Κυριακή 25/7/2021

117 νεκροί και λεηλασίες στη χειρότερη αναταραχή της Νότιας Αφρικής τα τελευταία χρόνια

Πολίτες οπλίζονται και σχηματίζουν ομάδες επαγρύπνησης για να προστατεύσουν την περιουσία τους

Τουλάχιστον 117 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 2.000 συνελήφθησαν στη χειρότερη αναταραχή της Νότιας Αφρικής τα τελευταία χρόνια. Εκατοντάδες καταστήματα και επιχειρήσεις έχουν λεηλατηθεί, ενώ πολίτες οπλίζονται και σχηματίζουν ομάδες επαγρύπνησης για να προστατεύσουν την περιουσία τους.

Περισσότερα από 200 περιστατικά λεηλασίας και βανδαλισμού καταγράφηκαν την Τετάρτη, όπως δήλωσε η κυβέρνηση, ενώ ο αριθμός των στρατευμάτων που αναπτύχθηκαν διπλασιάστηκε σε 5.000. Η υπουργός Άμυνας Νόσιβιε Μαπέισα-Νκακόλα δήλωσε ότι είχε υποβάλει αίτημα για την αποστολή 25.000 στρατιωτών στις επαρχίες που επλήγησαν από τη βία, το KwaZulu-Natal, όπου βρίσκεται το Ντάρμπαν και το Γκάουτενγκ, το οποίο περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ.

Εμπορικά κέντρα και αποθήκες έχουν λεηλατηθεί ή καίγονται σε πολλές πόλεις. Οι ταραχές υποχώρησαν την Πέμπτη, αν και η KwaZulu-Natal παραμένει ασταθής. Κατά τη διάρκεια των εργασιών καθαρισμού, βρέθηκαν επιπλέον 45 πτώματα!

Οι διαμαρτυρίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, όταν ο τέως πρόεδρος Τζέικομπ Ζούμα παραδόθηκε στην αστυνομία για να εκτίσει ποινή 15 μηνών για περιφρόνηση του δικαστηρίου. Οι υποστηρικτές του Ζούμα αντέδρασαν οργισμένα στη φυλάκισή του, μπλοκάροντας μεγάλους δρόμους για να απαιτήσουν την απελευθέρωσή του. Οι διαμαρτυρίες κατέληξαν σε ταραχές, με επιχειρήσεις να λεηλατούνται και να καίγονται.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ