Παρασκευή, 22 Ιανουαρίου 2021

ΕΕ εναντίον Βρετανίας για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου της Pfizer

Τον «χαρμόσυνο» χαρακτήρα της είδησης που ερχόταν από το Ηνωμένο Βασίλειο δεν τον συμμερίστηκε η ΕΕ

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στα γραφεία των μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων το ότι το πολυσυζητημένο εμβόλιο των εταιρειών Pfizer και BioNTech κατά του κορωνοϊού, έλαβε τελικά έγκριση για χρήση στην Βρετανία και η χορήγησή του θα αρχίσει από την επόμενη εβδομάδα.

Η βρετανική ηγεσία ανακοίνωσε πως «η κυβέρνηση δέχθηκε την σύσταση της ανεξάρτητης Ρυθμιστικής Αρχής Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA) να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για χρήση», προσθέτοντας ταυτόχρονα πως «το εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε όλη τη Βρετανία από την επόμενη εβδομάδα»!

Μπορούν τελικά να «τρέξουν» τόσο γρήγορα οι διαδικασίες για την έγκριση ενός νέου εμβολίου; Και κυρίως, είναι τελικά ασφαλή τα εμβόλια αυτά ή απλώς κάποιες κυβερνήσεις τρέχουν να τα εργαλειοποιήσουν και πολιτικά εν μέσω πανδημίας; Το σίγουρο είναι πως τόσο το Λονδίνο, όσο όμως και οι Βρυξέλλες που αντέδρασαν, δεν αντιλαμβάνονται πως με τις διαφωνίες τους μόνο σύγχυση προκαλούν στον μέσο Ευρωπαίο πολίτη που αγωνιά.

Τον «χαρμόσυνο» χαρακτήρα της είδησης που ερχόταν από το Νησί λοιπόν, δεν τον συμμερίστηκε η ΕΕ, η οποία από χθες έχει λοιπόν ακόμη έναν λόγο – πέρα από το Brexit – για να διαφωνεί ανοικτά με τους Βρετανούς.

Η επείγουσα έγκριση εκ μέρους της Βρετανίας του πειραματικού εμβολίου των Pfizer/BioNTech είναι «προβληματική», καθώς έγινε υπερβολικά εσπευσμένα, δήλωνε ευρωβουλευτής που δεν θέλησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα στοιχεία του. Την ίδια στιγμή, σε ανάλογη δήλωση προέβη και ο συνάδελφός του, ο Γερμανός ευρωβουλευτής Πέτερ Λίζε. «Θεωρώ ότι αυτή η απόφαση είναι προβληματική και συνιστώ τα κράτη μέλη της ΕΕ να μην επαναλάβουν την διαδικασία με τον ίδιο τρόπο. Λίγες εβδομάδες ενδελεχούς εξέτασης από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) είναι καλύτερο από μια εσπευσμένη άδεια για να κυκλοφορήσει στην αγορά ένα εμβόλιο», τόνιζε ο Λίζε.

«Το να εορτάζει κανείς την γρήγορη έγκριση από την Βρετανία του εμβολίου των BioNtech/ Pfizer κατά του κορωνοϊού ως όφελος του Brexit είναι άστοχο, καθώς το ίδιο το εμβόλιο είναι προϊόν της ΕΕ από την οποία έχει αποχωρήσει η Βρετανία», ήταν το… χολερικό σχόλιο που έκανε με αφορμή τις εξελίξεις ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ