Ο Μπάιντεν λέει «η Αμερική επέστρεψε» κι ο Πομπέο πάει περιοδεία μιλώντας για «δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ»

Όλοι νικητές στις ΗΠΑ...

Must Read

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος αρνήθηκε να αναγνωρίσει την ήττα του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, θα επισκεφθεί αρκετούς συμμάχους της Ουάσινγκτον στην Ευρώπη και την Μέση Ανατολή, οι οποίοι έσπευσαν να χαιρετήσουν την εκλογική νίκη του Τζο Μπάιντεν.

Νωρίτερα, ο Μπάιντεν δήλωνε πως τίποτα δεν πρόκειται να σταματήσει την μετάβαση εξουσίας στις ΗΠΑ, μετά την εκλογική του νίκη, τονίζοντας πως ενημερώνει τους παγκόσμιους ηγέτες στις τηλεφωνικούς του συνομιλίες ότι «η Αμερική επέστρεψε» και πως η μετάβαση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη παρά την άρνηση του νυν προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να αποδεχθεί το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ο Μάικ Πομπέο τηρεί την ίδια στάση με τον Τραμπ και υποσχέθηκε ότι θα υπάρξει «ομαλή μετάβαση εξουσίας, αλλά προς μια δεύτερη κυβέρνηση Τραμπ»! Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα αναχωρήσει την Παρασκευή από την Ουάσινγκτον με αρχικό προορισμό τη Γαλλία, πριν μεταβεί στην Τουρκία και στη συνέχεια στη Γεωργία, στο Ισραήλ, στη Σαουδική Αραβία, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στο Κατάρ.

Μεταξύ των θεμάτων που θα συζητήσει, όπως τόνισε σε συνέντευξη Τύπου, θα είναι οι «ιστορικές προσπάθειες» της κυβέρνησης Τραμπ «για την προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή».

Αλλά αυτή η περιοδεία κινδυνεύει να μετατραπεί σε μεγάλη διπλωματική απόκλιση: οι περισσότερες χώρες όπου αναμένεται ο Πομπέο δεν περίμεναν πολύ πριν συγχαρούν τον Δημοκρατικό υποψήφιο για τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου.

Ο Εμανουέλ Μακρόν συνεχάρη τον Μπάιντεν το Σάββατο μόλις τα μεγαλύτερα αμερικανικά δίκτυα τον κήρυξαν νικητή και ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε για πρώτη φορά μαζί του λίγο νωρίτερα την Τετάρτη.

Το ίδιο ισχύει και για τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου και την ηγεσία του σαουδαραβικού βασιλείου. Παρομοίως, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος περίμενε μέχρι σήμερα, αλλά έστειλε και εκείνος μήνυμα συγχαρητηρίων στον Τζο Μπάιντεν.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των εντάσεων μεταξύ της Γαλλίας και της Τουρκίας. Οι γαλλο-τουρκικές εντάσεις που προέρχονται από διαφωνίες για τη Συρία, τη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο έχουν κλιμακωθεί περαιτέρω από τα τέλη Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση Τραμπ, η οποία καλλιεργεί μια εγγύτητα με την Άγκυρα παρά την ολοένα και πιο έντονη κριτική στη Δύση, δεν έχει λάβει σαφή θέση σε αυτήν τη διαμάχη. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, έχουν τις δικές τους διαφορές με την Τουρκία, από την απόκτηση από την Άγκυρα του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400, μια κίνηση που υποτίθεται ότι ενεργοποιεί αμερικανικές κυρώσεις τις οποίες ο Μάικ Πομπέο αργεί να επιβάλει.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This