Ισχυρός μετασεισμός στην Αϊτή – Σχεδόν 2.200 νεκροί ο τραγικός απολογισμός (video)

Must Read

Ισχυρός μετασεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην πόλη Λε Καγιέ, με αποτέλεσμα πολλά κτήρια να ταρακουνηθούν και να υποστούν ζημιές στην Αϊτή, η οποία εξακολουθεί να μετράει πληγές από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε το Σάββατο, μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 2.189 νεκρούς, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας, διευκρινίζοντας ότι οι τραυματίες είναι πάνω από 12.000 και τουλάχιστον 332 άνθρωποι αγνοούνται ακόμη.

«Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται», σημείωσε η Πολιτική Προστασία μέσω Twitter.

Οι πλημμύρες που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών διέκοψαν τις προσπάθειες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια δεκάδων χιλιάδων κτηρίων που κατέρρευσαν. Η πόλη Λε Καγιέ και κοινότητες γύρω από αυτήν, κάπου 150 χιλιόμετρα από το Πορτ-ο-Πρενς, την πρωτεύουσα, υπέστησαν τις μεγαλύτερες ζημιές. Ο αριθμός των τραυματιών προκάλεσε πολύ γρήγορα τεράστια πίεστη στα νοσοκομεία της περιοχής, κάποια από τα οποία υπέστησαν τα ίδια ζημιές.

Στην παραθαλάσσια πόλη των 100.000 κατοίκων πολλά κτήρια είχαν καταρρεύσει στον κεντρικό δρόμο. Δεκάδες άνδρες έψαχναν στα συντρίμμια ξενοδοχείου ο ιδιοκτήτης του οποίου καταπλακώθηκε και σκοτώθηκε στον σεισμό.

Δεκάδες τραυματίες ήταν ξαπλωμένοι σε ράντζα, κρεβάτια, στρώματα στο γρασίδι, έξω από το νοσοκομείο, ενώ νεογέννητα μεταφέρθηκαν εκτός της μονάδας εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) του νοσοκομείου, καθώς υπάρχουν φόβοι πως το κτήριο δεν είναι ασφαλές.

Παιδίατρος που εργάζεται εθελοντικά στην αυτοσχέδια πτέρυγα που στήθηκε στο νοσοκομείο για τα νεογέννητα από το Σάββατο είπε πως τα αντιβιοτικά και τα αναισθητικά τέλειωσαν. «Μας έφεραν μωρά που ήταν ανάγκη να ακρωτηριάσουμε τα άκρα τους», είπε.

Η Μαρσελίν Σαρλ περίμενε έξω από την πτέρυγα. Το μωρό της, ηλικίας ενός μήνα, τραυματίστηκε όταν κατέρρευσε το σπίτι τους. Η 7χρονη κόρη της έχει επίσης βαρύ τραύμα στο κεφάλι από τα συντρίμμια. «Δεν ξέρω αν θα ζήσει», είπε η Σαρλ.

Σε μικρή απόσταση η Μισέλ Ντελβά στέκεται πλάι στην αδελφή της, την Κλοντίν, με το μικρό παιδί της τραυματισμένης γυναίκας στην αγκαλιά. Η Μισέλ Ντελβά εξήγησε πως όταν έγινε ο σεισμός, η Κλοντίν προστάτευσε το μωρό με το σώμα της. Έχει σπασμένο πόδι και χρειάζεται να εγχειριστεί, αλλά ακόμα περιμένουν έξω από το νοσοκομείο από το Σάββατο. «Οι γιατροί έχουν πάρα πολλή δουλειά, δεν προλαβαίνουν να τη φροντίσουν», εξήγησε.

Τουλάχιστον 37.000 σπίτια εκτιμάται, για την ώρα, ότι καταστράφηκαν από τον σεισμό που σημειώθηκε το Σάββατο στις 08:29 (τοπική ώρα· 15:29 ώρα Ελλάδας), 12 χιλιόμετρα από την πόλη Σεντ-Λουί-ντι-Σιντ, περίπου 160 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα, την Πορτ-ο-Πρενς, σύμφωνα με τα δεδομένα του αμερικανικού ινστιτούτου γεωφυσικών μελετών (USGS).

Περισσότεροι από 1.500.000 Αϊτινοί είχαν μείνει άστεγοι, με τις αρχές και τη διεθνή κοινότητα να βρίσκονται μπροστά στην τεράστια πρόκληση της ανοικοδόμησης σε μια χώρα χωρίς κτηματολόγιο, ούτε πολεοδομικό κανονισμό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This