Βιβλική καταστροφή στην Τόνγκα: Πρωτοφανείς κυματισμοί – Η έκρηξη ακούστηκε 10.000 χλμ. μακριά

Must Read

Η τεράστια έκρηξη του ηφαιστείου στο νησιωτικό κράτος Τόνγκα του Ειρηνικού δημιούργησε πρωτόγνωρους ισχυρούς «κυματισμούς» στην ατμόσφαιρα του πλανήτη, ενώ οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες.

Σύμφωνα με το Μeteo του Εθνικού Αστεροσκοπείου, το κρουστικό κύμα της έκρηξης, κάνοντας τον γύρο της Γης, πέρασε τουλάχιστον δύο φορές πάνω από την ατμόσφαιρα της Ελλάδας, προκαλώντας απότομη πρόσκαιρη πτώση της ατμοσφαιρικής πίεσης.

 

Προηγούμενες εκρήξεις ηφαιστείων δεν είχαν παράγει τέτοιο σήμα, κάτι που έχει αφήσει έκπληκτους τους επιστήμονες.

Ο ειδικός στο κλίμα Σκοτ Όσπρεϊ του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης αποδίδει το φαινόμενο των κυματισμών της ατμόσφαιρας στο ότι η έκρηξη της Τόνγκα συνέβη πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλες ηφαιστειακές εκρήξεις. «Το συμβάν φαίνεται να τελείωσε μέσα σε μερικά μόνο λεπτά, αλλά ήταν τόσο εκρηκτικό που πιθανώς πυροδότησε μερικά ισχυρά βαρυτικά κύματα», εκτίμησε.

H έκρηξη ακούστηκε 10.000 χλμ. μακριά

Ερευνητές της ΝΑSA υπολόγισαν ότι η έκρηξη του υποθαλάσσιου ηφαιστείου στην Τόνγκα ήταν ισχύος δέκα μεγατόνων ΤΝΤ, δηλαδή 500 φορές ισχυρότερη από εκείνη της ατομικής βόμβας που αφάνισε τη Χιροσίμα το 1945.  Η έκρηξη ήταν τόσο ισχυρή, ώστε ακούστηκε μέχρι την Αλάσκα σε απόσταση 9.744 χλμ.!

Τεράστια ζημιά σε υποθαλάσσιο καλώδιο

Την ίδια ώρα, έχει προκληθεί ζημιά σε υποθαλάσσιο τηλεπικοινωνιακό καλώδιο που συνδέει τα νησιά Τόνγκα και θα χρειαστεί τουλάχιστον ένας μήνας για την επισκευή του.

«Η αμερικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιακής καλωδίωσης SubCom ανέφερε πως θα χρειαστούν τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες προκειμένου η σύνδεση των Τόνγκα να αποκατασταθεί», διευκρίνισε το νεοζηλανδικό ΥΠΕΞ σε νεότερη ενημέρωσή του για την καταστροφή, η οποία απέκοψε το μικρό νησιωτικό έθνος του Ειρηνικού Ωκεανού από τον υπόλοιπο κόσμο.

Τα νησιά Τόνγκα υπέστησαν τεράστια καταστροφή εξαιτίας της έκρηξης ηφαιστείου και του τσουνάμι που ακολούθησε αμέσως μετά. Ολόκληρα χωριά ισοπεδώθηκαν, ενώ τα σπίτια θυμίζουν πλέον σωρούς ερειπίων.

Ο αριθμός των νεκρών από την καταστροφή έχει ανέβει σε τουλάχιστον τρεις – μια 65χρονη στη νήσο Μάνγκο, έναν 49χρονο στη νήσο Νομούκα και την 50χρονη Βρετανίδα Άντζελα Γκλόβερ στη νήσο Τονγκατάπου της Τόνγκα. Στο νησί Μάνγκο κάθε σπίτι καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ το τσουνάμι παρέσυρε ένα ολόκληρο χωριό, όπως επιβεβαίωσε η κυβέρνηση με μόλις δύο κτίρια να παραμένουν όρθια στο νησί Φονοϊφούα.

Τα νησιά του Νότιου Ειρηνικού βρίσκονται πάνω από μια ζώνη σύγκλισης δύο τεκτονικών πλακών της Γης. Σύμφωνα με τον Γκάρβιν, κατά τον σχηματισμό του ηφαιστείου Hunga Tonga-Hunga Ha’apai στην Τόνγκα, στρώματα υγρού μάγματος γέμισαν θαλάμους από κάτω. Ο ίδιος πιστεύει ότι έκρηξη πυροδοτήθηκε από κάποια αλλαγή στο υποβρύχιο σύστημα, που οδήγησε στο να πλημμυρίσουν οι θάλαμοι αυτοί με θαλασσινό νερό.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This