Έκθεση χρηματοδοτούμενη από ΗΠΑ και ΕΕ: Η Τουρκία είναι ένα κράτος μαφία

Τι δείχνει ο Παγκόσμιος Δείκτης Οργανωμένου Εγκλήματος 2021 - Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα

Must Read

«Η Τουρκία έγινε γνωστή ως κράτος μαφία και τα στοιχεία δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει τώρα περισσότερο από ποτέ», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Οργανωμένου Εγκλήματος 2021, ο οποίος δημοσιεύτηκε από μια παγκόσμια πρωτοβουλία με χρηματοδότηση από τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Οι χώρες βαθμολογήθηκαν από το ένα έως το 10 στον δείκτη, με το ένα ως τη μικρότερη δραστηριότητα και το 10 την υψηλότερη. Με βαθμό εγκληματικότητας 6,89 η Τουρκία κατατάχθηκε ως η 12η χειρότερη χώρα από τα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ, χειρότερη από τη Συρία, τον Λίβανο και τη Βενεζουέλα.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκουμε το Κονγκό με 7,75 σκορ. Η Ελλάδα κατατάσσεται 92η ανάμεσα στις 193 χώρες του ΟΗΕ και 14η ανάμεσα σε 44 ευρωπαϊκές χώρες με σκορ 4,93.

ocindex_profile_turkey

Ράπισμα στην τουρκική κυβέρνηση

«Η τουρκική κυβέρνηση συχνά αξιοποιεί ορισμένες εγκληματικές αγορές, όπως το εμπόριο χρυσού και πετρελαίου, το λαθρεμπόριο ανθρώπων και το εμπόριο όπλων, για δικό της όφελος και πολιτικό σκοπό», ανέφερε η μελέτη.

Ο δείκτης, που δημοσιεύτηκε από την Παγκόσμια Πρωτοβουλία κατά του Διακρατικού Οργανωμένου Εγκλήματος (GI-TOC), παρέχει την πρώτη εκτίμηση για τις παράνομες οικονομίες και στα 193 κράτη μέλη του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τη μελέτη, ανάλογα με τις πολιτικές συνθήκες και τις γεωπολιτικές σχέσεις με άλλες χώρες, η τουρκική κυβέρνηση επιλέγει «είτε να εντείνει ή να διευκολύνει τον έλεγχο της οργανωμένης εγκληματικής δραστηριότητας».

«Τα άτομα που εμπλέκονται στο κράτος πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην παράνομη μεταφορά όπλων σε ομάδες Σαλαφιστών-Τζιχαντιστών που μάχονται στη Συρία και τη Λιβύη, καθώς και στην προμήθεια όπλων σε παραστρατιωτικές ομάδες στην Τουρκία», αναφέρεται στην έκθεση.

«Το οργανωμένο έγκλημα και τα άτομα που έχουν ενσωματωθεί στο κράτος έχουν εξαιρετικά ισχυρούς και πολύπλοκους δεσμούς, που χρονολογούνται από πολλές δεκαετίες και συνεχίζονται μέχρι σήμερα».

«Βαρώνος» των ναρκωτικών η Τουρκία

Σύμφωνα με την έκθεση, τουρκικές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος ελέγχουν την ευρεία εισαγωγή ηρωίνης στην Ευρώπη. Με βάση την αύξηση των κατασχέσεων οξικού ανυδρίτη, βασικού «προδρόμου» για τη μετατροπή της μορφίνης σε ηρωίνη, η έκθεση αναφέρει ότι η παραγωγή ηρωίνης αυξάνεται στην Τουρκία, με εργαστήρια διάσπαρτα στην Κωνσταντινούπολη και στις ανατολικές επαρχίες στα σύνορα.

Η έκθεση υπογραμμίζει ότι η συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Αμερικανικής Υπηρεσίας Καταπολέμησης των Ναρκωτικών (DEA) έχει εξασθενήσει σημαντικά από το 2016, γεγονός που έχει βλάψει την ικανότητα της τουρκικής αστυνομίας να αντιμετωπίζει το λαθρεμπόριο ναρκωτικών.

Παράνομο εμπόριο όπλων και διακίνηση ανθρώπων

Το παράνομο εμπόριο όπλων έχει επίσης εξαπλωθεί στην Τουρκία, με τη χρήση όπλων και τη διακίνηση όπλων να αυξάνεται τα τελευταία χρόνια. Συνολικά, η Τουρκία παίζει ρόλο ταυτόχρονα ως χώρα προέλευσης, διέλευσης και προορισμού σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό.

Όσον αφορά τη διακίνηση ανθρώπων και το λαθρεμπόριο, η Τουρκία είναι βασικός παίκτης στις διεθνικές αγορές, σύμφωνα με την έκθεση. «Η εμπορία ανθρώπων, μια εξέχουσα εγκληματική αγορά στην Τουρκία, χαρακτηρίζεται κυρίως από τη διακίνηση για σεξουαλική εκμετάλλευση και καταναγκαστική εργασία», αναφέρει. «Η εμπορία ανθρώπων συγκεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό στις τουριστικές περιοχές της χώρας, σε μητροπολιτικές πόλεις και σε πόλεις στα σύνορα της χώρας».

Η έκθεση τόνισε επίσης τις σοβαρές ανησυχίες σχετικά με τη χρήση διαδικασιών έκδοσης και αιτημάτων από την τουρκική κυβέρνηση ως πολιτικό εργαλείο. «[Η τουρκική κυβέρνηση] συμμετέχει επίσης στην παράνομη απαγωγή υπόπτων ως πραξικοπηματίες», αναφέρεται στην έκθεση.

«Έχουν εκφραστεί ανησυχίες σχετικά με την κατάχρηση της τουρκικής κυβέρνησης του συστήματος ειδοποιήσεων της INTERPOL για να στοχεύσει άδικα δημοσιογράφους, ακτιβιστές και πολιτικούς αντιπάλους που ζουν στο εξωτερικό».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This