Δευτέρα 10/5/2021

Ο Έλληνας μαφιόζος Τσάρλι Πάππας έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix

Η θρυλική ληστεία σε μουσείο της Βοστόνης και ο ρόλος του Πάππας

O ρόλος ενός έλληνα μαφιόζου, που συμμετείχε στην κλοπή του αιώνα σε μουσείο τέχνης της Βοστώνης, με λεία έργα τέχνης που ακόμα δεν έχουν βρεθεί, παρουσιάζεται σε νέο ντοκιμαντέρ του Netflix.

To 1990 δύο άνδρες έκλεψαν 13 έργα τέχνης, αξίας σχεδόν 500.000.000 δολαρίων, από το Isabella Stewart Gardner Museum. Φορώντας στολή αστυνομικού, μπήκαν στο μουσείο τις πρώτες πρωινές ώρες της 18ης Μαρτίου, έδεσαν τους δύο νυχτοφύλακες και έφυγαν 81 λεπτά αργότερα, έχοντας μαζί τους τα έργα τέχνης. Ηταν η μεγαλύτερη κλοπή έργων τέχνης της αμερικανικής ιστορίας.

Το «This is a robbery the world’s biggest art heist» διερευνά όλα τα πιθανά σενάρια γι’ αυτή την υπόθεση, αλλά δεν καταλήγει σε κάποιο οριστικό συμπέρασμα. Κατονομάζει δε και τους βασικούς υπόπτους, μεταξύ των οποίων γίνεται αναφορά στον Τσάρλι Πάππας ως ένας από αυτούς που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στη ληστεία.

Με ποινή φυλάκισης

Ο γιος ενός σεσημασμένου εμπόρου κοκαΐνης, σύμφωνα με παλαιότερο δημοσίευμα της «Boston Herald», είχε την τάση να «καρφώνει» τους συνεργούς του όταν πιανόταν στα πράσα. Οταν στα 23 του χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπος με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον 15 ετών για τη συμμετοχή του σε κύκλωμα διακίνησης κοκαΐνης, αποφάσισε να δώσει πληροφορίες για τη ληστεία στο μουσείο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του 1992, ο Πάππας, μαζί με τον έμπορο ναρκωτικών Καρμέλο Μερλίνο, έδωσε πληροφορίες για τη ληστεία στο Isabella Stewart Gardner Museum αλλά και για παλαιότερη ληστεία σε μουσείο του Κέμπριτζ. Αν και τελικά οι Αρχές μπήκαν στη διαδικασία να διαπραγματευτούν, προφανώς δεν προέκυψε κάποιο στοιχείο που να λύνει την υπόθεση ούτε κάποια απόδειξη ότι τελικά ο Πάππας είχε πρόσβαση στα κλοπιμαία. Και δεν ζει πια για να ερωτηθεί, αφού σε ηλικία 27 ετών δέχτηκε δολοφονική επίθεση από δύο μασκοφόρους άνδρες το 1995, ενώ ετοιμαζόταν να δώσει πληροφορίες στις Αρχές για άλλο ένα έγκλημα, στο οποίο φερόταν ότι συμμετείχε ένας παλιός φίλος και συνεργάτης του, ο Ντέιβιντ Αλεν Τέρνερ.

Σύμφωνα με το νέο ντοκιμαντέρ, ο Τέρνερ φέρεται ότι είναι ένας από τους βασικούς υπόπτους της ληστείας στο Isabella Stewart Gardner Museum και, μάλιστα, ο μόνος εν ζωή. Ο Τέρνερ, που ήταν στη φυλακή για άλλη ληστεία, αφέθηκε ελεύθερος το 2019, ενώ επρόκειτο να αποφυλακιστεί το 2034. Το ντοκιμαντέρ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η ποινή του να «κουρεύτηκε» τόσο γενναία, επειδή έδωσε ενδεχομένως κάποιες πληροφορίες για τα κλοπιμαία.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ