Ιστορικό ελληνικό ορφανοτροφείο στην Προποντίδα στο χείλος της κατάρρευσης

Η αποκατάσταση της δομής ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Must Read

Το ελληνικό ορφανοτροφείο του 19ου αιώνα στην Πρίγκηπο της Κωνσταντινούπολης κινδυνεύει να καταρρεύσει λόγω καθυστερημένων εργασιών αποκατάστασης, ανέφερε η ιστοσελίδα  Artı Gerçek.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο έχει απαγορεύσει στον οποιονδήποτε να εισέλθει στην αυλή του εικονικού ορφανοτροφείου χωρίς άδεια, λόγω του κινδύνου που δημιουργεί η αποσύνθεσή του, ανέφερε η ιστοσελίδα.

Ευρισκόμενο στο μεγαλύτερο νησί του συμπλέγματος των εννιά Πριγκηπονήσων της Προποντίδας, το ορφανοτροφείο που από τις αρχές της δεκαετίας του 1900 εξυπηρετούσε έως και 6.000 ορφανά Ελληνόπουλα, συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο με τα απειλούμενα μνημεία ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η δομή κατασχέθηκε από το τουρκικό κράτος το 1964 εν μέσω εντάσεων μεταξύ της τουρκικής κυβέρνησης και των Ελλήνων πολιτών στην Ανατολία και εγκαταλείφθηκε για σχεδόν έξι δεκαετίες.

Το Πατριαρχείο κέρδισε την πράξη τίτλου της εμβληματικής δομής το 2010 αφού παρέπεμψε το ζήτημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ). Η αποκατάσταση της δομής ανακοινώθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020, αλλά οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα.

«Είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τον πολιτισμό και την κληρονομιά της Κωνσταντινούπολης και ιδιαίτερα για τους Έλληνες ή τους Ρωμιούς της Κωνσταντινούπολης. Γενικότερα όμως είναι κομμάτι της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και βρίσκεται σε κίνδυνο», είχε πει πέρυσι η Μπουρτσίν Αλτινσάϊ, επικεφαλής της Europa Nostra (οργάνωση που έκανε τη μελέτη για το κτήριο) στην Τουρκία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This