Υπό παρακολούθηση σε Γαλλία και Βρετανία 6 ύποπτοι Αφγανοί – Επικοινωνία Μπάιντεν, Τζόνσον

Όλοι τους είναι υπό παρακολούθηση και λαμβάνονται μέτρα «περιορισμού της ελευθερίας τους», είπε ο Γάλλος ΥΠΕΣ

Must Read

Η επιχείρηση εκκένωσης Γάλλων και Βρετανών από το αεροδρόμιο της Καμπούλ, μπορεί να περιλαμβάνει τη μεταφορά πολιτών του Αφγανιστάν, αλλά ανάμεσά τους βρίσκονται και ύποπτοι για τρομοκρατία, ή επικίνδυνοι για την ασφάλεια.

Ένα πρόσωπο που περιλαμβανόταν στη λίστα «απαγόρευσης πτήσεων» της Βρετανίας, μεταφέρθηκε από το Αφγανιστάν στο Μπέρμιγχαμ με βρετανικό στρατιωτικό αεροσκάφος, μετέδωσε το Sky News.

Η λίστα αυτή συντάχθηκε ώστε να μην μπορέσουν να ταξιδέψουν στη Βρετανία όσοι θεωρούνται ύποπτοι για τρομοκρατία ή εκείνοι που θεωρούνται επικίνδυνοι για την ασφάλεια της χώρας.

«Δεν είναι σαφές τι συνέβη με το πρόσωπο αυτό», πρόσθεσε το κανάλι, αλλά κυβερνητικές πηγές είπαν ότι το γεγονός πως το άτομο αυτό ταυτοποιήθηκε δείχνει ότι η λίστα λειτουργεί.

Στη Γαλλία τέθηκαν υπό επιτήρηση ένας Αφγανός που πιστεύεται ότι πρόσκειται στους Ταλιμπάν και άλλοι τέσσερις συγγενείς του, όλοι τους άνδρες, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον Υπουργό Εσωτερικών Ζεράρ Νταρμανέν. Ο ύποπτος, «μολονότι βοήθησε σημαντικά στην εκκένωση της πρεσβείας της Γαλλίας (στην Καμπούλ), πιστεύουμε ότι μπορεί να συνδέεται με τους Ταλιμπάν», εξήγησε ο Υπουργός.

Σύμφωνα με την εντολή επιτήρησης, η οποία περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου, ο άνδρας αυτός παραδέχτηκε τη συμμετοχή του στο κίνημα των Ταλιμπάν καθώς και ότι ήταν ένοπλος, όντας υπεύθυνος σε ένα οδόφραγμα των Ταλιμπάν στην Καμπούλ.

Καθώς ήταν εξαιρετικά δύσκολο να γίνει έλεγχος ασφαλείας στα πρόσωπα που επρόκειτο να μεταφερθούν εκτός Αφγανιστάν, οι γαλλικές αρχές «δέχτηκαν να επιβιβάσουν αυτό το πρόσωπο και την οικογένειά του».

Όταν η πτήση έφτασε στο Άμπου Ντάμπι, η Γενική Διεύθυνση Παρακολούθησης Εσωτερικού (DGSI, υπηρεσία πληροφοριών), «έκανε τη δουλειά που δεν μπορούσε να γίνει στην Καμπούλ». Κατά την άφιξή του στη Γαλλία, το Σαββατοκύριακο, ο Αφγανός ενημερώθηκε ότι είναι υπό επιτήρηση, όπως και οι τρεις συγγενείς του, οι οποίοι πάντως προς το παρόν δεν θεωρούνται ύποπτοι. Όσο για τον πέμπτο άνδρα, διαπιστώθηκε κατόπιν έρευνας της DGSI ότι «είχε διασυνδέσεις με αυτά τα πρόσωπα, αν και ήρθε ξεχωριστά».

Όλοι τους είναι υπό παρακολούθηση και λαμβάνονται μέτρα «περιορισμού της ελευθερίας τους», κατέληξε ο Νταρμανέν.

Μπάιντεν και Τζόνσον συζήτησαν για τα σχέδια εκκένωσης στο Αφγανιστάν

Ο Τζο Μπάιντεν συζήτησε για τις προσπάθειες απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν με τον Μπόρις Τζόνσον δίνοντας έμφαση στη σημασία της στενής συνεργασίας στη διαχείριση της υφιστάμενης κρίσης καθώς και στην πολιτική για το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

«Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του διπλωματικού και του στρατιωτικού προσωπικού μας για την απομάκρυνση των πολιτών τους, του ντόπιου προσωπικού και άλλων ευάλωτων Αφγανών», αναφέρει ο Λευκός Οίκος, την παραμονή της διαδικτυακής συνεδρίασης των ηγετών της G7, της Ομάδας των Επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, την Τρίτη.

Σχεδόν ταυτόχρονα η Ντάουνινγκ Στριτ ανακοίνωσε ότι ο Βρετανός πρωθυπουργός και ο Αμερικανός πρόεδρος συμφώνησαν να εργαστούν από κοινού για να διασφαλίσουν ότι όλοι όσοι δικαιούνται να φύγουν από το Αφγανιστάν, είναι σε θέση να φύγουν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης.

«Συζήτησαν τις συνεχιζόμενες προσπάθειες του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ για τον συντονισμό της γρήγορης και ασφαλούς απομάκρυνσης των πολιτών μας και αυτών που συνεργάστηκαν προηγουμένως με τις κυβερνήσεις μας από το διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ», δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης μετά την τηλεφωνική συνομιλία των δύο ηγετών.

«Οι δυο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται από κοινού για να διασφαλίσουν ότι αυτοί που είναι επιλέξιμοι να φύγουν, μπορούν να φύγουν, ακόμη και μετά το πέρας της αρχικής φάσης της εκκένωσης».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This