Συνάντηση Βαρθολομαίου-Μπάιντεν: Τι είπαν για Τουρκία και Χάλκη

Must Read

«Ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζόζεφ Μπάιντεν είχαν μια θερμή και εγκάρδια συνάντηση στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της Αρχιεπισκοπής Αμερικής για την πολυαναμενόμενη συνάντηση, η οποία πέρασε από… φουρτούνα μετά την ξαφνική αδιαθεσία του κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος χρειάστηκε να νοσηλευθεί για λίγο.

Η συζήτηση περιελάμβανε την «κοινή αίσθηση του επείγοντος που δημιούργησε η κλιματική κρίση», ενώ ο Οικουμενικός Πατριάρχης σημείωσε ότι η ανάγκη ανταπόκρισης των πολιτικών αρχηγών είναι ιδιαίτερα επίκαιρη ενόψει της επικείμενης συνεδρίασης της COP26 στη Γλασκώβη.

Ο κ. Βαρθολομαίος εξέφρασε ακόμα την ειλικρινή του ελπίδα για την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης, η οποία έκλεισε βίαια πριν από πενήντα χρόνια, ενώ τονίστηκε ότι η Τουρκία επιχειρεί να θέσει το θέμα στη βάση της αμοιβαιότητας με την Ελλάδα και ζητάει παράλογα αντίτιμα, με την πατριαρχική αποστολή ζήτησε να αποσυνδεθεί το θέμα της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης από την ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Έτσι, ζητήθηκε από τις ΗΠΑ να αναβαθμίσουν πολιτικά το θέμα και να αλλάξουν τακτική, καθώς η μέχρι τώρα πολιτική δεν έχει αποδώσει κανένα αποτέλεσμα για τη Χάλκη. Όσον αφορά την κατάσταση στην Τουρκία, ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους, εξέφρασε την αίσθηση ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι ιδιαίτερα «στριμωγμένος, καθώς η οικονομία της χώρας του βρίσκεται σε δεινή κατάσταση» και εμφανίστηκε περίεργος για το πως θα αντιδράσει από εδώ και πέρα.

Βαρθολομαίος Ελπιδοφόρος

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο Οικουμενικός Πατριάρχης δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Εκφράσαμε στον Πρόεδρο τις ανησυχίες μας για την παγκόσμια σταθερότητα και τον ρόλο που μπορούν να επιφέρουν τα εποικοδομητικά και θετικά θρησκευτικά κινήματα. Μας ευχαρίστησε για τις δεκαετίες προσπάθειές μας. Οι προσπάθειές μας για την προώθηση της χριστιανικής ενότητας και της διαθρησκειακής κατανόησης και συνεργασίας έχουν μόνο μία αρχή – τον διάλογο. Θεωρούμε τον διάλογο ως το πιο αποτελεσματικό μέσο για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε πρόκλησης του παρόντος ή του μέλλοντος.

Έχουμε ευθύνη να καθοδηγούμε τις Τοπικές Αυτοκέφαλες Εκκλησίες ως μεγαλύτερος αδελφός μιας οικογένειας. Αυτή η αίσθηση της οικογένειας είναι εγγενώς Ορθόδοξη και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε σε καμία κοντόφθαλμη πολιτική ατζέντα να παρεμβαίνει στις σχέσεις μας που είναι μέσω και εν Χριστώ Ιησού, τον Κύριο και Σωτήρα του κόσμου.

Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την μεγάλη ικανοποίησή μας για τη σημερινή συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Είναι άνθρωπος με πίστη και όραμα, και γνωρίζουμε ότι θα προσφέρει σε αυτή την υπέροχη χώρα και στον κόσμο, την καλύτερη ηγεσία και κατεύθυνση στο πλαίσιο των σημαντικών εξουσιών του».

Στην συνάντηση διάρκειας μιας ώρας, παρέστησαν ο Γέρων Μητροπολίτης Χαλκηδόνας Εμμανουήλ, ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος και ο Γενικός Εφημέριος της Αρχιεπισκοπής π. Αλέξανδρος Καρλούτσος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This