«Στην τσίτα» ο Ερντογάν με τα 12 μίλια στο Ιόνιο – Το casus belli στο Αιγαίο υπενθυμίζουν τα φερέφωνά του

Φτιάχνουν κλίμα τα τουρκικά ΜΜΕ

Must Read

Σφόδρα ενοχλημένος είναι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν από την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Ιόνιο στα 12 μίλια.

Μπορεί ο ίδιος να μην προέβη σε δηλώσεις αλλά την επίθεση στην Ελλάδα την ανέλαβαν τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ της Αγκύρας, τα οποία έσπευσαν να κάνουν λόγο για «σκανδαλώδη» απόφαση και να επαναφέρουν το casus belli στο Αιγαίο.

«Σκανδαλώδης απόφαση από την Ελλάδα: Αυξάνει τα χωρικά ύδατα στα 12 ν.μ. στο Ιόνιο Πέλαγος» έγραψε η Yeni Safak, ενώ τον ίδιο σχεδόν τίτλο είχε και η Aydınlık. Εξίσου επικριτικοί ήταν και οι τίτλοι της Milliyet και της Aksam.

Όλες οι εφημερίδες φιλοξενούν παλαιότερη δήλωση που είχε κάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ότι η Ελλδα «θα χρησιμοποιήσει το δικαίωμά της να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα και σε άλλες θαλάσσιες περιοχές στο μέλλον». Τα τουρκικά ΜΜΕ θεωρούν βέβαιο ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναφέρεται σε περιοχές που η Τουρκία έχει «βαφτίσει» δικές της και έχει προειδοποιήσει ότι τυχόν επέκταση των χωρικών υδάτων είναι αιτία πολέμου.

Υπενθυμίζουν ότι το 1995 η Τουρκική Εθνοσυνέλευση είχε ψηφίσει ότι αποτελεί casus belli (αιτία πολέμου) ενδεχομένη επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στο Αιγαίο στα 12 μίλια. Την απόφαση αυτή είχε «επικαιροποιήσει» τον περασμένο Αύγουστο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Όμως και εντός της Τουρκίας αλλά και στα κατεχόμενα υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι που με κίνδυνο την ζωή τους ασκούν κριτική στον Ταγίπ Ερντογάν. Φυσικά υφίστανται τις συνέπειες των πράξεών τους που άλλοτε είναι φυλάκιση, άλλοτε μηνύσεις και τελευταία διακοπή λειτουργίας των ΜΜΕ στα οποία εργάζονται.

Ο τηλεοπτικός σταθμός OLAY TV, βγήκε στον αέρα πριν από 26 ημέρες, όμως δεν άντεξε τις πιέσεις του Ερντογάν και έριξε «μαύρο». Ο ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού αποκάλυψε ότι δεν αντέχει άλλο τις πιέσεις που του ασκούνται από την κυβέρνηση της χώρας του. Αυτό που εξόργισε τον Ερντογάν ήταν πως ο εν λόγω τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ζωντανά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του κουρδικού κόμματος HDP, κάτι που είχε κάνει με όλα τα άλλα κόμματα. Είναι γνωστό ότι το φιλοκουρδικό κόμμα, η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελούν «κόκκινο πανί» για την τουρκική κυβέρνηση και δεν θα επιτρέψει σε κανέναν να μεταδώσει τις απόψεις τους.

Ακόμη πιο ασφυκτικές πιέσεις όμως δέχεται ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Σενέρ Λεβέντ, εκδότης της «Avrupa», ο οποίος λόγω της κριτικής που ασκεί στον Τούρκο Πρόεδρο αντιμετωπίζει φυλάκιση τεσσάρων ετών. Το Πρωτοδικείο της Αγκύρας άσκησε διώξεις εναντίον του για τρεις υποθέσεις. Ο ίδιος αρνήθηκε να δώσει κατάθεση στην «δικαστή» επιβαρύνοντας την θέση του.

Οι τρεις υποθέσεις αφορούν, η πρώτη το άρθρο του με τίτλο «Οι Κούρδοι κι εμείς», η δεύτερη το άρθρο του «Zorba The Cypriot» και η τρίτη, γελοιογραφία με ένα αρχαιοελληνικό άγαλμα να ουρεί στο κεφάλι του Ερντογάν. Και οι τρεις αγωγές είναι με την κατηγορία της προσβολής κατά του Ερντογάν, συμφώνως προς το άρθρο 299/1 του τουρκικού Ποινικού Κώδικa που προβλέπει ποινή φυλάκισης ενός έως τεσσάρων ετών.

Ο Λεβέντ δεν αποκλείει να έχει την τύχη ενός άλλου δημοσιογράφου, του Τζιαν Ντουντάρ, που καταδικάσθηκε ερήμην σε 27,5 χρόνια επειδή απεκάλυψε τα όπλα που πήγαιναν από την Τουρκία στους τζιχαντιστές. Ο Ντουράντ μετά από την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του, διέφυγε στο εξωτερικό.

Ο Λεβέντ επέκρινε την στάση της ΕΕ, καθώς όταν επισκέφθηκε το Ευρωκοινοβούλιο και ρώτησε τους βουλευτές τι πρόκειται να κάνουν σχετικά με την αγωγή για την γελοιογραφία δεν έλαβε καμία απάντηση, παρά μόνο δηλώσεις του τύπου «θα δούμε». Στο τελευταίο άρθρο του αποκαλεί τον Ερντογάν «φασίστα δικτάτορα» που πέρασε στην θέση του δικαστή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This