθαρά διπλωματική στάση. 

Ερωτηθείς αναφορικά με το ότι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί «θα νιώθουν ότι καταπατώνται τα δικαιώματά τους, εάν τους απαγορευτεί η είσοδος στο εμβληματικό κτίριο», ο εκπρόσωπος Τύπου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, δεν προέβη σε κανένα σχόλιο «για τις απόψεις προσωπικοτήτων της Τουρκίας», καθώς, όπως ανέφερε, «η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου εκκρεμεί». Ο κ. Μαμέρ προσέθεσε ότι «αντιλαμβανόμαστε ότι η Αγία Σοφία είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, αυτό είναι σημαντικό και αυτό το ζήτημα πρέπει να το δούμε υπό αυτή την οπτική».

Τόνισε δε ότι «η Αγία Σοφία είναι σύμβολο ανοχής, διαλόγου και δεν πρέπει να χρησιμοποιούμε αυτά τα γεγονότα για να τροφοδοτήσουμε διαφωνία οποιασδήποτε μορφής μεταξύ των θρησκειών».

Εσωτερική υπόθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο, σε παρέμβασή του για το φλέγον αυτό ζήτημα, εξέφρασε, σύμφωνα με το ΑΠΕ, την ελπίδα πως η Άγκυρα, στην απόφαση που θα πάρει για το μέλλον της Αγίας Σοφίας, θα λάβει υπόψη της ότι πρόκειται για ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Ωστόσο, τόνισε πως η συγκεκριμένη απόφαση είναι «εσωτερική υπόθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας».

«Αναμφισβήτητα ελπίζουμε, φυσικά, ότι το καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως μνημείου της παγκόσμιας κληρονομιάς θα ληφθεί υπόψη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Φυσικά είναι ένα αγαπημένο παγκόσμιο αριστούργημα για τους τουρίστες που επισκέπτονται την Τουρκία απ’ όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων και των τουριστών που φθάνουν από την Ρωσία, για τους οποίους εκτός από τουριστική αξία η Αγία Σοφία έχει και βαθιά ιερή πνευματική αξία», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου.

«Φυσικά προσβλέπουμε στο ότι όλα αυτά θα τα λάβουν υπόψη οι Τούρκοι συνάδελφοι και εταίροι μας», σχολίασε ο Πεσκόφ, υπογραμμίζοντας ότι το Κρεμλίνο δεν μπορεί να σχολιάσει την ίδια την απόφαση της Τουρκίας. «Αυτό είναι εσωτερική υπόθεση της Τουρκικής Δημοκρατίας», είπε, για να υπενθυμίσει ότι σχετικές δηλώσεις για το θέμα έκαναν ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών Κύριλλος και ο υφυπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Βερσίνιν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Κραυγή αγωνίας από τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος Μακεδονίας: «Η λίμνη Κορώνεια κινδυνεύει με ερημοποίηση»

Τεράστιος προβληματισμός επικρατεί το τελευταίο διάστημα στην επαρχία του Λαγκαδά, στην Θεσσαλονίκη, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην...

More Articles Like This