Δευτέρα 17/5/2021

Λεπτομέρειες για την «ειδική σχέση» Τραμπ-Ερντογάν ζήτησε από τον Λευκό Οίκο ο Γερουσιαστής Μενέντεζ

Κορυφαίος γερουσιαστής των Δημοκρατικών ζήτησε από τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου Robert O’Brien να παράσχει ένα σύνολο εγγράφων για να αναλύσει ποια είναι η πραγματική φύση της σχέσης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του Τούρκου ομολόγου του Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κορυφαίος Δημοκρατικός στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Ρόμπερτ Μενεντέζ αναφέρει τρία συγκεκριμένα περιστατικά ως λόγο αιτήματος για τα έγγραφα:

Πρώτον, η αγορά από την Τουρκία του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400. Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τον Ερντογάν να μην πάρει το σύστημα λόγω των ζητημάτων διαλειτουργικότητάς του με τα αμερικανικά F-35, μαχητικά αεροσκάφη πέμπτης γενιάς. Οι Ηνωμένες Πολιτείες απέκλεισαν την Τουρκία από το πρόγραμμα παραγωγής F-35 μετά από σχεδόν 20 χρόνια συνεργασίας στο έργο.

Δεύτερο περιστατικό, που ο γερουσιαστής έγραψε στην επιστολή του, είναι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας και του μουσείου Kariye σε τζαμί.

Τέλος, οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου να μπλοκάρουν το ψήφισμα που αναγνώρισε την Αρμενική Γενοκτονία πέρυσι.

Ο γερουσιαστής έγραψε: «Σε κάθε ένα από αυτά τα παραδείγματα, οι θέσεις ή η σιωπή του Προέδρου Τραμπ φαίνεται ότι επηρεάστηκαν από τη σχέση του με τον Πρόεδρο Ερντογάν ή από τα προσωπικά του συμφέροντα στην Τουρκία, αντί να επικεντρωθεί στην προώθηση των συμφερόντων εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ».

Το νέο βιβλίο του σεβαστού Αμερικανού δημοσιογράφου Bob Woodward, καθώς και ηχογραφήσεις που κυκλοφόρησαν σχετικά με το βιβλίο, αναφέρουν επίσης επιστολή στην οποία φαίνεται ο Τραμπ να λέει ότι ταιριάζει πολύ καλά με τον Ερντογάν, «παρόλο που δεν θα έπρεπε γιατί όλοι λένε ‘τι φρικτός άντρας’. Αλλά, ξέρετε, για μένα λειτουργεί καλά».

Ένας άλλος βετεράνος Αμερικανός δημοσιογράφος ανέφερε επίσης την ειδική σχέση Τραμπ-Ερντογάν αυτό το καλοκαίρι. Σύμφωνα με πηγές του Carl Bernstein, ο Τραμπ έχει πάγια εντολή ότι όποτε τον καλεί ο Ερντογάν, αυτός του μιλάει. Και είναι επίσης ο μοναδικός ηγέτης που ο Τραμπ μιλάει συχνά στο τηλέφωνο.

«Παρά την έλλειψη ειδοποίησης εκ των προτέρων για πολλές από τις κλήσεις του Ερντογάν, υπάρχουν πλήρεις σειρές ταυτόχρονων σημειώσεων από καθορισμένους γραμματείς στον Λευκό Οίκο, καθώς και σκληρά φωνητικά κείμενα υπολογιστών από τις συνομιλίες … υπάρχουν επίσης περιλήψεις και συνομιλίες- αναγνώσεις των συζητήσεων του Προέδρου με τον Ερντογάν, που θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους ισχυρισμούς του Μπόλτον εναντίον του Τραμπ στην λεγόμενη υπόθεση Halkbank», δήλωσε ο Μπερστάιν.

Ο Μενεντέζ, ζήτησε από τον Λευκό Οίκο να παράσχει πληροφορίες το αργότερο ως στις 30 Σεπτεμβρίου για πλήρη κατάλογο όλων των κλήσεων που πραγματοποιήθηκαν μεταξύ του Τραμπ και του Ερντογάν, «δεδομένων των σοβαρών συμφερόντων εθνικής ασφάλειας που διακυβεύονται».

Ο γερουσιαστής ζήτησε ημερομηνίες και ώρες κλήσεων, «εάν είχαν διευθετηθεί μέσω των κανονικών πρωτοκόλλων του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας ή διαφορετικά είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων», το θέμα κάθε κλήσης, συμπεριλαμβανομένου του εάν συζητήθηκε η Halkbank και οι πληροφορίες για τους ακροατές κάθε κλήσης.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ