Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Επιστήμονες δημιούργησαν «αθάνατο» πλαστικό!

Πλαστικό που μπορεί να ανακυκλώνεται άπειρες φορές δημιούργησαν οι επιστήμονες.
Η καινοτομία στον χώρο του πλαστικού ονομάζεται PBTL. Είναι κατασκευασμένο από δικυκλικές θειολακτόνες διατηρεί τη σύστασή του όσες φορές και να διαλυθεί και να ανασυσταθεί, τη στιγμή που τα μέχρι τώρα πλαστικά φθείρονται σημαντικά κάθε φορά που διαλύονται και ξαναφτιάχνονται, έχοντας έτσι όριο επεξεργασίας.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για την κατασκευή ανταλλακτικών αυτοκινήτων ή υλικών οικοδομής και μπορεί να βοηθήσει στη σημαντική μείωση των εκατομμυρίων τόνων πλαστικού που μολύνουν τον πλανήτη κάθε χρόνο. Οι επιστήμονες για να δοκιμάσουν την ανθεκτικότητα του PBTL ανακύκλωσαν μια ποσότητά του λιώνοντάς το στους 100 βαθμούς Κελσίου για 24 ώρες παρουσία καταλύτη, όπως αναφέρεται στη σχετική δημοσίευση του περιοδικού «New Scientist».

Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τα μονομερή που προέκυψαν για να φτιάξουν και πάλι PBTL, το οποίο διαπιστώθηκε ότι ήταν εξίσου δυνατό με το αρχικό. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η διαδικασία αυτή μπορεί να επαναληφθεί πάλι και πάλι, πιθανά επ’ αόριστον.

Υπάρχει ωστόσο κι ένα αρνητικό στην περίπτωση αυτού του υλικού: Δεν μπορεί να ανακυκλωθεί μαζί με άλλα είδη πλαστικών, οπότε θα πρέπει να μπαίνει σε ξεχωριστό κάδο ανακύκλωσης και να γίνεται η επεξεργασία του σε ξεχωριστές μονάδες.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ