Ταγίπ Ερντογάν: Περιμένει από τον Μπάιντεν παρέμβαση στο Κογκρέσο για τα F-16

Must Read

Η ωριαία συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν στη Ρώμη στο περιθώριο της Συνόδου των G20, μάλλον πήγε λίγο χειρότερα (αλλά όχι άσχημα) από ότι περίμενε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος έθεσε θέμα για τα μαχητικά F-35 και F-16, αλλά όπως όλα δείχνουν, η Τουρκία ξεχνά την οποιαδήποτε θετική εξέλιξη με τα F-35.

Σύμφωνα με τα όσα μεταφέρονται από την Άγκυρα, με βάση τα όσα είπε ο Ερντογάν, «θέσαμε το ζήτημα της πληρωμής του 1,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων (περίπου) που είχαμε δώσει, αλλά συζητήσαμε για την αγορά ή τον εκσυγχρονισμό των F-16 και ελπίζω αυτό το ζήτημα να προχωρήσει. Βέβαια, υπάρχει το εμπόδιο του Κογκρέσου κι εκεί πρέπει να κάνει περισσότερα ο κ. Μπάιντεν».

Ο Ερντογάν ήταν ξεκάθαρος στο ότι περιμένει προσωπική παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου για να προχωρήσει το θέμα του εκσυγχρονισμού, καθώς φαίνεται πως δεν υπάρχει πιθανότητα για αγορά.

Από κει και πέρα ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε τη «λύπη» του για την αμερικανική στήριξη στις «τρομοκρατικές οργανώσεις», όπως είπε, εννοώντας τους Κούρδους της Συρίας. «Ως χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να υποστηριχτούμε», σχολίασε ακόμα ο Ερντογάν ο οποίος θυμάται κατά το δοκούν ότι η Τουρκία είναι μέλος της Συμμαχίας.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στη συνάντηση τέθηκε θέμα από πλευράς ΗΠΑ για τους S-400, για τα ανθρώπινα δικαιώματα, για το κράτος δικαίου και τονίστηκε ότι πρέπει η Τουρκία να προχωρήσει στα κατάλληλα βήματα για να επιλυθούν τα προβλήματα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ερντογάν, ρωτήθηκε σχετικά με την πρόταση της ΕΕ να δημιουργήσει μια δική της ένοπλη δύναμη και απάντησε: «Είναι αδύνατον».

«Αυτό δεν είναι ένα πρότζεκτ που μπορεί να υλοποιηθεί, δεν είναι δυνατό γιατί … πολλά κράτη μέλη της ΕΕ είναι επίσης μέλη του ΝΑΤΟ, τα περισσότερα δεν σκέφτονται θετικά για μια τέτοια κίνηση», πρόσθεσε.

«Ο Πρόεδρος Μπάιντεν επιβεβαίωσε την αμυντική μας συνεργασία και τη σημασία της Τουρκίας ως σύμμαχου του ΝΑΤΟ, αλλά σημείωσε τις ανησυχίες των ΗΠΑ για την κατοχή του ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 από την Τουρκία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε μια… λάιτ δήλωση μετά τη συνάντηση.

Η τουρκική προεδρία από την πλευρά της, είπε ότι οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να σχηματίσουν έναν κοινό μηχανισμό για την ενίσχυση των δεσμών, ενώ ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε «πολύ θετική ατμόσφαιρα».

*φωτό από: https://twitter.com/tcbestepe

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This