Νέες υστερίες Ερντογάν: «Η Ελλάδα προκαλεί ένταση με μονομερείς ενέργειες – Ούτε βήμα πίσω σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο»

Must Read

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα The Peninsula του Κατάρ, ο Ταγίπ Ερντογάν για μια ακόμη φορά ήταν προκλητικός και επιθετικός κατά της Ελλάδας, παρουσιάζοντας ένα σύμπαν στο οποίο η Τουρκία «έχει δείξει δυνατά και ξεκάθαρα ότι υποστηρίζει τη μείωση της έντασης και ευνοεί τον διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο μέσω των δηλώσεών της αλλά και των ενεργειών της»!

Ελλάδα, Κύπρος, Γαλλία και Αρμενία ενοχλούνται, κατά τον Τούρκο Πρόεδρο, από το ρόλο που διαδραματίζει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ ξεκαθαρίζει πως «το ζήτημα του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι ένα στο οποίο η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ βήμα πίσω. Έχουμε εκφράσει δυνατά σε όλες τις πλατφόρμες ότι δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να αγνοεί την Τουρκία και την ΤΔΒΚ και που μας περιορίζει στις ακτές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας ανά πάσα στιγμή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες».

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Ερντογάν για την Ανατολική Μεσόγειο:

«Η Τουρκία υποστήριζε πάντοτε μια δίκαιη κατανομή του πλούτου της Ανατολικής Μεσογείου από τα παράκτια κράτη. Αυτό το υπογραμμίσαμε σε όλες τις διπλωματικές πρωτοβουλίες μας. Ωστόσο, κράτη που ενοχλούνται από την παρουσία της Τουρκίας, ιδίως η Ελλάδα, έχουν υιοθετήσει μια στάση που προκαλεί ένταση κάνοντας μονομερείς ενέργειες. Πίσω από τη στάση της Γαλλίας, γνωστή για την αποικιοκρατία της, την οποία προκάλεσε η Ελλάδα, η ελληνοκυπριακή διοίκηση της Νότιας Κύπρου και τώρα η Αρμενία, είναι το γεγονός ότι η Τουρκία έχει διαδραματίσει ενεργό ρόλο στην περιοχή. Το ζήτημα του Αιγαίου και της Μεσογείου είναι ένα στο οποίο η Τουρκία δεν θα κάνει ποτέ βήμα πίσω. Έχουμε εκφράσει δυνατά σε όλες τις πλατφόρμες ότι δεν θα δεχτούμε καμία λύση που να αγνοεί την Τουρκία και την ΤΔΒΚ και που μας περιορίζει στις ακτές και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Θα συνεχίσουμε αποφασιστικά να προστατεύουμε και να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τα συμφέροντά μας ανά πάσα στιγμή και υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

 Εκείνοι που βλέπουν την αποφασιστικότητά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και συνειδητοποίησαν ότι δεν μπορούν να κάνουν τη χώρα μας να υποχωρήσει με άδειες απειλές και εκβιασμούς τελικά έδωσαν προσοχή στις εκκλήσεις μας για διάλογο. Ωστόσο, έχουμε διατηρήσει ανοιχτά τα κανάλια διπλωματίας από την αρχή. Η Τουρκία έχει δείξει δυνατά και ξεκάθαρα ότι υποστηρίζει τη μείωση της έντασης και ευνοεί τον διάλογο στην Ανατολική Μεσόγειο, όχι μόνο μέσω των δηλώσεών της αλλά και των ενεργειών της. Έχουμε τη διαβεβαίωση ότι έχουμε δίκιο όσον αφορά το διεθνές δίκαιο. Σε αυτό το πλαίσιο, λαμβάνουμε όλα τα μέτρα μας σχετικά με το μεσογειακό ζήτημα στο πλαίσιο της win-win αρχής μας, με τρόπο που θα εξυπηρετεί την ειρήνη και την ηρεμία και θα ωφελήσει όλες τις μεσογειακές χώρες».

Για το τουρκολιβυκό μνημόνιο, ο Πρόεδρος της Τουρκίας είπε: «Η κυβέρνηση της εθνικής συμφωνίας, με επικεφαλής τον κ. Sarraj, είναι η μόνη νόμιμη δομή στη Λιβύη που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Η Τουρκία και η Λιβύη, που έχουν τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο, υπέγραψαν δύο μνημόνια συμφωνίας σχετικά με την οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας και τη στρατιωτική συνεργασία. Η καταχώριση αυτού του μνημονίου από τον ΟΗΕ απέδειξε ότι το βήμα που κάναμε δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα όσον αφορά το διεθνές δίκαιο και τις καθιερωμένες πρακτικές. Σύμφωνα με το νόμιμο αίτημα της κυβέρνησης, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποιούν δραστηριότητες κατάρτισης και υποστήριξης στη Λιβύη. Από την άλλη πλευρά, ο πραξικοπηματίας Χαφτάρ, δεν έχει ούτε νομιμότητα ούτε διεθνή αναγνώριση».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This