«Καφενειακού» επιπέδου το debate Τραμπ-Μπάιντεν – Απογοητευμένοι οι Αμερικανοί (video)

Must Read

«Όλος ο κόσμος ξέρει ότι είναι ψεύτης», «δεν υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω σου»… Τζο Μπάιντεν και Ντόναλντ Τραμπ αντάλλαξαν σκληρά λόγια στο πρώτο τους τηλεοπτικό ντιμπέιτ ενόψει των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος Τζο Μπάιντεν χαρακτήρισε «ψεύτη» τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο, ενώ ξέσπασε όταν ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχισε να τον διακόπτει, πράγμα που ο μεγιστάνας συνηθίζει να κάνει στις δημόσιες εμφανίσεις του, παρά τις επανειλημμένες παροτρύνσεις του συντονιστή να αφήσει τον αντίπαλό του να εκφραστεί: «Θα το βουλώσεις επιτέλους, άνθρωπέ μου;».

Αντικρούοντας κατηγορίες του Τραμπ, ο οποίος χαρακτήρισε «σοσιαλιστικό» το σχέδιο των Δημοκρατικών για την υγειονομική περίθαλψη στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν αντέτεινε πως «όλος ο κόσμος ξέρει πως όσα είπε [ο Αμερικανός πρόεδρος] ως εδώ είναι απλούστατα όλα ψέματα. Αλλά δεν ήρθα εδώ για να σας δείξω τα ψέματά του. Το ξέρει όλος ο κόσμος ότι είναι ψεύτης».

«Ο άνθρωπος δεν ξέρει για ποιο πράγμα μιλάει», συνέχισε.

Το κλίμα ήταν ηλεκτρισμένο ήδη πριν από το ντιμπέιτ στο Κλίβλαντ (Οχάιο) και οι τόνοι ανέβηκαν επανειλημμένα, με τον ένα υποψήφιο να μιλάει συχνά πάνω στον άλλο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε επίσης επί προσωπικού εναντίον του Μπάιντεν, λέγοντας ιδίως «δεν υπάρχει ίχνος ευφυίας πάνω σου» και κατηγορώντας τον κεντρώο πολιτικό πως είναι «μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστεράς» που επιμένει να βλέπει μέσα στο Δημοκρατικό κόμμα.

Πέντε εβδομάδες πριν ανοίξουν οι κάλπες, με δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανούς να παρακολουθούν, οι δύο υποψήφιοι συγκρούστηκαν για μια σειρά ζητήματα, όπως ο αμφιλεγόμενος διορισμός μιας συντηρητικής δικαστίνας στο Ανώτατο Δικαστήριο που πρότεινε ο Τραμπ, με τον Μπάιντεν να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι βάλθηκε μεταξύ άλλων να κατεδαφίσει τον νόμο Affordable Care Act, πιο γνωστό ως Obamacare.

Οι δύο εβδομηντάρηδες αντάλλαξαν πυρά και για την πανδημία: «Δεν θα μπορούσατε ποτέ να κάνετε τη δουλειά που έχουμε κάνει εμείς, δεν το έχετε μέσα σας», ανέφερε ο Τραμπ και πρόσθεσε «ξέρω πώς να κάνω αυτό που πρέπει να γίνει», ενώ Μπάιντεν σχολίασε «δεν έχει κανένα σχέδιο».

Μια από τις επιθέσεις που εξαπέλυσε κατά τη διάρκεια της πρώτης τους τηλεμαχίας ο Ντόναλντ Τραμπ στον Τζο Μπάιντεν, αφορούσε ότι ο γιος του είχε αναλάβει θέση στο διοικητικό συμβούλιο ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, με τη συζήτηση να εκτραχύνεται πολύ γρήγορα και τους δύο άνδρες να κατηγορούν ο ένας τον άλλο για νεποτισμό και αδιαφάνεια.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στο ότι ο Χάντερ Μπάιντεν, ο γιος του άλλοτε αντιπροέδρου του Μπαράκ Ομπάμα, υπήρξε μέλος του ΔΣ της Μπουρίσμα, ουκρανικής εταιρείας φυσικού αερίου, κάτι που χαρακτήρισε τεκμήριο διαφθοράς.

«Δεν είναι αλήθεια αυτό», απάντησε ο Μπάιντεν, «ο γιος μου δεν έκανε τίποτα κακό» στην εταιρεία αυτή, πρόσθεσε προτού αντεπιτεθεί στον Τραμπ διότι μέλη της οικογένειάς του ανέλαβαν ρόλους στον Λευκό Οίκο.

Ο Μπάιντεν με τη σειρά του είπε στον Τραμπ ότι «τα έκανε θάλασσα» αναφορικά με την οικονομία, κατά τη διάρκεια της θητείας του. «Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική, έλα τώρα», είπε ο Μπάιντεν, εμφανώς απηυδισμένος διότι ο μεγιστάνας τον διέκοπτε συνεχώς.

Κατηγόρησε τον Τραμπ πως δεν έκλεισε καλές συμφωνίες για το εμπόριο, μολονότι υποσχόταν ότι θα «διόρθωνε» τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλα κράτη στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016. «Έκανε ελάχιστα», επέμεινε ο Μπάιντεν.

«Το κανίς του Πούτιν»

Ο Τζο Μπάιντεν κατηγόρησε τον Ρεπουμπλικάνο Πρόεδρο πως είναι «το κανίς» του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν: «Είναι το κανίς του Πούτιν. Αρνείται να πει το παραμικρό για τα πριμ που δίνονταν προκειμένου να σκοτώνονται Αμερικανοί στρατιώτες».

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους, πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών προσέφεραν χρήματα σε μαχητές «προσκείμενους στους Ταλιμπάν» για να σκοτώνουν Αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν.

Η κυβέρνηση της Ρωσίας, όπως κατόπιν και οι Αφγανοί ισλαμιστές αντάρτες, διέψευσαν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα αυτά.

Ο Τραμπ επιτέθηκε εκ νέου με σφοδρότητα στον Μπάιντεν διότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για την προεδρία δηλώνει πως είναι διατεθειμένος να αναστείλει μεγάλο μέρος της αμερικανικής οικονομίας εάν καταγραφεί νέα έξαρση της πανδημίας του κορωνοϊού.

«Θέλει να κλείσει την οικονομία», είπε ο Τραμπ, τονίζοντας ότι «ακόμη περισσότεροι» Αμερικανοί θα υποστούν πλήγμα εάν υπάρξει αναστολή της δραστηριότητας σε τομείς της οικονομίας.

«Αν μας κλείσει ξανά, θα καταστρέψει αυτή τη χώρα», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, αναφερόμενος στην προσέγγιση του Μπάιντεν για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Σύμφωνα με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, οι Δημοκρατικοί θέλουν να ανασταλεί η οικονομική δραστηριότητα ώστε να χάσει τις εκλογές. «Είναι πολιτικό αυτό το πράγμα», υποστήριξε.

Εξάλλου, οι δύο υποψήφιοι ενεπλάκησαν επίσης σε αντεγκλήσεις για τη χρήση μασκών, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να βγάζει μια μάσκα και να την κραδαίνει λέγοντας ότι καλύπτει το πρόσωπό του όταν χρειάζεται και τον Μπάιντεν να τον επικρίνει διότι είχε πει, μισοαστεία-μισοσοβαρά, πως αν υπήρχε σε ενέσιμη μορφή απολυμαντικό όπως η χλωρίνη, θα έκανε «πολύ καλό».

«Θα μπορούσες ίσως να κάνεις μια ένεση χλωρίνης στο μπράτσο, αυτό θα τα έλυνε όλα», είπε σαρκαστικά ο Μπάιντεν, ο οποίος επέκρινε επίσης τον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο για τη διαβεβαίωσή του πως ο ιός θα «εξαφανιζόταν».

Απεναντίας «έχει πεθάνει πολύς κόσμος», είπε ο Μπάιντεν.

Προβλέπονται άλλα δύο ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία, την 15η και την 22η Οκτωβρίου, στο Μαϊάμι (Φλόριντα) και στο Νάσβιλ (Τενεσί).

Η αντίδραση των τηλεθεατών

Δημοσκόπηση που διενεργήθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο CBS κατέδειξε ότι οι περισσότεροι από τους τηλεθεατές αισθάνθηκαν ενοχλημένοι από τον εξαιρετικά τεταμένο και εξαιρετικά «αρνητικό» τόνο του πρώτου ντιμπέιτ των υποψηφίων για την προεδρία των ΗΠΑ, με μόλις το 17% των ερωτηθέντων να λέει πως αποκόμισε θετική αίσθηση από τη συζήτηση.

Σύμφωνα με αυτή τη στιγμιαία δημοσκόπηση, το 48% των τηλεθεατών κρίνει ότι νικητής αυτής της πρώτης αναμέτρησης ήταν ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ενώ το 41% θεώρησε αντιθέτως πως κέρδισε ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Το υπόλοιπο 11% θεώρησε ότι δεν κέρδισε καθαρά κανείς.

Το 69% των ερωτηθέντων είπε ότι αισθάνθηκε «ενοχλημένο» από τον τόνο της τηλεμαχίας και μόλις το 17% είπε πως αισθάνθηκε καλύτερα «πληροφορημένο» αφού παρακολούθησε την εκπομπή αυτή. Περίπου το 20% είπε πως αισθάνθηκε απαισιοδοξία.

Οικονομικοί αναλυτές σχολίαζαν λίγη ώρα νωρίτερα πως θεωρούν πως η έκβαση της αναμέτρησης ήταν μοιρασμένη και ότι υπάρχει πολλή «αβεβαιότητα».

Politico: Το πανδαιμόνιο του Τραμπ δεν νίκησε τον Μπάιντεν

Το πανδαιμόνιο, στο οποίο ο Ντόναλντ Τραμπ εξέθεσε τους Αμερικανούς κατά τη χθεσινοβραδινή πρώτη τηλεμαχία με τον προεδρικό υποψήφιο των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν, ίσως και να τον βοηθούσε, αν ο Μπάιντεν είχε διαλυθεί κάτω από τη διαρκή πίεση του Αμερικανού προέδρου.

 Ωστόσο αυτό δε συνέβη, σχολιάζει το POLITICO. Ο Αμερικανός πρόεδρος «διέκοπτε και εκφόβιζε». Ο Μπάιντεν τον χαρακτήρισε «κλόουν».

Το αποτέλεσμα ήταν ένα τσίρκο, σημειώνει το Politico, ενώ η χθεσινή τηλεμαχία θα καταγραφεί ως μία από τις πιο παράξενες στη νεότερη προεδρική ιστορία των ΗΠΑ.

Σε ένα σημείο, όταν ο συντονιστής Ουάλας ζήτησε από τον Τραμπ, όπως έκανε επανειλημμένα, να αφήσει τον Μπάιντεν να ολοκληρώσει μία από τις απαντήσεις του. Ο Μπάιντεν αντέδρασε, «Δε γνωρίζει πως να το κάνει αυτό» είπε, σχολιάζοντας τις διαρκείς παρεμβολές του Αμερικανού προέδρου.

Αυτό που είναι ξεκάθαρο τόσο τώρα, όσο και πριν από αυτή την πρώτη τηλεμαχία, σύμφωνα με το Politico, είναι ότι ο Μπάιντεν βρίσκεται μπροστά σε αυτό τον προεκλογικό αγώνα, με τον Τραμπ να αποχωρεί από την τηλεοπτική αντιπαράθεση εξακολουθώντας να αναζητεί απεγνωσμένα κάτι που θα μπορούσε να μειώσει το προβάδισμα του πρώην αντιπροέδρου των ΗΠΑ.

Ο χρόνος για τον Αμερικανό πρόεδρο τελειώνει, με την πρόωρη ψηφοφορία να βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη σε ορισμένες πολιτείες και λίγους μόνο ψηφοφόρους να παραμένουν αναποφάσιστοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This