Πέμπτη 17/6/2021

Στο εγγύς μέλλον οι κατσαρίδες θα σώζουν ζωές… στην κυριολεξία!

Θα βοηθούν στον εντοπισμό ανθρώπων εγκλωβισμένων σε χαλάσματα κτιρίων, χάρη σε μικροτσίπ και μικροκάμερες προσαρτημένες στην πλάτη τους

Ειδίκευση στον εντοπισμό παγιδευμένων έχουν οι… τηλεκατευθυνόμενες κατσαρίδες «cyborg» που δημιούργησαν ερευνητές!

Χάρη σε μικροτσίπ που έχουν τοποθετηθεί πάνω τους, οι… μικροσκοπικοί διασώστες μπορούν από απόσταση να καθορίσουν πλήρως προς τα πού θα κινηθούν και το πολύ μικρό τους μέγεθος τις καθιστά ιδανικές για επιχειρήσεις διάσωσης έπειτα από κατάρρευση κτιρίου.

Τις κατσαρίδες «cyborg», που θα μπορούσαν να γίνουν μέλη της… ΕΜΑΚ, δημιούργησαν ερευνητές στο Nanyang Technological University της Σιγκαπούρης. Χρησιμοποίησαν ζωντανές κατσαρίδες, στην πλάτη των οποίων φόρεσαν ένα είδος «σακιδίου». Αυτό αποτελείται από μικροτσίπ, τα οποία επικοινωνούν ασύρματα με ηλεκτρονικό υπολογιστή, από μια μικροσκοπική, υπέρυθρη κάμερα, αισθητήρες διοξειδίου του άνθρακα και αισθητήρες για την καταγραφή της θερμοκρασίας και της υγρασίας.

Το μικροτσίπ φέρει ηλεκτρόδια τα οποία εισέρχονται στον οργανισμό της κατσαρίδας, καταλήγοντας στα νεύρα που ελέγχουν την κίνηση των ποδιών της. Μέσω των ηλεκτροδίων και με τη βοήθεια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, οι ερευνητές κατάφεραν να ελέγξουν στο εργαστήριο πλήρως την κατεύθυνση προς την οποία κινούνταν οι κατσαρίδες.

Δεν μπορεί να τους επιβάλει να κινηθούν

Οι ερευνητές, σύμφωνα με την «Daily Mail», διευκρίνισαν ότι η συσκευή δεν μπορεί να επιβάλει στην κατσαρίδα να αρχίσει ή να σταματήσει να κινείται. Ωστόσο, τα συγκεκριμένα έντομα είναι στη φύση τους να κινούνται συνεχώς. Χαρακτηριστικό, επίσης, των κατσαρίδων είναι ότι μπορούν να κινηθούν σε μικροσκοπικούς χώρους και να προσεγγίσουν σημεία σε κατεστραμμένα κτίρια, τα οποία αδυνατούν οι διασώστες ή τα μηχανήματά τους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ