Βηρυτός: Ρίχθηκε στη μάχη η ΕΜΑΚ – Πότε βγαίνει το πόρισμα για την έκρηξη που άφησε πίσω 137 νεκρούς και 5.000 τραυματίες

Must Read

Στιγμές απόλυτης φρίκης ζει η Βηρυτός καθώς σωστικά συνεργεία και ειδικές δυνάμεις δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν ζωντανούς ανθρώπους που καταπλακώθηκαν από τα συντρίμμια της φονικής έκρηξης, στο λιμάνι.

Κάθε λεπτό που περνά μειώνονται οι πιθανότης για επιζήσαντες , με τις Αρχές του Λιβάνου να κάνουν λόγο για αύξηση του αριθμού των νεκρών. Μέχρι στιγμής 137 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, ανάμεσα τους και μια Ελληνίδα, ενώ οι τραυματίες φτάνουν τους 5.000.

Η ελληνική βοήθεια

Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας έχει αποστείλει αποστείλει ενισχύσεις, ενώ αποστολή βοήθειας με ομάδα έρευνας και διάσωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, έστειλε και η Ελλάδα. Ειδική ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ με 12 άτομα και σκύλο διάσωσης, δύο οχήματα με ειδικό εξοπλισμό αλλά και ένα αεροσκάφος της Πολεμική Αεροπορίας C-130, έφτασαν στη Βηρυτό από χθες το βράδυ.

Η ελληνική ομάδα ρίχτηκε στη μάχη με τον χρόνο ψάχνοντας κάτω από τα ερείπια που απέμειναν μετά την έκρηξη από τα χημικά, επιζήσαντες αλλά και αγνοούμενους νεκρούς. Ο  υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης που συνόδευσε την ελληνική αποστολή της ΕΜΑΚ στη Βηρυτό, μίλησε στο OPEN για τις εικόνες χάους που αντίκρισε. Ο κ. Φραγκογιάννης διευκρίνισε ότι η ομάδα ξεκίνησε τις διασωστικές ενέργειες σήμερα, αφού πρώτα έπρεπε να διεξαχθούν τεστ για κορωνοϊό. Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε τον αριθμό των Ελλήνων τραυματιών που ανέρχονται σε 5 όπως και τον τραγικό θάνατο μιας Ελληνίδας. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην τηλεοπτικό σταθμό, οι συνθήκες διάσωσης είναι πολύ δύσκολες καθώς η έκρηξη ισοπέδωσε κυριολεκτικά την περιοχή και άφησε στον δρόμο σχεδόν 300.000 ανθρώπους. 

Σε 5 ημέρες οι απαντήσεις

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι οι λιβανέζικες Αρχές θα έχουν απαντήσεις σε πέντε μέρες για το ποιος ευθύνεται τελικά που έμεινε «ξεχασμένη» όλη αυτή η τεράστια ποσότητα νιτρικής αμμωνίας στο λιμάνι για 6 ολόκληρα χρόνια. 

Η πόλη κηρύχθηκε από την κυβέρνηση του Λιβάνου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενώ οι ζημιές σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνήτη, πρόκειται να ανέλθουν σε 10-15 δισεκατομμύρια δολάρια μαζί με τις απώλειες που θα υποστεί ο επιχειρηματικό κλάδος.

«Εγκληματική» αμέλεια

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν «εγκληματική» αμέλεια καθώς ο γενικός διευθυντής των Τελωνείων του Λιβάνου, Μπάντρι Ντάχερ είχε δηλώσει ότι είχε αποστείλει 6 έγγραφα προς το δικαστικό σώμα τονίζοντας ότι το φορτίο αποτελούσε ισχυρό κίνδυνο. Επιπλέον, ομάδα των Τελωνείων που είχε επιθεωρήσει τις αποθήκες είχε προειδοποιήσει πως αν δεν μετακινηθεί το υλικό, «θα ανατινάξει όλη τη Βηρυτό».

https://twitter.com/Abihabib/status/1291095543465119744

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This