Τρίτη 22/6/2021

Συναγερμός από την Interpol για το οργανωμένο έγκλημα που θα βάλει στο στόχαστρο τα εμβόλια κατά της Covid-19

Ενδέχεται να υπάρξουν επιθέσεις τόσο φυσικές, όσο και διαδικτυακές, ενδεχομένως και κλοπές φορτίων

Για ένα νέο είδος εγκληματικότητας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Interpol, που βλέπει ότι τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού θα αποτελέσουν πεδίο δόξας για απατεώνες και εγκληματίες!

Συγκεκριμένα, η υπηρεσία εξέδωσε την Τετάρτη επείγουσα ανακοίνωση, με την οποία προειδοποιεί ότι δίκτυα του οργανωμένου εγκλήματος είναι πιθανόν να βάλουν στόχο τα εμβόλια κατά της πανδημίας Covid-19, καθώς και ότι θα επιδιώξουν να πουλήσουν πλαστά εμβόλια.

Η Interpol εξέδωσε πορτοκαλί συναγερμό προς τις 194 χώρες-μέλη, προειδοποιώντας τες να προετοιμαστούν για επιθέσεις δικτύων του οργανωμένου εγκλήματος στα εμβόλια, επιθέσεις τόσο φυσικές όσο και online, ενδεχομένως και κλοπές. «Καθώς οι κυβερνήσεις ετοιμάζονται για τη διανομή των εμβολίων, εγκληματικές οργανώσεις σχεδιάζουν να διεισδύσουν και να διαταράξουν τις αλυσίδες τροφοδοσίας. Τα εγκληματικά δίκτυα θα στοχεύσουν επίσης ανυποψίαστους πολίτες μέσω πλαστών ιστότοπων και ψευδών θεραπειών, θέτοντας σε σημαντικό κίνδυνο την υγεία τους, ακόμη και τη ζωή τους», προειδοποίησε ο γενικός γραμματέας της Interpol, Γιούργκεν Στοκ.

Εκτός από τη στόχευση των απατεώνων στα εμβόλια, η υπηρεσία, με έδρα τη Λιόν της Γαλλίας, επισημαίνει ότι, καθώς οι μετακινήσεις και τα ταξίδια θα αποκαθίστανται σταδιακά, είναι πιθανό ότι τα τεστ θα έχουν μεγάλη σημασία και «το αποτέλεσμα θα είναι μια παράλληλη παραγωγή και διανομή μη εγκεκριμένων τεστ».

Αυτές οι προειδοποιήσεις έρχονται ενώ οι απάτες που σχετίζονται με τον κορωνοϊό είναι ήδη αυξημένες, όπως επισημαίνει η Interpol, η οποία συμβουλεύει το κοινό να προσέχει πολύ όταν αναζητεί στο διαδίκτυο ιατρικό εξοπλισμό ή φάρμακα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ