Η Ευρώπη «βράζει» (καθυστερημένα) κατά της Pfizer για την αργοπορία στα εμβόλια, αλλά εμείς… χαλαρά

Εξηγήσεις απαιτεί η Ε.Ε. από τον έκθετο Μπουρλά!

Must Read

Εκ των υστέρων εξηγήσεις από τη Pfizer ετοιμάζεται να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τις νέες καθυστερήσεις στην αποστολή εμβολίων κατά του Covid-19 προς τις χώρες της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα.

Την ανακοίνωση έκανε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ενώ στην Ελλάδα ακόμα ηχούν τα λόγια όσων έσπευδαν να αποθεώσουν -τουλάχιστον μέχρι και πριν από λίγες ημέρες- τον ισχυρό άνδρα της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, λόγω της ελληνικής καταγωγής του. Σε αυτήν πόνταραν, άσκοπα όμως, για ευνοϊκότερη μεταχείριση της χώρας μας στο κομμάτι της προμήθειας δόσεων του εμβολίου κατά του Covid-19.

Όντας εντελώς εκτός τόπου και χρόνου, η Κομισιόν και η φαρμακοβιομηχανία ανακοίνωσαν περιχαρείς την περασμένη εβδομάδα πως δεν θα υπάρξουν περισσότερες καθυστερήσεις στην επόμενη παραλαβή, μετά την επιβράδυνση της προηγούμενης. Ωστόσο, παίζοντας επικοινωνιακά παιχνίδια με τις ζωές χιλιάδων Ευρωπαίων, η τύχη και των νέων παρτίδων ανακοινώθηκε πως θα είναι ίδια με των προηγούμενων. Με την επικίνδυνη διγλωσσία της Κομισιόν δεν φαίνεται να συμφωνούν τα κράτη-μέλη, με τους αρμοδίους να είναι έξαλλοι και να μιλούν για κοροϊδία.

Η Ιταλία απειλεί να προσφύγει στη Δικαιοσύνη κατά της Pfizer για τις καθυστερήσεις, με τον ειδικό επίτροπο για τη διαχείριση του Covid-19 Ντομένικο Αρκούρι να δηλώνει ότι του διαμηνύθηκε πως η χώρα περιμένει περικοπή κατά 20% των ποσοτήτων που περίμενε την επόμενη εβδομάδα, έπειτα από μείωση κατά 30% στις παραδόσεις αυτής της εβδομάδας.

Ο υπουργός Υγείας της Τσεχίας Γιαν Μπλάτνι δήλωσε ότι οι παραδόσεις της Pfizer στη χώρα του μειώθηκαν κατά 15% αυτήν την εβδομάδα και θα μειωθούν κατά 30% τις προσεχείς δύο εβδομάδες, ενώ και η Πολωνία ανακοίνωσε πως εξετάζει το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εναντίον της Pfizer τον επόμενο μήνα, αν η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία δεν παραδώσει στη χώρα όλες τις δόσεις του εμβολίου της για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Η Pfizer και η BioNTech δεν έχουν σχολιάσει την εξέλιξη αυτή, πέρα από μια ανακοίνωση την προηγούμενη εβδομάδα, στην οποία ανέφεραν ότι θα μειωθούν οι παραδόσεις, καθώς γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί η παραγωγή των εμβολίων στην Ευρώπη.

Παρόλα αυτά, αν και ασυνεπής στην ΕΕ και το συμβόλαιό της, η Pfizer ανακοίνωσε τη διανομή 40εκ. δόσεων μέσω του μηχανισμό COVAX!

Όμως το πιο ενδιαφέρον είναι πως το συμβόλαιο των Pfizer/BioNtech με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι απόρρητο και κάθε χώρα διαπραγματεύεται διαφορετικές διευθετήσεις για τις παραδόσεις της. Σε κάθε περίπτωση, Ε.Ε. και Pfizer φαίνεται να μην αντιλαμβάνονται την κρισιμότητα της άμεσης παράδοσης των εμβολίων, κυρίως αυτή την περίοδο των μαζικών εμβολιασμών που θα ανέκοπταν την πανδημία, η οποία εξαπλώνεται ραγδαία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This