Τετραήμερη εργασία με ίδιο μισθό στην Ισλανδία – Απόλυτη επιτυχία για το νέο πείραμα

Must Read

Την ώρα κατά την οποία στην Ευρώπη -κι όχι μόνο- κυβερνήσεις σπεύδουν να επιβάλουν στους πολίτες τους εργασιακά μοντέλα ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής, μοντέλα εργασίας αποτυχημένα και κυρίως καταδικασμένα τόσο στην κοινωνική όσο και στην επιχειρηματική συνείδηση, μιας και αποδεδειγμένα τσακίζουν την πολύπαθη μεσαία τάξη, στην Ισλανδία το… έστριψαν αλλιώς.

Ειδικότερα, η νησιωτική χώρα αποφάσισε να βαδίσει θαρραλέα στα χνάρια της Ισπανίας και της Νέας Ζηλανδίας, πραγματοποιώντας το πείραμα με την εφαρμογή της τετραήμερης εβδομάδας εργασίας και του μειωμένου ωραρίου με τον ίδιο μισθό. Πείραμα το οποίο τελικά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, όπως μετέδιδε χθες το βρετανικό δίκτυο του BBC. Πάνω από το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας συμμετείχε στο μεγαλύτερο πιλοτικό πρόγραμμα παγκοσμίως, σύμφωνα με το οποίο μειώνεται η εβδομάδα εργασίας σε 35 ώρες, ενώ οι οικονομικές απολαβές παραμένουν οι ίδιες, έγραφε σε ρεπορτάζ του για το θέμα και ο «Independent». Το δημοσίευμα, μάλιστα, τόνιζε πως τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα άνοιξαν την όρεξη και στη Βρετανία, η οποία σκέφτεται και αυτή να κάνει το ίδιο πείραμα.

Το πρότζεκτ που διεξήχθη από το 2015 έως το 2019 και στο οποίο συμμετείχαν περισσότερα από 2.500 άτομα αύξησε την παραγωγικότητα των εργαζομένων, αλλά και ενίσχυσε τη θετική τους διάθεση. «Το πιλοτικό πρόγραμμα ξεκίνησε από το δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ και την ισλανδική εθνική κυβέρνηση ύστερα από πίεση που δέχτηκαν από τα συνδικάτα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών» τόνιζε ο «Independent», με τη σημείωση πως οι χώροι δουλειάς όπου εφαρμόστηκε πιλοτικά το πρόγραμμα ήταν γραφεία, νοσοκομεία, παιδότοποι και κοινωνικές υπηρεσίες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This