Κυριακή 1/8/2021

Καλύπτουν με «μπαλώματα» τα κενά των εμβολιασμών! Ερωτήματα για «σκόπιμες» καθυστερήσεις

«Μήπως η δεύτερη δόση του εμβολίου πρέπει σκοπίμως να καθυστερήσει;

Με… αλχημείες επιχειρούν τα τελευταία 24ωρα οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο -ειδικά αυτές της Ευρώπης– να «μπαλώσουν» τα κενά που έχει προκαλέσει η ανεπάρκεια εμβολίων, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν αρκούν, ώστε να προχωρήσει οργανωμένα ο μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού και να «χτιστεί» το πολυπόθητο τείχος προστασίας από τον Covid-19.

Διαθέτοντας ελάχιστα «όπλα» στα χέρια τους και στο κομμάτι αυτό, οι επιστήμονες έχουν εκκινήσει έναν διάλογο που στόχο έχει την εξεύρεση τρόπων ώστε να ξεπεραστεί το πρόβλημα – τουλάχιστον μέχρι να δοθεί λύση από τα κέντρα αποφάσεων. Τα ερωτήματα που προκύπτουν, λοιπόν, στους κόλπους της επιστημονικής κοινότητας είναι πολλά! Και αυτά με τη σειρά τους γεννούν κι άλλα.

«Μήπως η δεύτερη δόση του εμβολίου πρέπει σκοπίμως να καθυστερήσει προκειμένου να κάνουν περισσότεροι άνθρωποι την πρώτη δόση;», «Μήπως είναι προτιμότερο να χορηγηθούν ακόμη και μισές δόσεις, από το να μη χορηγηθεί καμία;», «Μήπως η δεύτερη δόση μπορεί να είναι από εμβόλιο διαφορετικής εταιρίας σε σχέση με την πρώτη;» είναι μόνο μερικά από αυτά, ενώ χθες έγινε γνωστό πως οι Βρυξέλλες διαπραγματεύονται επιπλέον δόσεις του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, πέραν των 300.000.000 δόσεων που προβλέπει το ισχύον συμβόλαιο.

Επιπλέον δόσεις

«Στο πλαίσιο του εμβολίου των BioNTech-Pfizer, η Κομισιόν εξετάζει μαζί με την εταιρία εάν υπάρχει τρόπος να προστεθούν επιπλέον δόσεις σε εκείνες για τις οποίες έχουμε ήδη συμφωνία» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Στέφαν ντε Κέερσμεκερ, χωρίς πάντως να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς. Οταν ρωτήθηκε σχετικά με τις κριτικές για το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρήγγειλε αρκετές δόσεις του εμβολίου, ο εκπρόσωπος υπερασπίσθηκε την επιλογή των Βρυξελλών «να μην βάλουν όλα τα αβγά σε ένα καλάθι» και να υπογράψουν συμφωνίες με έξι εταιρίες που χρησιμοποιούν «διαφορετικές τεχνολογίες» ανάπτυξης εμβολίων.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ