Έφεση κατά της απόφασης λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί από την… τουρκική προεδρία!

Must Read

Θα μας τρελάνουν εκεί στην Τουρκία! Τα τουρκικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η τουρκική προεδρία, η οποία στη δίκη για την Αγία Σοφία στο Συμβούλιο της Επικρατείας τον Ιούλιο αναφέρεται ως «εναγόμενος», εφεσίβαλε τον Αύγουστο την απόφαση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ζητώντας να ξαναγίνει μουσείο!

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Jurnal Türkiye και το κυπριακό ΣΙΓΜΑ, στην αναζήτηση στο σύστημα Uyap (σύστημα αναζήτησης εγγράφων τουρκικής προεδρίας στο οποίο έχει πρόσβαση το κοινό) φαίνεται πως από τις 19 Αυγούστου και μετά έχει δρομολογηθεί σχετική έρευνα του θέματος από αρμόδιο ανακριτή.

Το 10ο τμήμα του ΣτΕ, σε απόφασή του που ανακοινώθηκε στις 10 Ιουλίου, ακύρωσε την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, της 24ης Νοεμβρίου 1934 αναφορικά με την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο από τέμενος. Μετά την απόφαση αυτή, ο Ταγίπ Ερντογάν υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, που προέβλεπε τη μετάθεση της αρμοδιότητας της Αγίας Σοφίας στη Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) και το άνοιγμα σε λατρεία.

Τι έχει συμβεί;

Όπως αναφέρει η κυπριακή ιστοσελίδα sigmalive.com, Τούρκοι γραφειοκράτες δηλώνουν ότι μια τέτοια νομική ενέργεια αποτελεί «κρατική παράδοση» (υποχρέωση της άσκησης έφεσης σε τέτοιες υποθέσεις που το κράτος είναι εναγόμενος) διαφορετικά μπορεί να ασκηθεί αγωγή εναντίον του αργότερα με την κατηγορία της «αμέλειας καθήκοντος».

Μια άλλη άποψη για την κίνηση αυτή, είναι η ενίσχυση της νομικής βάσης της λειτουργίας της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Εάν δηλαδή η Ολομέλεια του ΣτΕ απορρίψει την έφεση της τουρκικής προεδρίας, η απόφαση για τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τεμένους θα ενισχυθεί νομικά.

Όμως, ακόμα και αν απορριφθεί η έφεση της τουρκικής προεδρίας, αυτό δεν σημαίνει ότι η απόφαση για την Αγία Σοφία είναι μη αναστρέψιμη. Με βάση το προεδρικό σύστημα της χώρας, ένας άλλος πρόεδρος της Τουρκικής Δημοκρατίας μπορεί να λάβει νέα απόφαση στο μέλλον, ώστε η υπόθεση της Αγίας Σοφίας να παραπεμφθεί ξανά στη δικαιοσύνη.

πηγή: sigmalive.com

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This