Τρίτη 27/7/2021

ΠΟΥ: «Συναγερμός» για την επέλαση του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Αφρική

Η απουσία εμβολίων και η επικράτηση της παραλλαγής Δέλτα αυξάνουν ραγδαία τα κρούσματα σε δεκάδες χώρες

Στη σοβαρότατη έλλειψη εμβολίων που αντιμετωπίζει η Αφρική οφείλεται το γεγονός ότι η «μαύρη ήπειρος» πλήττεται άσχημα από τρίτο κύμα της πανδημίας Covid-19, η οποία το τελευταίο διάστημα εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς στις διάφορες αφρικανικές χώρες, ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη 24 Ιουνίου, το περιφερειακό γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την Δρα Ματσινίσο Μοέτι, περιφερειακή διευθύντρια του ΠΟΥ για την Αφρική «το τρίτο κύμα επιταχύνεται, εξαπλώνεται γρηγορότερα, χτυπάει πιο σκληρά». «Με αυτήν τη γρήγορη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων και τις αναφορές για ολοένα και περισσότερους βαριά ασθενείς, το τελευταίο κύμα απειλεί να γίνει το χειρότερο μέχρι σήμερα», προειδοποίησε η ίδια, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μέσω τηλεδιάσκεψης.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, τα κρούσματα αυξάνονται τις τελευταίες πέντε εβδομάδες, μετά την έναρξη του τρίτου κύματος, στις 3 Μαΐου 2021. Μέχρι τις 20 Ιουνίου (48 ημέρες μετά την έναρξη του τρίτου κύματος) είχαν καταγραφεί περίπου 474.000 νέες μολύνσεις, δηλαδή τα κρούσματα ήταν αυξημένα κατά 21% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες πρώτες 48 ημέρες του δεύτερου κύματος.

  • Δείτε σχετική ανάρτηση του προέδρου του Οργανισμού:

Αναγκαία όσο ποτέ η διεθνής αλληλεγγύη

Ο ΠΟΥ σημείωσε ότι η πανδημία εντείνεται σε δώδεκα χώρες και αυτό οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, από τη μη τήρηση των μέτρων ασφαλείας, μέχρι την εξάπλωση των παραλλαγών του νέου κορωνοϊού. Στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Ουγκάντα, για παράδειγμα, το 77% και το 97% των κρουσμάτων, αντίστοιχα, οφείλονται στην παραλλαγή Δέλτα. Αυτή η παραλλαγή, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ινδία, έχει εμφανιστεί σε 14 αφρικανικές χώρες.

Η αύξηση των κρουσμάτων σημειώνεται σε μια περίοδο που η Αφρική αντιμετωπίζει έλλειψη εμβολίων. Λίγο πάνω από το 1% του πληθυσμού της ηπείρου έχει εμβολιαστεί πλήρως. «Χρειαζόμαστε τη διεθνή αλληλεγγύη», για να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, υπογράμμισε η Δρ. Μοέτι.

*φωτό αρχείου

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ