Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Πατριαρχείο Γεωργίας: Η Αμπχαζία αποτελεί δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας

Το πατριαρχείο κατηγορεί τον πρωτοπρεσβύτερο Βησσαρίωνα Απλία για διαστρέβλωση των ιστορικών - εκκλησιαστικών στοιχείων

Ανακοίνωση εξέδωσε το Πατριαρχείο Γεωργίας, αναφορικά με την αντικανονική δράση κληρικών στην Αμπχαζία της Γεωργίας. Συγκεκριμένα, και σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιστοσελίδα «Εκκλησιαστικά Νέα της Γεωργίας», το Πατριαρχείο εξέδωσε επιστολή, με την οποία απαντά στον πρωτοπρεσβύτερο Βησσαρίωνα Απλία.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι ο εν λόγω πρωτοπρεσβύτερος, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκεται υπό τη δικαιοδοσία της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Γεωργίας, σε συνέντευξη που έδωσε σε τηλεοπτικό δίκτυο στις 19 Φεβρουαρίου, «διαστρέβλωσε τα ιστορικά – εκκλησιαστικά στοιχεία και τόνισε πως η επίλυση των θρησκευτικών ζητημάτων της Αμπχαζίας δεν αφορά στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως ή Αλεξανδρείας ή Ιεροσολύμων, αλλά αποτελεί προνόμιο του Πατριαρχείου Μόσχας».

Το Πατριαρχείο Γεωργίας κάνει λόγο για «ψευδή δήλωση» από την πλευρά του π. Βησσαρίωνα, και τονίζει πως «οι Τοπικές Ορθόδοξες Εκκλησίες στα κανονικά αναγνωρισμένα όριά τους επιλύουν από μόνες τους τα ζητήματα». Αναφέρεται δε σε ιστορικά στοιχεία, με τα οποία αποδεικνύεται ότι η Αμπχαζία ιστορικά είναι μέλος της Εκκλησίας της Γεωργίας από τον 7ο κιόλας αιώνα, καθώς και ότι στη Μητρόπολη Αμπχαζίας ήταν πάντα Γεωργιανοί Αρχιερείς και αποτελούσε δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Γεωργίας, ως αναπόσπαστο μέρος της.

Αναγνώρισε την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας

«Αυτό επιβεβαίωσε και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ρωσίας τον Οκτώβριο του 1943, αναγνωρίζοντας την Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Γεωργίας μαζί με τα ιστορικά της σύνορα», καταλήγει η ανακοίνωση του Πατριαρχείου Γεωργίας.

Στο θέμα αναφέρεται και η Association of Religion Experts της Γεωργίας, η οποία τονίζει ότι «οι ενέργειες του π. Βησσαρίωνα, ο οποίος αρνείται να τελέσει λειτουργίες μέχρι να επιλυθεί το θέμα “της Εκκλησίας της Αμπχαζίας”, ενθαρρύνονται από τη Ρωσική Εκκλησία». Επίσης, σύμφωνα με την Association of Religion Experts της Γεωργίας, «η αντικανονική δραστηριότητα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εναντίον της Γεωργιανής Ορθόδοξης Εκκλησίας, συνεχίζεται».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ