Οργισμένη διάψευση από το Ισραήλ: Καμμία συνεννόηση με Τούρκους και τρομοκράτες!

Η κορυφαία εφημερίδα του Ισραήλ στέλνει σαφές μήνυμα και στην κυβέρνηση της χώρας

Must Read

Η ακροδεξιά κυβέρνηση της Τουρκίας που φιλοξένησε τους ηγέτες της Χαμάς δύο φορές φέτος, υποστήριξε ότι «η Ιερουσαλήμ είναι δική μας» και ότι θα «απελευθερώσει» το τζαμί al-Aqsa από το Ισραήλ, τώρα θέλει να χρησιμοποιήσει το Ισραήλ για να ξεφύγει από την απομόνωσή της από την Ουάσινγκτον!

Με αυτή την οργισμένη εισαγωγή, η Τζερούσαλεμ Ποστ διαψεύδει τους ισχυρισμούς ότι το Ισραήλ βρίσκεται δήθεν σε μυστικές συνομιλίες με την Τουρκία με στόχο την επαναπροσέγγιση. Και συνεχίζει η μεγάλη ισραηλινή εφημερίδα λέγοντας:
Αυτό το μύθευμα προήλθε από μια νέα έκθεση που δημοσιεύει η Al-Monitor, εφημερίδα αραβοαμερικανικών συμφερόντων, στην οποία αναφέρεται ότι «η εθνική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας διεξάγει μυστικές συνομιλίες με Ισραηλινούς αξιωματούχους».

Από τη μία πλευρά δηλαδή, οι ίδιοι Τούρκοι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να συνεργαστούν με τρομοκρατικές ομάδες όπως η Χαμάς και να χτυπήσουν το Ισραήλ σε κάθε ευκαιρία, με Τούρκους αξιωματούχους να συγκρίνουν το Ισραήλ με τους Ναζί και να επαναλαμβάνουν τη ρητορική του εξτρεμιστικού ιρανικού καθεστώτος. Ωστόσο, η Al-Monitor ισχυρίζεται ότι η Τουρκία θέλει να «ομαλοποιήσει» τις σχέσεις με το Ισραήλ. Αυτό είναι το ίδιο καθεστώς της Άγκυρας που απείλησε να διακόψει τις σχέσεις με τα κράτη του Κόλπου λόγω ομαλοποίησης των σχέσεων με το Ισραήλ!

Τι άλλαξε;

Η Άγκυρα έχει απομονωθεί από την Ουάσιγκτον τους τελευταίους μήνες. Ενώ η Τουρκία μπόρεσε να ελέγξει την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης Τραμπ για τη Συρία και σε άλλους τομείς για χρόνια μέσω ενός προσεκτικά ενορχηστρωμένου λόμπι στην Ουάσινγκτον, έχασε την επιρροή της στις ΗΠΑ καθώς συνέχισε να χτυπά το Ισραήλ, να αγοράζει το σύστημα αεροπορικής άμυνας της Ρωσίας S-400 και να απειλεί τις ίδιες τις ΗΠΑ και τους συμμάχους της!

Το 2017, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Ερντογάν στην Ουάσιγκτον, η τουρκική ασφάλεια επιτέθηκε σε ειρηνικούς αμερικανούς διαδηλωτές. Στη συνέχεια, η Άγκυρα κρατούσε όμηρο έναν Αμερικανό πάστορα. Παρενόχλησε αμερικανούς στρατιώτες στα αεροδρόμια και φυλάκισε έναν διπλωματικό υπάλληλο των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απολάμβανε ευθεία επικοινωνία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, συχνά χλευάζοντας τον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον… διέταξε να φύγει από τη Συρία. Αυτό οδήγησε σε χάος στη Συρία και στην εθνοκάθαρση των Κούρδων μεταξύ 2018 και 2019.

Η αφήγηση της Άγκυρας, συχνά βασισμένη σε συνομιλίες με τον Τραμπ, ήταν ότι μπορούσε να χειριστεί τη Συρία και να σώσει τις ΗΠΑ από το κόστος. Αλλά η εισβολή το 2019 όπου η Τουρκία επιτέθηκε στους συμμάχους των αμερικανών (Κούρδους)  μαζί με τους τρομοκράτες  του ISIS και μελών της Αλ Κάιντα στη κατεχόμενη από την Τουρκία βόρεια Συρία, οδήγησε τις ΗΠΑ να αναρωτηθούν αν είχαν μια «κακή συμφωνία».

Οι υπέρμαχοι της Άγκυρας στο Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, όπως ο απεσταλμένος κατά του ISIS Τζέιμς Τζέφρι, άφησαν τη θέση τους όταν ο Τραμπ έχασε τις εκλογές των ΗΠΑ. Όταν ο Πομπέο ήρθε στην περιοχή τους τελευταίους μήνες, απέφυγε την Τουρκία. Το μήνυμα ήταν πλέον σαφές.

Στο παρελθόν, οι ΗΠΑ είχαν πληροφορίες ότι η Άγκυρα στρατολόγησε «πρόσφυγες» από τη Συρία, τους εκπαίδευε ως θρησκευτικούς μισθοφόρους και τους έστειλε να κυνηγήσουν γυναίκες όπως η Χβρίν Χαλλάφ στη Συρία, μια ακτιβίστρια που είχε συνεργαστεί με τις ΗΠΑ. Οι χριστιανοί και οι Γεζίντι είπαν στους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι είχαν υποστεί εθνοκάθαρση από Τούρκους και ισλαμιστές. Στη συνέχεια, η Τουρκία ενθάρρυνε έναν πόλεμο μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν και της Αρμενίας και απείλησε την Ελλάδα!

Η Τουρκία πόνταρε σε μια νίκη Τραμπ. Απειλούσαν τον Joe Biden και τη Nancy Pelosi με tweets και μηνύματα στα ΜΚΔ. Αλλά ο Τραμπ έχασε και η Άγκυρα φαίνεται να έχει χάσει τους φίλους της στον Λευκό Οίκο. Είχε επίσης χρηματοδοτήσει λομπίστες για να πείσει τους Αμερικανούς φίλους της ότι ήταν «ενάντια στο Ιράν», επειδή γνώριζε ότι η κυβέρνηση Τραμπ ήταν εχθρική απέναντι στο Ιράν. Για να αποσπάσει την υποστήριξη των ΗΠΑ, στις επιθέσεις της κατά της Συρίας και της Αρμενίας!

Ωστόσο, οι επιθέσεις της Τουρκίας κατέληξαν να ενδυναμώνουν το Ιράν και τη Ρωσία, και η Τουρκία να αγοράζει ρωσικά όπλα, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της ότι αντιτάχθηκε στη Ρωσία. Η Άγκυρα, η Τεχεράνη και η Μόσχα υπέγραψαν κοινές δηλώσεις που ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ πρέπει να εγκαταλείψουν τη Συρία.

Στο παρελθόν, η Τουρκία προσπάθησε να χρησιμοποιήσει το Ισραήλ και τις φιλο-Ισραηλινές φωνές στις ΗΠΑ για να κερδίσει την εύνοια της Ουάσιγκτον. Την ίδια στιγμή όμως που θέλει να χρησιμοποιήσει το ισραηλινό λόμπι στις ΗΠΑ, μιλά για «κατακερματισμό» του Ισραήλ, φιλοξενεί τη Χαμάς, τα μέλη της οποίας έχουν οργανώσει τρομοκρατικές επιθέσεις από την Τουρκία!

Όταν η Τουρκία είδε ότι η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα πιθανώς να έλθουν πιο κοντά τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, προσπάθησε να διαλύσει την αυξανόμενη ενότητα μεταξύ Ισραήλ, Αιγύπτου και Ελλάδας.

Η ΑΓΚΥΡΑ μετά από ένα χρόνο απειλών εναντίον της Αιγύπτου, της Ελλάδας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Αρμενίας, των ΗΑΕ, του Ισραήλ και άλλων χωρών – συμπεριλαμβανομένης της χρήσης προσφύγων για απειλή κατά της Ελλάδας, της αποστολής παράνομων όπλων στη Λιβύη και της ενθάρρυνσης του θρησκευτικού εξτρεμισμού κατά της Γαλλλιας, στράφηκε ξανά στο Ισραήλ!

Πώς χρησιμοποιεί η Τουρκία το Ισραήλ ως εργαλείο; Ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει τις προσπάθειες του Ισραήλ εναντίον του Ιράν, παρόλο που στην πραγματικότητα η Άγκυρα υποστήριξε το Ιράν, φιλοξένησε μέλη της κυβέρνησης του και συχνά βλέπει το Ιράν ως χώρα με την οποία μπορεί να συνεργαστεί. Η Τουρκία απέσυρε τον πρέσβη της από το Ισραήλ αφού οι ΗΠΑ μετέφεραν την πρεσβεία τους στην Ιερουσαλήμ. Η Άγκυρα προσπάθησε να συσπειρώσει τους Παλαιστινίους ενάντια στο Ισραήλ μετά την μετακίνηση της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ιερουσαλήμ.

Τώρα η Al-Monitor αναφέρει ότι η Τουρκία θέλει να τα μαζέψει και να προσεγγίσει πάλι το Ισραήλ. «Υπάρχει έντονη ανησυχία στην Άγκυρα ότι η κυβέρνηση Τζο Μπάιντεν θα είναι λιγότερο φιλική, προκαλώντας την ανησυχία του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αφού η νεα κυβέρνηση έχει καταδικάσει ως αντιπολίτευση την Τουρκία για τις επιδρομές ενάντια στους Κούρδους, την εμπλοκή στη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, την σύγκρουση με την Ελλάδα στα νερά του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου ».

Φαίνεται τώρα ότι η Άγκυρα πιστεύει ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τα S-400 και επίσης για τον «πρωταρχικό ρόλο της Halkbank στη διευκόλυνση του παράνομου εμπορίου πετρελαίου-χρυσού πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ιράν», συμπληρώνει η εφημεριδα.

Έτσι, η Τουρκία πιστεύει ότι το να είσαι καλός με το Ισραήλ ή τους Εβραίους θα της δώσει νεα πνοή στις ΗΠΑ. Αυτό είναι ένα μοντέλο που έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν. Το σχέδιο αυτό βέβαια είχε λειτουργήσει παλαιότερα, όταν η Τουρκία μπόρεσε να εκμεταλλευτεί  με επιτυχία τις εβραϊκές ομάδες στις ΗΠΑ ώστε να ασκήσουν πιέσεις κατά της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων ισχυριζόμενες ότι η άρνηση της γενοκτονίας θα επιφέρει στενότερες σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας.

Παραδόξως, η άρνηση αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων δεν έφερε πιο κοντά το Ισραήλ και την Τουρκία. Αντίθετα, η Τουρκία κατηγόρησε το Ισραήλ ότι ήταν σαν τους Ναζί. Έτσι, όλο το έργο της άρνησης της γενοκτονίας, εξέθεσε το ίδιο το Ισραήλ!

Όταν η Τουρκία ήθελε να υποστηρίξει μια επίθεση εναντίον των Αρμενίων, οργάνωσε μια επικοινωνιακή εκστρατεία για να πείσει ότι η Αρμενία είναι σύμμαχος με το Ιράν, κάτι που φυσικά δεν ισχύει.

Είναι ξεκάθαρο ότι εάν το Ισραήλ θα υποστηρίξει την Τουρκία, αγνοώντας την υποστήριξη της Χαμάς, της οποίας η τρομοκρατία έχει σκοτώσει και τραυματίσει χιλιάδες Ισραηλινούς. Το Ισραήλ μπορεί να το διαπιστώσει, ότι μόλις η Άγκυρα πάρει αυτό που θέλει, θα στραφεί και παλι κατα του Ισραήλ! .

Ουσιαστικά η κορυφαία εφημερίδα του Ισραήλ στέλνει σαφές μήνυμα και στην κυβέρνηση της χώρας, λέγοντας ότι οποιαδήποτε προσέγγιση με τους Τούρκους ισοδυναμεί με εθνική προδοσία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This