Τρίτη 3/8/2021

Παραλήρημα Ερντογάν: «Κληρονομιά κατάκτησης η Αγία Σοφία»! Αμερικανοί βουλευτές ζητάνε να λογοδοτήσει

Με «όχημα» το θρησκευτικό μίσος ο σουλτάνος προσπαθεί να κρατηθεί στην εξουσία

Δεν σταματάει να προκαλεί ο σουλτάνος, που συνεχίζει να καμαρώνει για την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί! Αυτή τη φορά προκάλεσε στην τελετή εγκαινίων του νέου τζαμιού στην πόλη Ζονγκουλντάκ.

Αφού ανακοίνωσε την πρόθεσή του να γεμίσει τζαμιά την Τουρκία, έπιασε στο στόμα του την Αγία Σοφία: «Εμείς αυτά τα εδάφη τα διατηρήσαμε και τα κάναμε πατρίδα μας με το αίμα μας, με τη σημαία μας και με τον ήχο της προσευχής που ακούγεται από τα τζαμιά. Γι αυτό είναι σημαντικό και έχει νόημα το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας και πάλι για προσκύνημα ως τζαμί, καθώς είναι κληρονομιά κατάκτησης»!

Μάλιστα έσπευσε να θυμηθεί το ποίημα του Ζιγιά Γκιοκάλπ: «Τα τζαμιά είναι οι στρατώνες μας / οι θόλοι είναι τα κράνη μας / οι μιναρέδες οι ξιφολόγχες μας / και οι πιστοί είναι οι στρατιώτες μας»! Υπενθυμίζουμε ότι το 1998 για την απαγγελία αυτού του ποιήματος είχε κατηγορηθεί για υποκίνηση θρησκευτικού μίσους. Αλλά μυαλό δεν έβαλε, ούτε πρόκειται…

Την ίδια ώρα Αμερικανοί βουλευτές, στην επιτροπή για τη Διεθνή Ελευθερία Θρησκειών των ΗΠΑ, ζητάνε να λογοδοτήσει η κυβέρνηση Ερντογάν για παραβιάσεις των θρησκευτικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να προστατεύσει την Αγία Σοφία ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ